HASTALIKLAR

Şiddetli Adet Sancısı Bu Hastalığın En Sık Görülen Belirtisi

Prof. Dr. Turgut Var Prof. Dr. Turgut Var
Yayın : 26.03.2025

Uzmanlar uyarıyor: Şiddetli adet sancısı normal kabul edilmemeli! 

Rahim iç zarının rahim dışında bir yerde bulunması durumu olarak tanımlanan  endometriozis, bilinen adıyla çikolata kisti,  her 10 kadında 1’inde görülüyor ve tüm Dünyada 176 milyon kadının endometriozis hastası olduğu bildiriliyor. Şiddetli adet sancısı ise bu hastalığın en çok karşılaşılan semptomu olarak gösteriliyor.

Genellikle şiddetli adet sancısının ihmal edildiğine ve uzmana başvurulmadığına dikkat çeken Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Turgut Var, endometriosiz tanısının 7 ila 10 yıl gibi çok uzun ve geç bir sürede konulduğunu belirtiyor.  

Hangi Durumlarda Endometriozisten Şüphelenilmeli?

 Endometriozis tanı ve tedavisinde geç kalınmaması adına bu belirtileri olan kadınların zaman kaybetmeden uzmana başvurması oldukça önemli.

Endometriozis Tanısı 7-10 Yıl Sürebilir 

1. Hangi Durumlarda Endometriozisten Şüphelenilmeli?

Rahim iç zarının rahim dışında bir yerde bulunması durumu olarak tanımlanan  endometriozis, bilinen adıyla çikolata kisti,  her 10 kadında 1’inde görülüyor ve tüm Dünyada 176 milyon kadının endometriozis hastası olduğu bildiriliyor. Şiddetli adet sancısı ise bu hastalığın en çok karşılaşılan semptomu olarak gösteriliyor.

Genellikle şiddetli adet sancısının ihmal edildiğine ve uzmana başvurulmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Turgut Var, endometriosiz tanısının 7 ila 10 yıl gibi çok uzun ve geç bir sürede konulduğunu belirtiyor.  

Endometriozis olan kişide dismenore (sancılı adet ağrısı), kronik pelvik ağrı, sırt ağrısı, yorgunluk, halsizlik, bulantı ve kusma, düzensiz adet kanaması, idrar yaparken yanma, acı ve kan gelmesi, büyük tuvalet yaparken ağrı ve kanama, ağrılı cinsel ilişki şikayetleri olabiliyor. Endometriozis tanı ve tedavisinde geç kalınmaması adına bu belirtileri olan kadınların zaman kaybetmeden uzmana başvurması oldukça önemli.

2. Ergenlikte Şiddetli Adet Sancısı İhmal Edilmemeli

Endometirozisin en belirgin ve en sık  görülen semptomunun adet sancısı olduğunu aktaran Prof. Dr. Turgut Var,  “Fakat maalesef adet sancısı genellikle normal kabul ediliyor ve uzmana başvurmakta geç kalınıyor.

Özellikle adelosan (ergenlik dönemi)  genç kızlarda  adet sancısı normal olarak değerlendirilebiliyor ve tedavi yapılmadan beklenebiliyor.” diye konuştu.  

Şiddetli Adet Sancısı Bu Hastalığın En Sık Görülen Belirtisi

Mesane ve bağırsak sorunlarının da  endometriozis ile benzer belirtiler gösterebildiğini belirten Prof. Dr. Turgut Var,  “Bu durum da tedavinin gecikmesine yol açabiliyor.

Bununla birlikte, endometriozisin bazı formları, örneğin yumurtalıkta çikolata kisti dışında kalan formlar, daha karmaşık tanı yöntemleri gerektiriyor. İleri düzey ultrasonografi, MRI, kolonoskopi ve laparoskopi gibi tetkikler, doğru tanının konulmasında önemlidir.” ifadelerini kullandı.

  • Endometriozisin En Yaygın Belirtisi Aşırı Ağrıdır

Endometriozis belirtileri belirgin olsa bile, kadınlar bunları başka bir şeyle karıştırabilir. Endometriozisin teşhisi zor olduğundan, özellikle adet, idrara çıkma, dışkılama veya cinsel birliktelik sırasında meydana gelirse buradaki şiddetli veya kronik ağrıya dikkat etmek önemlidir.

Endometriozisle ilişkili anormal doku büyümesi, bağırsaklarda, pelviste, vajinada ve üreme organlarını çevreleyen diğer vücut kısımlarında alışılmadık derecede şiddetli ağrıya neden olabilir.

3. Bu Sorulara Vereceğiniz Yanıtlar Önemli 

Prof. Dr. Turgut Var, aşağıda ilettiği durumlardan en az ikisine ‘evet’ yanıtını veren kadınların endometriozisten şüphelenmeleri gerektiğinin altını çizdi.

  • Yoğun adet ağrıları
  • Adet düzensizlikleri
  • Adet dışı kanamalar
  • Karın ağrıları
  • Sürekli yorgunluk ve halsizlik hali

4. Endometriozis Gebe Kalmayı Zorlaştırabiliyor

Birinci derece aile yakınlarında endometriozis varlığının riski artırdığını aktaran Prof. Dr. Turgut Var, risk faktörleri hakkında şöyle konuştu:  

“Erken yaşta adet görmek, çok fazla ve sık adet kanaması, doğum sayısının az olması sigara, kafein, alkol kullanımı, rahimdeki yapısal anormallikler endometriozisin gelişmesinde diğer etkili faktörlerdir.  Her yaşta görülebilen endometriozis, en sık üreme çağındaki kadınlarda gelişmekte. Endometriozis nedeniyle gebe kalmada zorluk yaşanabileceği unutlmamalıdır.”

“Farkındalık varsa tanı daha kolay ve hızlı konulabiliyor” diyerek endometriozis farkındalığının önemine dikkat çeken Prof. Dr. Turgut Var, sözlerini şu şekilde noktaladı:

 “Erken tanı ve doğru tedavi yöntemleriyle hastalık tedavi edilebilir. Kadınlar, endometriozis belirtilerini ihmal etmemeli ve geç kalmadan kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmalıdır.”

Konular :

#sancılı adet #ağrılı regl 

BÜLTEN ABONELİĞİ
Aileye ve hayata dair en güncel uzman görüşleri için bültenimize hemen ücretsiz abone olun!
Zorunlu Alan
Zorunlu Alan