Yaz Aylarındaki Burun Tıkanıklığınızın Nedeni Bu Olabilir!
Kendinizi halsiz hissediyor, geçmeyen baş ağrıları çekiyor, nezle ya da grip olmadığınız halde burun akıntısı problemi yaşıyorsanız tüm bu şikayetleriniz sinüzit hastalığına işaret ediyor olabilir.
Hastaların yaşam kalitesini ciddi ölçüde düşüren sinüzit, kronikleştiği zaman siz ve çevreniz için son derece rahatsız edici olabilen ağız kokusuna da neden olabiliyor. Kulak, Burun, Boğaz Uzmanı Op. Dr. Murat Enöz, sinüzit ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.
Kronik burun tıkanıklığınız, farkında olmadığınız bir alerjiden kaynaklanıyor olabilir.
Hangi Durumlar Burun Tıkanıklığına Neden Olabilir?
1. Burun Tıkanıklığına Ne Sebep Olur?
Burun tıkanıklığı, burnun içindeki ve çevresindeki dokuların ve kan damarlarının tahriş ve iltihaptan sonra şişmesi sonucu oluşur. Bu enfeksiyona, alerjene ve tahriş edici maddelere yanıt olarak oluşur.
Aynı zamanda bağışıklık sistemi, rahatsız edici enfeksiyonu veya tahriş edici maddeyi temizlemek için burun pasajlarına daha fazla mukus salar. Bu mukus nezle olarak bilinir ve burun akıntısına neden olabilir.
Eğer sinüsleriniz (alnınızın ve elmacık kemiklerinizin arkasındaki hava dolu alanlar) da iltihaplanırsa, bu durum mukus birikmesine ve sinüs ağrısına, yani yanaklar ve alın çevresinde ağrı, basınç ve hassasiyete neden olabilir.
Genellikle burun tıkanıklığı, kısa süreli bir hastalıktan veya bir alerjene veya tahriş edici maddeye karşı tek seferlik bir reaksiyondan kaynaklanır, bu da kısa ömürlü olduğu anlamına gelir. Ancak bazı durumlarda burun tıkanıklığı kronikleşebilir ve bir doktorun müdahalesini gerektirebilir.
Akut Sinüzit Nasıl Tedavi Edilir?
2. Akut Sinüzitin Belirtileri Neler?
- Akut sinüzit ateş, burun ve geniz akıntısı ile geliyor
Sinüzit, yüz iskeletindeki kemik boşluklardan olan paranazal sinüslerin cidarlarının iltihabı olarak tanımlanmaktadır. Genellikle virüslerin neden olduğu bir üst solunum yolu enfeksiyonu sonrası gelişen bakteriyel enfeksiyonlar sonucu ortaya çıkmaktadır.
Hastalığın tanısı, doktor tarafından yapılan muayenede hastanın ateşinin saptanması, burun içerisinde ve geniz arkasında iltihabi akıntının görülmesi ya da istenilen radyolojik görüntüleme tekniklerinde sinüslerin tam kapalı olarak görülmesi ve hava-sıvı seviyelerinin olduğunun görülmesi gibi bulguların varlığı ile konulur.
3. Akut Sinüzit Nasıl Tedavi Edilir?
Sinüzit, “akut” ve “kronik” olarak iki alt başlık altında tanımlanır ve tedavi edilir.
Akut sinüzit yeni bir üst solunum yolu enfeksiyonu olarak anlaşılmaktadır. Yani basit bir üst solunum yolu enfeksiyonu sonrası ortaya çıkabilen; ateş, iltihabi burun ve geniz akıntısı gibi belirtileri olan hastalık anlamındadır.
Bu hastalık genellikle antibiyotik, grip ilaçları, okyanus suları ile burun lavajı gibi basit tedaviler ile düzelmektedir. Alerjik bünyesi olan hastalarda bu tedaviye ek olarak alerji ile ilgili tablet ve burun spreyleri de eklenebilmektedir.
Kronik Sinüzitin Belirtileri Neler?
Kronik sinüzit ise daha eski, belirtilerin 3 aydan daha uzun sürdüğü, burun akıntısı, yüz ağrısı, baş ağrısı, gece öksürük atakları, halsizlik, ağız kokusu gibi çok çeşitli belirtiler ile seyreden bir hastalıktır.
Bu belirtilerin hangilerinin ortaya çıkabileceği, hastanın bağışıklık sisteminin yanıtına, hastalık etkeni virüs, mantar ya da bakterinin özelliklerine, hastalığın ortaya çıkmasına neden olan anatomik kitlesel etkenlerin varlığına göre değişmektedir.
Bu hastalığın tanısı ve tedavisi akut sinüzitten daha karmaşıktır.
Kronik Sinüzit Yüz ve Baş ağrısı, Halsizlik ve Ağız Kokusu Yapabilir
- Mutlaka bir KBB uzmanına görünün
Alerji, burun içi kıkırdak eğrilikleri, burun içi kitlelerin varlığı, bağışıklık sistemini etkileyebilen hastalıkların varlığı gibi çok çeşitli nedenlere bağlı olarak bu hastalık ortaya çıkmaktadır.
Kronik sinüzit tedavisinde sadece ağızdan verilen ilaçlar çoğunlukla yeterli olmamakta ve hastalığın ortaya çıkmasına neden olan tüm etkenler araştırılarak tedavi şeması düzenlenmektedir. Kronik sinüzitli bir hastanın tedavisi Kulak Burun Boğaz uzmanı tarafından yapılan ayrıntılı bir muayene sonrası planlanmalıdır.
- Tedavi için cerrahi de önemli bir seçenek
Kronik sinüzitli hastalarda alerji testleri yapılıp, kulak burun ve boğaz muayenesi sonrası burun içi kıkırdak eğriliği (septum deviasyon), burun içi etler (konkalar) ve polipler ile ilgili operasyonlar gerçekleştirilir.
Kronik sinüzitli hastaların tedavisini kolaylaştırmak, iltihabi akıntı ile dolu olan sinüsleri yeniden havalandırmak amacıyla son yıllarda tanımlanan “Fonksiyonel endoskopik sinüs cerrahisi” de kronik sünüzitli hastalarda uygulanır.
Özellikle burun içerisinde yaygın polipleri olan ve allerjik bünyeli hastalarda kesin tedavi olmasa da medikal tedavinin etkinliğini artırmak amacıyla bu cerrahi yöntem önerilmektedir.
#burun tıkanıklığı #ağız kokusu #sinüzit #yazın burun akıntısı #akut sinüzit #akut sinüzit tedavisi #kronik sinüzit