YEMEK HAKKINDA HERŞEY

Lahana Kimçisi (Kimchi) Nasıl Yapılır?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 08.02.2024

Son yıllarda sosyal medyanın da etkisiyle oldukça popüler olan bir Kore turşusu kimçinin (kimchi) tarifi merak konusu. Peki, evde geleneksel Kore turşusu kimçi (kimchi) nasıl yapılır? Sizler için araştırdık.

Kimçhinin (kimchi) lezzeti Kore dışında da yaygın hale geldikçe tariflerin de yerel damak zevklerine, farklı iklimlere, malzemelerin tazeliğine veya mevsimselliğine göre değişiklik gösterdiği görülüyor. Orijinal kimçinin ana malzemeleri; taze Çin lahanası, Kore biberi, zencefil, sarımsak, tuz, balık sosu veya soya sosu ve misonun kombinasyonundan oluşuyor.

Kimçinin (kimchi) sağlığa sayısız birçok faydası var. Kimçi turşusunun doğal fermantasyon süreci sırasında yetişen probiyotikler, sağlıklı bakterilerin oluşmasını sağlıyor. Bu bakteriler, bağışıklığı güçlendirmeye, vücuda enerji vermeye, kolesterolü düşürmeye, kan şekerini düzenlemeye ve sindirime yardımcı oluyor. Kimchi aynı zamanda besleyici, kalorisi düşük, glutensiz ve dilerseniz yalnızca vegan malzemelerle hazırlayabileceğiniz bir turşu türüdür. 

Geleneksel Kore turşusu kimçiyi yaparken dikkat edilmesi gereken bazı püf noktaları söz konusu: Örneğin, çok fazla sarımsak kimçiyi acı hale getirebilir veya çok fazla zencefil kıvamının yapış yapış olmasına neden olabilir... Gochugaru (Kore kırmızı biber gevreği) veya kırmızı biber tozunun miktarını beğeninize göre ayarlayabilirsiniz. Yapacağınız kimçinin hafif veya acı tatlarda olması tamamen kendi damak zevkinize kalmış. 

Lahana Kimçisi (Kimchi) Nasıl Yapılır

 Orijinal Kimchi'nin ana malzemeleri taze Çin lahanası, Kore biberi, zencefil, sarımsak ve tuz ile balık sosu veya soya sosu, misonun kombinasyonundan oluşur. 

Kimchi (Kimçi) Nasıl Yapılır? 

1. Kimchi İçin Hangi Malzemeler Gerekli?

Malzemeler:

  • 1 orta boy beyaz lahana (Çin halanası orijinalindeki)
  • 1/4 bardak iyot içermeyen deniz tuzu veya koşer tuzu 
  • Filtrelenmiş temiz içme suyu 
  • 5-6 diş rendelenmiş sarımsak
  • 1 çay kaşığı taze zencefil (rendelenmiş soyulmuş)
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • 2 yemek kaşığı balık sosu (veya tuzlu karides ezmesi veya 3 yemek kaşığı su)
  • 1 ila 5 yemek kaşığı Kore kırmızı biber gevreği ( gochugaru )
  • 250 gr. Kore turpu veya daikon turpu, soyulmuş ve kibrit çöpü şeklinde kesilmiş 
  • 4 orta boy soğan (ince doğranmış)

2. Kimchi Nasıl Yapılır? 

  • Lahanayı dörde bölün. Her parçanın göbeğini çıkarın. Her çeyreği çapraz olarak geniş şeritler halinde doğrayın.
  • Lahanayı tuzlayın. Lahanayı geniş bir kaseye koyun ve üzerine tuz serpin. Ellerinizi kullanarak, biraz yumuşamaya başlayana kadar tuzu lahanaya iyice tuzla ovun. Lahananın üzerini kaplayacak kadar su ekleyin. Lahananın üzerine bir tabak koyun ve üzerine kavanoz veya fasulye konservesi gibi ağır bir şey koyun. 1 ila 2 saat bekletin.
  • Lahanayı yıkayıp süzün. Lahanayı soğuk su altında en az 3 kez bol suyla durulayın. 15 ila 20 dakika boyunca bir kevgir içinde süzülmesi için bir kenara koyun. Bu arada baharat ezmesini hazırlayın.

