HASTALIKLAR

Hangi Yiyecekler Grip Şikayetlerini Artırıyor?

 

Bazı yiyeceklerin grip semptomlarınızı farkına varmadan daha da kötü hale getirebileceğinizi biliyor muydunuz?

Havaların soğumaya başlamasıyla grip, nezle, farenjit, sinüzit gibi hastalıklar da yavaş yavaş kapıyı çalmaya başlıyor. Bu tür üst solunum yolu enfeksiyonlarında sıklıkla burun tıkanıklığı, halsizlik, hapşırık, burun akıntısı gibi olumsuz durumlar ortaya çıkıyor. Bu etkileri ortadan kaldırmak için hangi besinlerin tüketilmesi gerektiği genelde biliniyor ancak hangi gıdalardan uzak durulması gerektiğinin üzerinde pek durulmuyor.

Grip veya soğuk algınlığı şikayetlerini tetikleyecek besinlerden kaçınmanın, bu hastalıkları hafif şekilde atlatmak açısından önem taşıdığına dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Aslıhan Altuntaş, üst solumun yolu enfeksiyonlarında uzak durulması gereken besinler hakkında bilgi verdi. 

Grip Olduğunuzda Uzak Durulması Gereken Yiyecekler

Grip Olduğunuzda Uzak Durulması Gereken Yiyecekler  

Histamin içeren besinlere dikkat!

Grip, nezle, farenjit, sinüzit gibi durumlarda doktora başvurulduğunda antihistaminik ilaçlar verilir. Çünkü üst solumun yolu enfeksiyonları ve alerjilerde vücutta oluşan şikayetlerden sorumlu olan madde histamindir. Histamin vücutta arttığı zaman bu olumsuz durumlarla karşılaşılır. Dolayısıyla soğuk algınlığı durumlarında histamini azaltacak, histamin içermeyen ya da histamin salınımını artırmayan besinleri tüketmek gerekmektedir. Bazı besinler doğal olarak histamin içermektedir. Bazı besinler histaminin vücutta artmasına sebep olmaktadır. Bazı besinler ise histamini parçalayarak kandaki miktarının artmasına sebep olmaktadır. 

Grip Olduğunuzda Hangi Yiyecekleri Sınırlandırmalısınız?

Soğuk algınlığında eski peynirlerden uzak durun

Histaminden zengin olan besinlerde ilk sırada mayalı besinler bulunmaktadır. En çok mayalı alkollü içkiler uzak durulması gereken içeceklerdir. Mayalı gıdalardan turşu, sirke, yoğurt, ayran histamini ve histaminin vücutta salgılanmasını artırmaktadır. Ancak bunların fayda-zarar dengelerini ayarlamak, tüketimi tamamen kesmek yerine sınırlandırmak, böylece bağışıklığı güçlendirici faydalarından da mahrum kalmamak doğru olacaktır. Sucuk, pastırma, sosis, salam gibi işlenmiş etler de histaminden zengin gıdalardır.

Sadece soğuk algınlığı zamanlarında değil, sağlıklı beslenmek adına da zaten bu işlenmiş gıdalardan uzak durmak gerekir. Peynirler de dikkat edilmesi gereken besinler arasındadır. Özellikle histamin içeriği en yüksek olan eski peynirlerdir. Bu nedenle sert ve pastörize peynirleri günde 60-90 gramı aşmadan tüketmek gerekmektedir.

Sebzelerden de ıspanak, domates ve patlıcan histamin içeriği zengin besinlerdendir. Ancak sadece soğuk algınlığı durumlarında da olsa bu sebzeleri hiç tüketmemek değil, tüketimini sınırlamak daha doğru olacaktır.

Tütsülenmiş besinlerden özellikle balıklar histamin açısından zengindir. Dolayısıyla soğuk algınlığı durumunda tütsülenmiş balıklar değil daha çok taze olanlar tercih edilmelidir. 


Çikolata soğuk algınlığı şikayetlerini artırıyor

Çikolata histamin salgılatılmasına yol açtığı için soğuk algınlığı durumlarında çikolata tüketilmemelidir. Bunun yanında çikolatanın içerisinde rafine şeker bulunmaktadır. Rafine şekerin histamini artırıcı etkisi ve bağışıklık sisteminin güçlenmesini engelleyici özelliği nedeniyle rafine şeker içeren tüm gıdalardan uzak durulması önemlidir. İnek sütü de histamin salgılatan besinler arasındadır. Soğuk algınlığı durumlarında inek sütü yerine belki keçi sütü tercih edilebilir. Bunun yanında yoğurt ve kefir de mayalı ve histamin içeriği fazla olan gıdalardandır. Dolayısıyla hasta iken süt değil yoğurt ve kefiri tercih edip bunu da günde 400 ml ile sınırlandırmak gerekmektedir.

