YEMEK HAKKINDA HERŞEY

Tekrar Isıtıldığında Zehirleyen Gıdalar Hangileri?

Aysegul Baran Ayşegül BAŞARAN
Yayın : 31.05.2023 - Güncelleme : 04.04.2024

Yemek söz konusu olduğunda, çoğumuz "son kullanma" tarihlerinin, pişirme sürelerinin ve mükemmel yemeği pişirmenin en güvenli yolunun farkındayızdır. Ama bir gün önceden kalan yemekler söz konusu olduğunda, bunları yeniden ısıtmanın en doğru ve en sağlıklı yöntemini biliyor musunuz? 

Günümüzde yemek yapmak, arta kalanını buzdolabında saklamak ve aynı yiyeceği tekrar ısıtıp daha sonra tüketmek pek çok kişi arasında oldukça yaygın bir uygulamadır. Ancak, aslında yemeğinizi ZEHİRLİ hale getirebilir! 

Gelin birçok kişinin "aa öylemiymiş bilmiyordum" diyeceği tekrar ısıtıldığında zehirleyen gıdalar hakkında beslenme uzmanlarının açıklamalarına bakalım. 

Yemeklerin en iyi nasıl saklanacağını ve yeniden ısıtılacağını bilmekten, hangi yiyeceklerin asla yeniden ısıtılmaması gerektiğine karar vermeye kadar ruzanan detayları öğrenmek için doğru yerdesiniz! Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Benan Koç tekrar ısıtılmaması gereken yiyecekler hakkında önemli bilgiler verdi. 

Tekrar Isıtıldığında Zehirleyen Gıdalar

Hangi yiyeceklerin ikinci kez nasıl ısıtılabileceğine dair beslenme uzmanlarının açıklamalarına bir göz atalım.  

 Tekrar Isıtıldığında Toksik Hale Gelen Yiyecekler Neler?

1. Tavuk Yemeği Tekrar Isıtılır mı? 

Tavuk ve diğer kümes hayvanları, yumurtalarda olduğu gibi standart olarak belirli bir miktarda salmonella kontaminasyonuna sahiptir.

Bu, özellikle ısı dalgaları kadar gıdanın tüm alanlarına nüfuz etmeyen mikrodalgalarda yeniden ısıtmada bir sorun olabilir. Bu, yiyeceğin bazı bölümlerinin diğerlerinden daha hızlı piştiği anlamına gelir.

  • Tavuk Yemeğini Isıtırken Bu Detaylara Dikkat!

Özellikle tavukta, içinin ve dışının eşit şekilde ısınmasını sağlamak için etin sık sık çevrilmesi önemlidir. Tavuğun yeniden ısıtılması genel olarak tavsiye edilmez çünkü kırmızı etten daha yüksek protein yoğunluğuna sahiptir - yeniden ısıtıldığında proteinler farklı şekilde parçalanır ve bu durumda mideyi bozabilir.

#REKLAM

2. Pirinç Pilavı Isıtılmaz! 

Pirinç, herkes için temel gıdalardan biridir ve dünya genelinde herhangi bir evde kolayca bulunur. Ancak çiğ pirincin, pişirildikten sonra bile canlı kalan bakterilere dönüşen sporlar içerdiğini biliyor muydunuz? Evet, bu bakteriler önemli hastalıklara neden olabilir ve bu nedenle pirinç asla tekrar ısıtılmamalı. Yeniden ısıtılmış pirinç tüketimi,  ishal ve kusmaya neden olabilir. 

Pirinç üzerinde kolayca büyüyebilen bakteriler, yeniden ısıtma sırasında canlı kalabiliyor. Food Standards Agency (Gıda Standartları Ajansı)'na göre, pişmiş pirincin nasıl saklandığı, yeniden ısıtmanın kendisinden daha önemli!

Pirinç oda sıcaklığında bekletilirse sporlar çoğalır ve kusmaya veya ishale neden olan zehirler üretebilir ve pirinci yeniden ısıtmak bu zehirlerden kurtulmaya yaramıyor. 

 

Yeniden Isıtıldığında Gerçekten TOKSİK Olabilen Gıdalar 

3. Patates Yemeğini Nasıl Saklamalı?

  • Pirildikten Sonra Yanlış Saklanan Patates Yemeği Botulismus Zehirlenmesine Sebep Olabilir

Botulizm, özellikle folyo ile kapatılmışsa, patateslerde oluşabilir. İlk semptomları genellikle belirgin yorgunluk, zayıflık ve baş dönmesiyle başlar ve genellikle bulanık görme, çift görme, göz kapağı düşüklüğü, ağız kuruluğu, yutma ve konuşma zorluğu izler. Kusma, ishal, kabızlık ve karın şişliği de görülebilir.

