Utangaç Çocuklarla Nasıl İletişim Kurulmalı? Hangi Anne Baba Tutumları Çocuklarda Utangaçlığa Neden Oluyor?
Demokratik bir aile ortamında çocuklar kolay kolay utangaç olmaz diyor uzmanlar. Peki ya siz de?.. Utangaç çocuklarla nasıl iletişim kurulmalı? Hangi anne baba tutumları çocuklarda utangaçlığa neden olur? Merak edilen bu soruları Gazi Üniversitesi Çocuk Gelişimi Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abide Güngör Aytar yanıtladı.
Hangi anne baba tutumları çocuklarda utangaçlığa neden oluyor?
İçindekiler: Utangaç Çocuklarla Nasıl İletişim Kurulmalı?
- Utangaçlık, Özsaygı ve Özgüven Eksikliği Sorunlarına Neden Oluyor
- Utangaç Çocukların Özellikleri Nelerdir?
- Anne Baba Tutumları Nasıl Olmalı?
- Aşırı Denetim ve Boyun Eğmecilik Utangaçlık Sebebi
- Aşırı Koruyuculuk da Çocuklarda Utangaçlığa Neden Oluyor
- Çocuğunuzun Özgür Girişimlerini Engellemeyin
- Eleştiriler, Ağır Cezalar, Aşırı Denetim Utangaçlığa Neden Oluyor
- Eleştiriler, Ağır Cezalar, Aşırı Denetim Utangaçlığa Neden Oluyor
- Düzensiz ve Mutsuz Aile Yaşamı Çocuğu Utangaç Yapıyor
1. Utangaçlık, Özsaygı ve Özgüven Eksikliği Sorunlarına Neden Oluyor
Toplumsal etkileşim sürecinde önemli bir kişilik sorunu olarak ortaya çıkan utangaçlık, çocuğun toplum içinde düşünce ve davranış biçimleri ile daha özgür, yapıcı, üretken ve verimli işler görebilmelerinin önündeki psikolojik engellerden biri olarak üzerinde gerçekten durulması gereken bir konudur.
Yapılan araştırmalar, utangaç kimselerin kişilerarası sorunlar, yeni arkadaşlar edinmek gibi problemler yaşadıklarını göstermiştir. Bu sorunlar kaygı, çökkünlük, yalnızlık, girişim eksikliği ve görüşlerini açıklama güçlüğü, özsaygı ve özgüven eksikliği gibi sorunlara neden olmaktadır.
2. Utangaç Çocukların Özellikleri Nelerdir?
Utangaçlık genellikle çocukluk yıllarında başlıyor. Erken yaşlarda başlayan utangaçlığın özellikle çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerini şöyle sıralayabiliriz:
Sosyal beceri eksikliği nedeniyle çoğunlukla yalnızdırlar. Sosyal ortamlardan kaçınma, uzaklaşmay meyillidirler. Girişim yoksunluğu yaşarlar. Duygularını açıklamak yerine aklama alışkanlığı ve okul başarısızlığı bunlara eşlik edebilir.
Yapılan araştırmalarda utangaç öğrencilerin:
- Yeni düşünceler üretilmesine ve gönüllü çalışmaya ya da sorular sorulmasına karşı oldukları,
- Sınıf arkadaşlarıyla etkileşimlerinde çoğunlukla çok az konuştukları,
- Dans ve tiyatro gibi etkinliklerde daha çok yerlerinde oturmayı yeğleyerek sınıfta daha az gezindikleri ve diğer çocuklarla daha az konuştukları görülmüş.
Utangaç çocukların; genelde öğretmene kişisel bir yakınlık göstermedikleri, kaygılı ve dikkatleri daha çok kendilerine yönelik olduğu için derslere de pek dikkat etmedikleri, kendilerini daha az akıllı olarak algıladıkları için bundan okul başarılarının da olumsuz yönde etkilendiği gözlenmiştir.
3. Anne Baba Tutumları Nasıl Olmalı?
Genel bir gözlem olarak, anne-baba tutumları ile çocuklardaki psikolojik gelişme ve uyum arasında güçlü bir ilişki vardır. Bu nedenle, anne-baba tutumlarının, çocukların değişik toplumsal kaygı biçimlerinin gelişimi sürecinde etkili olduğu görülmektedir.
Anne-baba tutumları arasında demokratik yaklaşımda, çocuğun kişiliğine saygı gösterilir, bağımsız davranması ailesince desteklenir. Aileler, özgürce davranışı onaylanmakla birlikte çocuğun temel kurallara uymasını da bekler. Bu konuda yapılan birçok araştırma, utangaç kimselerin çoğunun, demokratik bir aile yapısına sahip olmadıkları görülmüştür.
Yapılan son araştırmalarda, anne-babaları demokratik olarak algılayan üniversite öğrencilerinin utangaçlık puanlarının ortalamaları, anne-baba tutumunu koruyucu olarak algılayanların ortalamalarından anlamlı düzeyde düşük çıkmıştır.
Utangaç Çocuklarla Nasıl İletişim Kurulmalı?
4. Demokratik Ailelerin Çocukları Utangaç Değil
İlgisiz bir ortamda yetişen çocuk ise, kendi kendine, tek başına bırakılmış demektir. Disiplin hem gevşek, hem tutarsızdır. İlgisiz anne-babalar, çocukta saldırganlık, özsaygı, öz denetim düşüklüğü gibi çok değişik sorunların ortaya çıkmasına da neden olurlar.