Bunların yanında ananas ve papaya da histamin salgısını artıran besinlerdir. Kabuklu deniz ürünleri aynı şekilde histamin salgılatmaktadır. Dolayısıyla soğuk algınlığına yakalandıysanız midye gibi besinlerden de uzak durmanız gerekmektedir. Ana kaynağı buğday olan glüten de histamin salgısını artırdığı için soğuk algınlığı dönemlerinde mümkünse glüten içeriği az olan siyez ekmeği tercih edilebilir. Ayrıca buldur pilavı tüketilecekse siyez buğdayının seçilmesinde fayda vardır.

 

  • Yeşil çay iyi gelmiyor

Soğuk algınlığı durumlarında yeşil çay, siyah çay ve mate çayı da soğuk algınlığı dikkat edilmesi gereken içecekler arasındadır. Bu çaylar vücutta soğuk algınlığı komplikasyonlarının daha çok yaşanmasına sebep olmaktadır. Bunların yerine ıhlamur, adaçayı gibi hastalık bulgularının iyileşmesine yardımcı olacak çayların tercih edilmesi tavsiye edilmektedir.

Soğuk Algınlığı veya Gribe Karşı Savaşmanıza Yardımcı Olacak Yiyecekler

Et suyu bazlı çorbalar: Anneniz çocukken size tavuk erişte çorbası yedirdiğinde ne yaptığını biliyordu. Et suyu bazlı çorbalar akciğerlerdeki mukusu inceltmeye, burun kanallarınızı nemli tutmaya ve boğazdaki iltihapla savaşmaya yardımcı olabilir. Ayrıca et suyu ile yapılan çorbalar; doğal bir dekonjestan görevi görür ve sıvı, elektrolit, kalori, vitamin ve protein sağlar.

Baharatlı yiyecekler: Acı biber gibi baharatlı içerikler içeren yiyecekleri bolca tüketmek mukusu parçalamaya ve sinüs yollarınızı temizlemeye yardımcı olabilir. Baharatlı yiyecekler ayrıca öksürük semptomlarını da iyileştirebilir . Ancak, baharatlı yiyeceklerin bazı kişilerde şişkinliğe, mide bulantısına veya ağrıya neden olabileceğini unutmayın.

Sıcak çay: Çay doğal bir dekonjestan görevi görebilir, boğaz ağrınızı yatıştırabilir ve içtiğiniz sıvı miktarını artırabilir. Bazı çaylar boğazınızdaki bakteri büyümesiyle bile savaşabilir, bağışıklık sisteminizi destekleyebilir veya soğuk algınlığı veya grip semptomlarınızın süresini kısaltabilir. Çay içmiyor olsanız bile, az miktarda balla sıcak su ve limon içmekten benzer faydalar elde edebilirsiniz.

Taze meyve: Meyveler vitamin, lif ve minerallerle doludur. Çilek gibi bazı meyveler iltihap giderici, antiviral ve bağışıklık güçlendirici özelliklere sahiptir. Benzer şekilde, turunçgillerdeki ince beyaz tabaka, hasta olduğunuzda iyileşmenizi hızlandırabilecek flavonoidler içerir. Smoothie yaparak veya yoğurdunuza veya yulaf ezmenize çilek ekleyerek diyetinize daha fazla meyve ekleyin.

Sarımsak: Sarımsağın antibakteriyel, antiviral ve antifungal etkileri vardır ve sinir sistemini uyarır. Et suyu bazlı çorbalara veya baharatlı yiyeceklere taze sarımsak eklemek onlara ekstra güç verir.


Grip veya Soğuk Algınlığında Yaşanan Mide Bulantısını Yatıştıracak Yiyecekler

Mideniz rahatsız olduğunda ve mide bulantısı, mide rahatsızlığı veya ishal yaşadığınızda, kolay sindirilebilen yiyeceklere bağlı kalmanız en iyisidir.

Bu yiyecekler mide bulantısını yatıştırmaya yardımcı olur: 

Muz: Muzlar elektrolitleri yenilemeye yardımcı olur, çok ihtiyaç duyulan potasyumu sağlayabilir ve sindirimi kolaydır. Muz ayrıca ishali durdurmaya yardımcı lif bakımından zengindir. 

Tuzlu krakerler: Sade veya hafif tuzlu çeşitleri seçin. Elinizde kraker yoksa tost da yiyebilirsiniz. Krakerler ve tostlar nişasta bakımından zengindir (kolayca sindirilebilir) ve mide bulantısını yatıştırabilir. 

Zencefil: Burada yine annenizin her zaman haklı olduğunu görüyoruz. Zencefil çayı içmek mide bulantısı, kabızlık, kusma ve şişkinliği önlemeye veya hafifletmeye yardımcı olur. Ek bir bilgi: Zencefil çayı aynı zamanda adet kramplarını hafifletmeye de yardımcı olur. 

Konular :

#grip #soğuk algınlığı #beslenme