DAVRANIŞ SORUNLARI

Çocuğunuz Altını Neden Islatıyor?

Melis Demiryas Melis DEMİRYAS
Yayın : 11.06.2011 - Güncelleme : 28.03.2024

Çocuklarda erken yaşlarda yatak ıslatma, büyümenin normal bir parçasıdır. Her çocuğun vücudu aynı oranda gelişmez. Bazı çocukların sinir sistemleri daha yavaş olgunlaşır, dolayısıyla mesanenin dolu olması onları uyandırmaz. Bazı çocuklar henüz mesaneleri üzerinde tam kontrole sahip değillerdir. Bunların her ikisi de çocukların çişlerini düzenlemelerini zorlaştırır ve bu da yatak ıslatmalarına neden olabilir.

Uzmanlar, çocuklarda alt ıslatmanın birçok sebebi olabileceğini söylüyorlar. "Burada önemli olan sorunun hangi yaştan sonra problem oluşturduğudur" diyen uzmanlar, çocuk 5 yaşındaysa ve halen altını ıslatıyorsa, artık bu probleme karşı ebeveynlerin önlem almasının vaktinin geldiğini söylüyor. 

Çocuğunuz Altını Neden Islatıyor

 Çocuğunuzun yatağını ıslatmasına ne sebep olabilir? Uzmanlar, yanıtladı. 

 Çocukların Yataklarını Islatmalarının En Yaygın Sebepleri 

1. Çocukların Altını Islatma Sebepleri Nelerdir?

Çocukların 2-3 yaşlarına kadar altlarını ıslatması normaldir. 2 yaşından sonra gündüz, 5 yaşına kadar da gece kontrolün sağlanması gerekmektedir. Eğer çocuğunuz 5 yaşındaysa ve halen altını ıslatıyorsa, artık bu probleme karşı bazı önlemleri almanızın zamanı gelmiş demektir. 

  • Ateşli hastalıklar, böbrek ve idrar yolları enfeksiyonları.
  • Anne babaların çocuklarının tuvalet eğitimine çok erken yaşlarda başlamaları.
  • Tuvalet eğitimi verilirken çocuklara sert, baskıcı ve korkutucu şekilde davranılması.
  • Aile içinde var olan geçimsizlik, aile içi çatışmalar, anne ve babanın ayrılması.
  • Aileye yeni katılan kardeşe gösterilen aşırı sevgi sebebiyle çocukta meydana gelen gerilime davranışı.
  • Çocuğa karşı istenilen ilgi ve sevginin gösterilmemesi.
  • Aile bireylerinin herhangi birinde (anne baba veya yakınlarında) geçmiş dönemlerde görülen alt ıslatma davranışının genetik olarak geçmesi.
  • Ailenin bulunan çevreden başka bir yere göç etmesi gibi çeşitli etkenler, çocukların altlarını ıslatmalarındaki sebeplerden bazılarıdır.

2. Anne Baba Olarak Neler Yapabilirsiniz?

Öncelikle anne babalar, bu problemin gelişimle ilgili, fizyolojik bir rahatsızlık mı yoksa psikolojik mi olduğunu iyi araştırmalı ve alınacak önlemleri de bu doğrultuda seçmelidir.

Çocuğunuzdaki rahatsızlık, böbrek ve idrar yollarındaki bir hastalıktan ileri geliyorsa, kullanılan ilaçlarla bu problem kısa bir süre sonra ortadan kalkacaktır.

Çocuğunuzda görülen bu problemden dolayı onu alaycı tavırlarla küçümsemeyin.

Çocuğunuz Altını Neden Islatıyor

Çocuğunuzla güzel ilişkiler kurarak problemin kaynağına birlikte inmeye çalışın ve meseleyi ortadan kaldırmak için birlikte birtakım kararlar alın.

Çocuğunuz gece tuvalete götürmeden önce onun iyice uyanmasını sağlayın. Çünkü çocuğunuz tam uyanmadığı takdirde, tuvaletini uykusunda yaptığını zannedecektir. Şuur dışı uyaranlara kapalı olduğu anda, gece tuvalete götürmeler amacına ulaşmayacaktır.

Çocuğunuzu bu konuda başarıya ulaştığı her gün ödüllendirin. Ceza vermekten kaçının.