Botulizm, özellikle folyo ile kapatılarak pişirilen patateslerde büyüyebilir. Tekrar ısıtılmış patateslerle ilgili sorun, yeniden ısıtma değil, patatesleri pişirdikten sonra nasıl sakladığınızdır.

Önceden pişirilmiş patatesleri tekrar ısıttığınızda, aslında sebzenin iyiliğini (beslenmesini) yok eder ve onu zehirli hale getirirsiniz. Yeniden ısıtılmış patates yemek mide bulantısına ve hatta gıda zehirlenmesine neden olabilir. 

  • Patates Yemeği Nasıl Saklanmalı? 

Oda sıcaklığında soğumaya bırakılırsa (ve daha sonra soğutulmadan bırakılırsa), özellikle oksijenin patatesten uzak tutulması için folyo ile kapatılırsa, Clostridium botulinum'un (botulizm) büyümesi için koşullar doğru olabilir.

Patatesi yeniden ısıtmak bunları her zaman öldürmez, bu nedenle patatesleri soğurken güvenli bir şekilde saklamak mantıklıdır.

4. Tekrar Isıtılan Mantarlar Sindirim Sorunlarına Yol Açıyor 

Mantarlar tüm sağlık tutkunları ve vejetaryenlerın vazgeçilmez yiyeceğidir. Ancak, önceden pişirilmiş mantarları tekrar ısıtmanın sebzenin besin değerlerini öldürebileceğini ve onu zehirli hale getirebileceğini biliyor muydunuz?

Avrupa Gıda Bilgi Konseyi'ne göre mantarlar, enzimler ve mikroorganizmalar tarafından kolayca yok edilebilen proteinlere sahiptir.

Uzmanlara göre, tekrar ısıtılmış mantar yemek ciddi sindirim sorunlarına neden olabilir.

Pazı, Ispanak Gibi Yeşil Yapraklı Sebzeler İkinci Kez Isıtılmaz!

5. Yeşil Yapraklı Sebzeler Tekrar Isıtılmaz 

Yeşil yapraklı sebzeler daha çok besin değerleri ile bilinir. Ancak lahana, ıspanak vb. yeşillikleri tekrar ısıtmak kimi zaman zararlı olabilir. Ispanak, yeniden ısıtıldığında nitritlere ve diğer bilinen kanserojenlere dönüşebilen zengin bir demir ve nitrat kaynağıdır. Bu kanserojenler kanser riskini artırabilir. 

Nitratın kendisi tamamen zararsızdır, ancak nitritlere ve daha sonra bazılarının kanserojen olduğu bilinen nitrozaminlere dönüştürülebilir.

Bu nedenle, özellikle yeşil yaprakla sebzeleri asla tekrar ısıtmayın. Yeşil yapraklı sebzeleri her zaman taze tüketin ve besinsel faydalarından yararlanın. Sağlıklı yaşam, sağlığın iyi olmasını sağlayabilir.

ÖZET: TEKRAR ISITILDIĞINDA ZEHİRLEYEN GIDALAR 

  • Ispanak, pazı, pancar, kereviz, turpotu: Nitrat içeriği yüksek bu besinler tekrar ısıtılınca kanserojen nitrite dönüşür.
  • Pirinç, patates: Yeniden ısıtılınca bakteri toksinleri açığa çıkar. Ayrıca patates yemekleri servis edilince buzdolabına kaldırılmalı; oda ısısında bile bekleyince tehlikeli bakteriler içeriyor. Pirinç ve patates soğuk olarak tüketildiğinde kan şekerini yükselten nişasta artık kan şekerini fazla etkilemez hatta bağırsak bakterilerimizin sevdiği dirençli nişastaya dönüşür.
  • Yumurta, mantar, tavuk: Yeniden ısıtıldığında protein yapısı bozulur. Sindirim sistemini bozar, kalbe zararlıdır, toksik etki yaratır. Kalan tavuk salata veya soğuk sandviçlerde ısıtmadan değerlendirilebilir.
  • Alerjik bünyesi olanlar yeniden ısıtılan besinleri tüketmemelidir.

Bu yiyecekleri yeniden ısıtmak aslında onu "zehirli" ve sağlığa zararlı hale getirebilir. 

Konular :

#tekrar ısıtıldığında bozulan gıdalar #ısıtıldığında bozulan yiyecekler