Sebze Pişirirken Nelere Dikkat Edilmeli
Sebzeler, vücudun ihtiyacı olan demir ve kalsiyum mineralleri ile A,B,C,K vitaminleri bakımından çok zengindirler. “C” vitamini ihtivâ eden sebzelerin pişirilmeden ve sıcakla muâmele edilmeden yenmeleri gerektiğini biliyor muydunuz?
Pişirilme usulü bilinmeyen sebzeler, insanlara fayda vereceği yerde zararıdokunabilir. Bunun için de her sebzenin kendine özgü pişirme usulleri vardır.
İşte size sebze pişirirken vitaminlerinden maksimum düzeyde faydalanmanızı sağlayacak önemli bilgiler:
Enginar hariç diğer sebzeleri haşlarken kabınızın kapağını aralık tutarsanız sebzelerin kendi renklerini koruduğunu görürsünüz.
Lezzet için bütün sebzelerin iki kere haşlanması gerekir.
Tuzlu ve limonlu suda haşladığınız
sebzeyi, soğuk su bulanan bir kaba alın, yeniden hazırlanan tuzlu, limonlu suda tekrar kaynatın.Sebze yemeklerine koyacağınız suyun ölçüsü, sebzelerin üstünü örtecek kadar olmalıdır.
Sebzeleri haşlarken tuzlu suda haşlayın. Tuzlu olmayan suda haşlanan sebzeler, çok fazla su çekerler. Baklagillerin suyuna ise piştikten sonra tuz atılmalıdır. Aksi takdirde kabukları kayış gibi sert olur.
Sebzelerin de vitamin değerli çabucak kaybolur. Sebzeleri, yemeği yapmadan hemen önce yıkayın. Doğrama işlemi yıkadıktan sonra yapmalısınız. Pişirme sırasında kullandığınız suyun sıcaklığı da vitamin açısından önemlidir. Soğuk su ekleyerek pişirmek, vitamin ve lezzet kaybına yol açar.
İyi bir sebze haşlaması yapmak için, haşlama suyu, en çok yiyeceğin üzerini örtecek kadar olmalıdır. Fazla su kullanmak; lezzet, vitamin ve madensel tuzların kaybolmasına neden olur. Patates dışındaki doğranmış sebzeleri mutlaka tuzlu suda haşlamalısınız. Sadece püre yapılacak patatesi tuzlu suda haşlayabilirsiniz, tuz patatesi sertleştirir.
Yeşil sebzeleri pişirirken tencerenin kapağını sürekli kapalı tutmayın. Böylece sebzenin orijinal rengini kaybetmeyip kahverengi bir görünüm almasını engellemiş olursunuz. Kahverengileşmeyi önlemek için, sebze yemeklerini pişirirken zaman zaman tencerenizin kapağını açık bırakın. Kimileri kahverengileşmeyi önlemek için, pişirme işlemi sırasında yemeğin içine soda atma yoluna başvururlar. Bu doğru bir yöntem değildir. Çünkü soda, yemekteki besin değerini düşürmesinin yanı sıra lezzeti de bozar.
Bezelyeleri ayıkladıktan sonra, imkanınız varsa hemen pişirin. Bunu yapmazsanız bezelyeler kuruyup sertleşebilir. Bu bezelyeleri bir gün kadar soğuk su içinde bekletirseniz, yeniden dirildiklerini görürsünüz.
Bazı sebzeler pişerken pek de hoş olmayan kokulara yol açarlar. Özellikle de soğan, sarımsak, karnabahar ve lahana gibi içinde keskin koku veren kükürtlü maddeler bulunanlar… Pişirme esnasında soğan ve sarımsakta bu koku hafifler, ancak lahana ve karnabaharda pişirme süresi uzadıkça koku da artar. İşte bu durumu önlemek için yapılması gerekenler: Yemeğin içen çok az miktarda sirke damlatın ve fazla pişirmeyin. Sebzeler yumuşayıp ezilmeye başlayınca ateşten indirin. Ayrıca satın aldıktan sonra bekletmeyin, tazeyken kullanın.
Sebzeleri tuzlu suda yıkamayı alışkanlık haline getirin. Tuzlu su, sebzeleri daha etkili ve çabuk temizler.
Kereviz pişirirken kokusun almak için içine biraz lahana turşusu koyun. Turşu, kerevizin kokusunu alacaktır.
Sebzeleri çabuk pişirmek için suyuna biraz karbonat atın.
Yeşil sebzelere renk veren, klorofil maddesidir. Pişirdiğinizde sebzelerin bu yeşil rengi daha az kaybetmemeleri için, önce bol buzlu suda bekleterek, klorofilin sabitleşmesini sağlayın.
Tüm sebze ve meyveler, yemeğin çeşidine göre yeterli miktarda su katılarak pişirilmelidir. Pişerken içerdikleri vitaminler suya geçtikten, yemeği gereğinden fazla ateşte tutmamalısınız. Pişme süreleri, içerdikleri selüloz oranıyla doğru orantılı olmalıdır. Kökler, diğerlerinden daha fazla selüloz içerirler. Selüloz, geç pişen bir madde olduğundan, önce kökler, daha sonra yaprakları pişirilmemelidir. Salça gibi asit içeren maddeler selülozun yumuşamasını geciktirir. Bu nedenle de asitli besinler yemeğin pişme süresinin sonra doğru katılmalıdır.
Zeytinyağlı yemeklerin daha lezzetli olması için, ateşten indirdikten sonra tencerenin kapağını açmayın. Bu şekilde soğumasını sağlayın.