Bu eğitimi oyun haline getirin. Mesela “Papatya Çiçeğini Tamamlayalım” oyunu. Bunun için önce bir yuvarlak çizin ve içini birlikte boyayın. Çocuğunuz altını ıslatmadan tuvaletini söyler ve tuvaletine giderse, çizmiş olduğunuz o yuvarlağa bir yaprak ekleyin. Eğer tuvaletini söylemeyip altını ıslatırsa, çizdiğiniz o tek yaprağın için maviye boyayın. (Yaprak ıslandı düşüncesi) Çiçeğin yaprakları tamamlandığında çocuğunuzu mutlaka ödüllendirin.

Çocuk altını ıslattı zaman boyamış olduğunuz yaprakları, daha sonradan çocuğun tuvaletini söylediği ve altını ıslatmadığı zaman tekrar beyaza boyayın. (Yaprak kurudu düşüncesi) Böylelikle yapraklar tamamlanır ve çocuk ödüllendirilir. Yaprakları çocuğunuzu sık sık ödüllendireceğiniz şekilde yapın.

 

Çocuğunuz Yatağını Islattığında Ona Nasıl Yaklaşmalısınız?

3. Çatışmalardan Uzak Durun!

Aile içinde var olan çatışma ve problemlerden çocuğunuzu mümkün olduğu kadar uzak tutun.

Çocukları, gece altlarını ıslatmalarına karşı uyandıran alarm cihazlarının belli bir süre sonra şartlanma sağladığından, altlarını ıslatmadan uyanmalarında faydalı oldukları görülmüştür.

Çocukların altını ıslatmalarına karşı doktor tarafından verilen ilaçların faydalı olduğu görülmüştür. Fakat bu ilaçların mutlaka doktor gözetiminde verilmesi gerekmektedir.

4. Çocuklarda Yatak Islatma Nasıl Önlenir?

Çocuğunuz yatağını ıslatma konusunda sorun yaşıyorsanız bunları deneyebilirsiniz:

  • Kafeinli ve şekerli içecekleri sınırlayın; özellikle geceleri çocuğunuza tuzlu atıştırmalıklar vermeyin.
  • Çocuğunuzu gün boyunca düzenli aralıklarla ve yatmadan hemen önce tuvalete gitmeye teşvik edin.
  • Çocuğunuz yatıya ya da geceleme kamplarına gittiğinde, onu tek kullanımlık iç çamaşırı ve boxer ile üzerinden geçirerek gönderin.
  • Çocuğunuzun çocuk doktoruyla yatak ıslatma konusunda açık ve dürüst bir konuşma yapmak, sizin ve ortak ebeveyninizin herhangi bir tıbbi nedeni ortadan kaldırmasına yardımcı olabilir. Yatak ıslatma neredeyse her zaman kendi kendine ortadan kalkar, ancak yatak ıslatma alarmları veya ilaçlar gibi doktorunuzun önerebileceği başka tedaviler de vardır.

Çocuklarda Yatak Islatma Neyin Belirtisi Olabilir?

5. Ne Zaman Doktora Başvurmalı?

  • Çocuğunuz Tıbbi Nedenlerden Dolayı Yatağını Islatıyor Olabilir 

Bir çocuğun aniden yatağı ıslatmaya başlamasının; idrar yolu enfeksiyonu, kabızlık, hormonal dengesizlik, küçük mesane veya nadir durumlarda diyabet gibi durumlar gibi çok sayıda tıbbi nedeni olabilir..

Aşağıdaki durumlarda bir çocuk doktoruna başvurun:

  • En az altı ay boyunca sürekli kuru kaldıktan sonra aniden yatağı ıslatmaya veya gündüz kazaları yaşamaya başladıysa (özellikle yakın zamanda herhangi bir değişiklik veya stres etkeni olmadığı halde bu yaşınıyorsa.), 
  • Yüksek sesle horluyor veya çoğu gece nefes alırken duraklıyor veya nefesi kesiliyorsa, 
  • İdrar yaparken yanma hissi veya ağrıdan şikayetçiyse,
  • Sık sık işeme ihtiyacı hissediyorsa, 
  • Böyle zamanlarda her zamankinden çok daha fazla sıvı içiyor veya yemek yiyorsa,
  • Ayaklarında veya ayak bileklerinde şişlik varsa vakit kaybetmeden çocuk doktorunuzdan yardım alın. 

Konular :

#altını ıslatan çocuk #yatağını ıslatan çocuk #çocuğun altını ıslatma sebepleri #erken yaşta alt ıslatma  #yatağına işeyen çocuk #çocuk neden yatağına işer