Yetişkin Mobbing’e Çocuklar Bullying’e Maruz Kalıyor
'Mobbing'in sözcük anlamı, psikolojik şiddet, baskı, kuşatma, taciz, rahatsız etme veya sıkıntı vermektir.
Maruz Kaldığınız Fakat Adlanlandıramadığınız Sorunun Adı Mobbing Olabilir
Mobbing özellikle hiyerarşik bir yapılaşmanın olduğu gruplarda, zayıf bir kontrolün olduğu örgütlerde, güçlünün altta kalanlara psikolojik yollardan üzerinde baskı kurmasıdır.
Mobbing, karşıdakini psikolojik olarak bunalıma sokabilecek bir silahtır. Genelde işyerinde, okulda, derneklerde en az bir kişinin bir kişiye karşı yürüttüğü sürekli ve sistematik baskı, kızdırma, alay geçme, kötüleme, dışlama, incitme veya dedikodusunu yapmaktır. Bu taciz olayında iki taraf da birbirini tanır. Bir olayın mobbing tanımına girebilmesi için, sistematik bir şekilde yapılması ve sizi işyerinden uzaklaştırmayı amaç edinmesi gerekir.
Mobbing yaşayan kişinin bunu ispat etmesi zordur. Mahkemeler mobbing'e uğrayan kişinin bir şahit getirmesini yeterlibuluyor. Çünkü şahit bulmak zordur. Kişiler genellikle 'ben şahit olursam işveren beni de işimden uzaklaştırır ve işsiz kalabilirim'endişesiyle böyle bir duruma karışmak istemezler.
Çocuğunuzun Bullying'e Maruz Kalmaması İçin Dikkatli Olmalısınız
Mobbing sadece yöneticinin çalışanına karşı olan davranışı değil, öğretmenin öğretmene, öğrencinin öğrenciye uyguladığı zorbalık olarak da ifade ediliyor. Öğrenciler arasındaki bullying (okul çağındaki çocukların birbirine uyguladığı baskı/zorbalık) vakalarına karşı öğretmenleri uyaran Mobbing ile Mücadele Derneği (MOBDER) Antalya Şube Başkanı Dr. Mehmet Ozan Uzkut, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada, bullying’in farkında olup engellemeyen öğretmenlerin cezayla karşı karşıya kalabileceğini söyledi. MOBDER Antalya Şube Başkanı Dr. Mehmet Ozan Uzkut, açıklamasında bullying’e maruz kalan çocukların kendini sürekli ezik hissettiği için hayatı boyunca hiçbir işte başarılı olamadığınıda önemle belirtti.
Kimler daha çok bullying’e maruz kalabiliyor?
Dr. Uzkut, genelde çalışkan, sporda başarılı ya da başka özellikleriyle dikkat çeken çocukların bullying'e maruz kalabildiğini söylüyor. Diğer çocuklar tarafından aşağılanan ve dışlanan çocukların hayatlarının ilerleyen dönemlerinde başarısızlıklaryaşayabiliyor.Bullying'in önlenmesi konusundaöğretmenlere büyük iş düşüyor.
İletişim çağında mobbing olayı günümüzdebürodan internete sıçradı. YouTube veya benzeri video yükleme sitelerinde, bloglarda, sosyal paylaşım sitelerinde, tartışma odalarında mobbingin hızla yayılıyor.
Öğretmenler de Psikolojik Baskıya Maruz Kalabiliyor
Son senelerde Cyber-Mobbing, öğrencilerin öğretmenlerin videolarını internete koymakla gündemegeldi. Telefon ile gizlice çekilen resimler ve videolar ile öğretmenler internette psikolojik olarak rencide ediliyor.
Mobbing Kişilerde Hangi Olumsuz Durumlara Yol Açar?
•Mobbing insanın mesleki bütünlük ve benlik duygusunu zedeler.
•Kişinin kendine yönelik kuşkusunu artırır.
•Paranoyaya ve kafa karışıklığına neden olur.
•Kurban kendine güven duygusunu yitirir.
•Kendinizi yalıtabilir, huzursuzluk korku, utanç, öfke ve endişe duyguları ile dolabilirsiniz.
•Ağlama, uyku bozukluklarından, depresyon, yüksek tansiyon, panik atak, kalp krizine kadar giden sağlık sorunları ve travma sonrası stres bozukluğu yaratır.
Mobbing Ceza Davalarında Yerini Aldı
Mobbing artık sadece manevi tazminatla sonuçlanan bir durumolmaktan çıkarak,ceza davalarında da yerini aldı. Kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra, özel sektör çalışanlarını da kapsayan genelge kapsamında, çalışanların uğradığı psikolojik taciz olaylarını izlemek, değerlendirmek ve önleyici politikalar üretmek üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde Devlet Personel Başkanlığı, sivil toplum kuruluşları ve ilgili tarafların katılımıyla “Psikolojik Tacizle Mücadele Kurulu” kurulacağı ifade ediliyor.
Başbakanlık’tan İşyerlerinde Psikolojik Tacizin (Mobbing) Önlenmesi konulu 2011/2 sayılı önemli bir genelge Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Genelgede denetim elemanlarının psikolojik taciz – mobbing şikayetlerini inceleyerek en kısa süredesonuçlandırılacağı da belirtiliyor.
Ebeveynler Olarak Neler Yapabilirsiniz?
Ailelerin çocuklarını mobbing konusunda bilinçlendirmesi ve farkındalığı olan çocuklar olmasına dikkat etmesi gerekmektedir ki çocuklarımız okul sıralarında veya daha ileriki yıllarda mobbing yaşama olasılığına karşı uyanık davranıp haklarını arama yoluna başvurabilsinler.
İş hayatında yaşanacak mobbingle ilgili de biz yetişkinlerin bilinçli hareket etmesi ve işverenin ne yaptığını fark ettiğimizi ifade etmemiz gerekiyor. Mobbingi anlatan güzel bir kısa filmi sizlerle paylaşmak isterim: “MOBİNG-JCI SAMSUN” kısa film.