HASTALIKLAR

Hipertansiyon (Yüksek Tansiyon) Ani İşitme Kaybına Neden Olabilir mi?

Aysegul Baran Ayşegül BAŞARAN
Yayın : 19.08.2022 - Güncelleme : 08.05.2024

Yakın zamanda yapılan çalışmalarda, hipertansiyonun duyma organlarını olumsuz yönde etkilediği görüldü. Peki hipertansiyon yani yüksek tansiyon işitme kaybına neden olabilir mi? Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, 2050 yılına kadar 700 milyondan fazla insanın işitme kaybı yaşayacağı tahmin ediliyor.

Çocukluktan ileri yaşlara kadar görülen ve çoğunlukla yaşlı yetişkinleri etkileyen işitme kaybının sadece “iyi duyamama” sorunu olmadığını söyleyen Odyoloji Doktoru Bahtiyar Çelikgün, işitme kaybının sebebinin hipertansiyon olabileceğine dikkat çekti. 

Araştırmacılar, hipertansiyon ve işitme kaybı arasında bir ilişki olduğuna dair kesin kanıtlar buldular. Uzmanlardan hipertansiyonun (yüksek tansiyonun) neden işitme kaybına yol açtığı ile ilgili bilgi aldık. 

Hipertansiyon Hastaları Neden İşitme Testi Yaptırmalı

Uzmanlar, hipertansiyon sorunu yaşayanlar düzenli olarıklarla işitme testi yaptırmaları gerektiğini söylüyor. 

Ani İşitme Kaybının Sebebi Yüksek Tansiyon Olabilir

1. Hipertansiyon (Yüksek Tansiyon) Nedir?

Hipertansiyon, birçok yetişkini etkileyen kardiyovasküler bir hastalıktır. Bu durum, kan basıncında ani bir artış ile karakterizedir. Kalp her zamankinden daha hızlı ve daha sert atar, kafaya ve vücudun etrafına yüksek basınçlı kan sarsıntıları gönderir.

Hipertansiyonun vücutta bir dizi olumsuz sağlık problemine yol açar. Geçici işitme bozukluğuna neden olduğu ve potansiyel olarak kalıcı işitme kaybını hızlandırdığı, yapılan son çalışmalarda gözler önüne serilmektedir.

2. Hipertansiyon ve İşitme Kaybı Arasındaki Bağlantı 

Kalp, vücuttaki her damar ve sinir ucuna yüksek hızda kan pompalar. Bu, hassas kulak zarı gibi kulağın içindeki hassas organları da içerir. 

Duyarlı sinirler ve kulaklardaki kan damarları bu ani kan patlaması karşısında ezilir. Bu amaçla, hipertansiyon yaşayan kişiler, ana hipertansiyon semptomları hissedilmeden kısa bir süre önce geçici işitme kaybı yaşama eğilimindedirler.

Neyse ki, kan basıncı stabilize olduktan sonra geçici işitme kaybı yok olur. Ancak, sizi daha ciddi işitme kaybına yaklaştırabilir. Bunun nedeni, ani ve güçlü kan patlamasının, küçük damarların duvarlarını patlatmak da dahil olmak üzere kan damarlarına zarar vermesidir. Bu hasarlar zamanla birikerek işitme kaybı semptomlarını kötüleştirebilir.

Ancak, yüksek tansiyon yaşayan herkeste işitme kaybının standart bir semptom olmadığını belirtmekte fayda var.

Genel işitme sağlığınız da dahil olmak üzere bu belirtilere çeşitli faktörler sebep olabilir. Bununla birlikte, işitme sağlığınızı korumak için gerekli önleyici tedbirleri almakta yarar vardır.

Yüksek Tansiyon Hastaları Belirli Aralıklarla İşitme Testi Yaptırmalı 

3. Hipertansiyon (Yüksek Tansiyon) Hastaları Neden İşitme Testi Yaptırmalı?

İşitme kaybı, iletişimi ve sosyal etkiletişimi engelleyerek sosyal izolasyona neden oluyor. Yaşlanma, genetik yatkınlık ve çevresel faktörlerle birlikte hipertansiyon da işitme kaybı için bir risk faktörüdür. Bu riskleri taşıyan kişilerin belirli aralıklarla işitme testi yaptırması işitme sağlığı açısından önemlidir.

İşitme kaybı ile yaşam kalitesinin korunması arasında önemli bir ilişki vardır. İşitme kaybının birçok nedeni olabilir; yaşlanma, genetik kalıtım, gürültüye maruz kalma ve ilaca bağlı yan etkiler ana nedenler arasında yer alıyor.

Yüksek Tansiyon Hastaları Yaşam Kalitelerini Nasıl Koruyabilir?