Otoriter tutum, anne-babalar tarafından kararlaştırılan kural ve isteklerin çok sıkı uygulanmasıdır. Bu tutumun temel niteliği, anne ve babanın çocuğa karşı gösterdiği baskıdır, önemli olan çocuğun anne-babaya itaatidir.
Bu koşullarda yetiştirilen çocuklar daha kolay boyun eğen, otoriteye karşı çekingen kendilerinden güçsüzlere karşı saldırgan ve kural tanımayan bir kişilik geliştirebilirler.
5. Aşırı Denetim ve Boyun Eğmecilik Utangaçlık Sebebi
Ağır ceza veren ve eleştiren anne-babaların, çocuklarının da utangaç ve sessiz olacaklarını saptamıştır. Çocuklarda aşırı denetim çocuklarda boyun eğmecilik ve utangaçlığa neden olabilmektedir.
Anne-babanın aşırı baskısı kadar aşırı koruyucu olması da çeşitli ruhsal bozukluklara yol açmaktadır. Aşırı koruma, çocuğa gerektiğinden fazla kontrol ve özen göstermektir. Bunun sonucunda diğer kimselere aşırı bağımlı, kendine güveni olmayan ve duygusal yönden kırılgan bir kişilik oluşturmaktadır.
Demokratik Ailede Büyüyen Çocuklarda Utangaçlık Sorunu Yaşanmıyor
Ayrıca bu doğrultuda yetiştirilen çocukların yeterince girişimci olmadıkları, ileri yaşlarda bile koruyucu aradıktan, özgüvenleri zayıf, sorumluluk almaktan çekinen bireyler olabilmektedirler.
6. Aşırı Koruyuculuk da Çocuklarda Utangaçlığa Neden Oluyor
Çocukluktaki aşırı koruyuculuk ile yetişkin yaşamdaki psikiyatrik bozukluklar arasındaki ilişkiyi. Utangaç bireyler üzerinde yapılan bir çalışmada da, utangaç bireyler utangaçlıklarının nedenlerinden biri olarak anne-babalarının aşırı koruyucu tutumlar göstermişlerdir.
Utangaçlığın, anne-baba eleştirileri ile aşağılanma veya dışlanmanın sonucu olarak geliştiği gözlemlenmiştir.
7. Çocuğunuzun Özgür Girişimlerini Engellemeyin
Anne, çocuk eğitiminde daima önde gelen kişidir. Pek çok araştırma, çocuğun yakın sosyal çevresinin, özellikle de annesinin eğitim yoluyla desteklenmesinin önemini kanıtlamıştır. Annenin eğitim düzeyi düştükçe, çocuk yetiştirme tarzları yönünden olumsuz pek çok davranış gösterdikleri ve çocuğun özgür girişimlerinin engellendiği gözlenmektedir.
Çocuğunuzun Utangaçlığını Yenmesine Nasıl Yardımcı Olabilirsiniz?
8. Eleştiriler, Ağır Cezalar, Aşırı Denetim Utangaçlığa Neden Oluyor
Çocuğa verilen ağır cezalar, yapılan eleştiriler ve çok aşırı denetim utangaçlığa neden olmaktadır. Annenin eğitim düzeyi yükseldikçe, aşırı denetimli anneliğin azaldığı, demokratik davranışın benimsendiği tutumların yaygınlaştığı; annenin eğitim düzeyi düştükçe, otorite, baskı, reddetme ve kısıtlanma tutumlarının arttığı görülmektedir.
Eğitim durumu düşük veya öğretim olanaklarından hiç yararlanmamış anneler, çocuk disiplinini baskı ve fiziksel ceza (özellikle dayak) uygulamaları olarak algılarken, eğitim durumu yüksek annelerin disiplin uygulamalarında daha eğitsel yöntemler tercih etmektedirler.
9. Düzensiz ve Mutsuz Aile Yaşamı Çocuğu Utangaç Yapıyor
Anne-babanın düzensiz ya da mutsuz yaşamları ya da birbirlerine ve çocuklarına karşı demokratik sayılmayacak baskıcı davranış yöntem alışkanlıkları, çocuk ve gençlerin gerek kişilerarası ilişkilerini, gerekse toplum içindeki yönelimlerini olumsuz biçimde etkilemektedir.
Sonuçta ezik, sıkılgan, çekingen ya da eylemsiz bir davranış yapısı gösteren utangaç kişilikleri nedeniyle gençler, özellikle ergenlik ve daha sonra da yetişkinlik dönemlerinde kendilerini yaşamı güçleştiren önemli kişilik sorunlar karşısında bulabileceklerdir.
Özellikle çocukluk ve daha sonra da ergenlik dönemlerinde anne-baba tutumlarının çocukların kişilik yapılan ve toplumsal davranış biçimlerinin oluşmasında sürekli yansımaları, etkileri olacağı için, utangaçlık gibi yaygın bir kişilik sorunu, eğitim-öğretim süreçlerinde önemle ele alınması gereken bir toplumsallaşma sorunsalı olarak görünmektedir.
Utangaç Çocuk, Anne Baba Tutumu, Çekingen Çocuk, Ergen-Aile İlişkisi