Yöresel Kore Yemeği: Kimchi Nasıl Yapılır?

  • Baharat ezmesini yapın. Tuzlama için kullandığınız kabı durulayıp kurulayın. Sarımsak, zencefil, şeker ve balık sosunu, karides ezmesini veya suyu ekleyin ve pürüzsüz bir macun haline gelinceye kadar karıştırın. Hafif acı olması için 1 çorba kaşığı veya yoğun acı tatta olması için 5 çorba kaşığı gochugaru'yu karıştırın ve lahana hazır olana kadar bir kenara koyun.
  • Sebzeleri ve baharatları aynı kapta birleştirin. Lahananın kalan suyunu yavaşça sıkın ve baharat ezmesine ekleyin. Turp ve yeşil soğanı ekleyip iyice karıştırın.
  • Ellerinizle sebzeler iyice baharatla kaplanana kadar karıştırın. Eldiven kullanmak burada isteğe bağlıdır ancak ellerinizi kokulardan korumak için kullanmanızı tavsiye ederiz.
  • Kimchi'yi 1 litrelik bir kavanoza koyun. Salamura (çıkan suyu) sebzeleri kaplayacak şekilde üzerine dökün. Kimchi'nin üzerini bastırın suyun altında kalmasını sağlayın ardından temiz bir kapakla kavanozun ağzını sıkıca kapatın.
  • 1 ila 5 gün kadar mayalanmasını bekleyin. Taşmayı önlemek için kavanozun altına bir kase veya tabak yerleştirin. Kavanozu serin oda sıcaklığında, doğrudan güneş ışığı almayan bir yerde 1 ila 5 gün bekletin. Kavanozun içinde kabarcıklar görebilirsiniz ve tuzlu su kapaktan dışarı sızabilir.
    Her gün kontrol edin ve hazır olduğunda buzdolabında saklayın.
  • Kimchiyi günde bir kez kontrol edin, kavanozu açın ve temiz bir çatal veya kaşıkla sebzelerin üzerine bastırarak onları tuzlu suyun altında tutun. (Bu aynı zamanda fermantasyon sırasında oluşan gazların da açığa çıkmasına neden olur.) Bu noktada da biraz tadarak turşunuzun olup olmadığın kontrol edin. Kimchi'nin tadı damak tadınıza uygun hale geldiğinde kavanozu buzdolabında muhafaza edin.
  • Bu şekilde de hemen yiyebilirsiniz, ancak en iyi lezzete ulaşması için 1-2 hafta beklemenizi öneririz.  

  

3. Harika Bir Kimchi İçin Püf Noktaları 

Önemli Notlar:

Tuz: Fermantasyonu engelleyebilecek iyot ve topaklanma önleyici maddeler içermeyen tuz kullanın.

Su: Klorlu su fermantasyonu engelleyebilir, bu nedenle mümkünse kaynak suyu, damıtılmış veya filtrelenmiş su kullanın.

Deniz ürünleri aroması ve vejetaryen alternatifler: Deniz ürünleri kimchiye umami tadı verir. Farklı bölgeler ve aileler balık sosu, tuzlu karides ezmesi, istiridye ve diğer deniz ürünlerini kullanabilir.

Yaklaşık 2 yemek kaşığı balık sosu, tuzlu karides ezmesi veya ikisinin bir kombinasyonunu kullanabilirsiniz. Vejetaryen kimchi için, 3/4 çay kaşığı yosun tozunu, 3 yemek kaşığı suyla veya sadece 3 yemek kaşığı suyla karıştırmayı deneyebilirsiniz.

  • Hangi Koşullarda Saklanmalı?

Kimchi birkaç aya kadar buzdolabında saklanabilir. Kimchi'yi kavanozdan çıkarmak için her seferinde temiz mutfak eşyaları kullanın.

  

Konular :

#Kimchi tarifi #kimçi nasıl yapılır, evde kimçi nasıl yapılır, evde kimchi nasıl yapılır, kore yemeği tarifi"