Yükselen kan basıncı kılcal damarlardaki kan akışını ve kandaki oksijen taşıma özelliğini azaltabiliyor. Bu durum da enerjisiz kalan duyma organlarının bozulmasına yani işitme kaybına neden olabiliyor.

Hipertansiyon hastalarının doktorlarıyla görüşerek uygun tedavi yöntemlerini uymaları gerekiyor. Bununla birlikte belli aralıklarla işitme testi yaptırarak işitme kaybı için olası risklere karşı önlem almaları, yaşam kalitelerini korumak için oldukça önemli. 

4. Hipertansiyon ve İşitme Kaybı Arasındaki Bağlantı 

İşitme sağlığınız sadece çevrenizdeki seslerin daha fazla farkında olmanıza yardımcı olmak için değil, aynı zamanda genel sağlığınız için de önemlidir.

Yapılan araştırmalarda diyabet ve bilişsel gerilemeden hipertansiyona kadar, işitme kaybı çok sayıda sağlık durumuyla ilişkilendirilmiştir.

İşitme Kaybının Sebebi Hipertansiyon Olabilir mi? 

Hipertansiyon, kanın kulaktaki kan damarlarını boğmasına neden olarak geçici işitmeye neden olur. Tekrarlayan hipertansiyon vakaları, hayati işitme organlarının dejenerasyonunu hızlandırarak kalıcı işitme kaybına sebep olabilir.

İşitme kaybı ayrıca felç ve bazı hafif akıl hastalıkları da alakalı yaşanabiliyor.

İnsan vücudu inanılmaz derecede karmaşıktır. Birçok organ ve işlev karmaşık bir şekilde birbirine bağlıdır. Bu amaçla bir organdaki komplikasyonlar başka bir organda farklı bir komplikasyona neden olabiliyor.

Benzer şekilde, bir hastalık başka bir hastalığa neden olabilir. Tıpkı hipertansiyon ve işitme kaybı arasındaki durumda olduğu gibi.

 

Hipertansiyonun Yol Açtığı İşitme Kaybı Yaşam Kalitemizi Etkiler 

5. İşitme Kaybı ve Genel Sağlığımız

Hipertansiyon ve işitme kaybı arasındaki bağlantı bilimsel araştırmalarla kanıtlanmıştır. Bununla birlikte, işitme kaybı ile ilişkili tek durum hipertansiyon değildir. İşitme kaybının, çeşitli koşulların riskini artırmak da dahil olmak üzere genel yaşam kalitesini etkilediği bilinmektedir.

 

6. Sıkça Sorulan Sorular (SSS) 

Yüksek tansiyondan kaynaklanan işitme kaybı tersine çevrilebilir mi?

İşitme duyunuzdaki değişikliklerin geri alınamayacağı düşünüldüğünde, işitme kaybı risk faktörlerini ciddiye almak önemlidir.

Yüksek tansiyon kulaklarınızı etkiler mi?

Yüksek tansiyon, kulaklarınız da dahil olmak üzere vücudunuzdaki kan damarlarını etkileyebilir. Araştırmalar, hipertansiyonlu bireylerde artan işitme kaybı oranlarını yüksek tansiyon ile ilişkilendirmiştir. 

Ani işitme kaybının en sık nedeni nedir?

Uzmanlar, virüslerin ani işitme kaybının en yaygın nedeni olduğunu söylemektedir. 

Yüksek tansiyon işitme kaybına neden olabilir mi?

Hipertansiyon, kanın kulaktaki kan damarlarını boğmasına neden olarak geçici işitmeye neden olur. Tekrarlayan hipertansiyon vakaları, hayati işitme organlarının dejenerasyonunu hızlandırarak kalıcı işitme kaybına neden olur. İşitme kaybı ayrıca felç ve bazı hafif akıl hastalıkları biçimleriyle de ilişkilidir.

Referanslar:

World Health Organization (Home/Newsroom/Fact sheets/Detail/Deafness and hearing loss). https://wwwwhoint/news-room/factsheets/ detail/deafness-and-hearing-loss.
Shukla A, Harper M, Pedersen E, Goman A, Suen JJ, Price C,et al. Hearing Loss, Loneliness, and Social Isolation: a Systematic. Review. Otolaryngol Head Neck Surg. Shukla A, Harper M, Pedersen E, Goman A, Suen JJ, Price C, et al. Hearing Loss, Loneliness, and Social Isolation: a Systematic Review. Otolaryngol Head Neck Surg.
Koyama K., Mogi M., Hypertension and the development of hearing loss, 2021

Konular :

#hipertansiyon #yüksek tansiyon #işitme kaybı #işitme kaybın nedeni

BÜLTEN ABONELİĞİ
Aileye ve hayata dair en güncel uzman görüşleri için bültenimize hemen ücretsiz abone olun!
Zorunlu Alan
Zorunlu Alan