MASTERCHEF-YEMEKLERİ

Tüm Püf Noktalarıyla Erzurum Su Böreği Tarifi: Erzurum Su Böreği Nasıl Yapılır?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 13.08.2022 - Güncelleme : 15.08.2022

Erzurum Su Böreği Tarifi ve Yapılışı: MasterChef Erzurum Su Böreği Yapılır, Malzemeleri ve Püf Noktaları Nelerdir?

Masterchef 2022’de 12 Ağustos 2022’de yayınlanan bölümünde Mehmet, Danilo ve Somer Şef yarışmacılardan Erzurum yöresine ait su böreği yapmalarını istedi. Bu kapsamda yarışmayı takip edenler de bu yemeği yapmak ve sevdiklerine sunmak isteyerek su böreği ile ilgili olarak su böreği nasıl yapılır, gerekli malzemeler nelerdir? sorusuna yanıt arıyor.

Su böreği bayramların olmazsa olmazlarındandır ve sünnet, nişan, düğün gibi mutlu günlerin en gözde böreğidir. Yapımı zahmetli ama yemesi bir o kadar keyifli olan bu böreğe verilen önemi günümüzde İstanbul'un hemen hemen her yerinde bulunan pastanelerinde ve börekçilerinde satılması ile görebiliriz. 

Bu börek ile ilgili günümüze gelen çeşitli rivayetler vardır. Bir rivayete göre, kayınvalide adayları gelin beğenirken mutlaka bu böreği yaptırır, eğer börek istedikleri gibi açıldıysa oğullarıyla kızın izdivacına hemen izin verirlermiş. Oğlan kızı sevmesine rağmen, gelin adayı su böreği açarken başarılı olmazsa düğün, kız güzel su böreği yapana kadar ertelenirmiş. 

Peki, Erzurum Su Böreği nasıl yapılır, gerekli malzemeler nelerdir, püf noktası nedir? İşte, yanıtı.

Tüm Püf Noktalarıyla Erzurum Su Böreği Tarifi Erzurum Su Böreği Nasıl Yapılır

MasterChef son bölümde yapılan Erzurum su böreği tarifi merak konusu oldu. 

1. Erzurum Su Böreği İçin Hangi Malzemeler Gerekli?

Malzemeler:

8 adet yumurta

5 su bardağı un

Yeterince tuz

Hamuru Açmak İçin:

1 su bardağı nişasta + 1 su bardağı un karışımı 

İç Harcı:

400 gr. beyaz peynir (Erzurum’da çivil peyniri yani çeçil peyniri kullanılır)

6 çorba kaşığı ince kıyılmış maydanoz

300 gr. tereyağı 

Haşlamak İçin: Büyük bir tencereye su koyup içine tuz ve 1 çorba kaşığı sıvı yağ koyun. 

Şoklamak için: Buzlu soğuk su

Tüm Püf Noktaları ile Erzurum Su Böreği Yapılışı

2. Erzurum Su Böreği Nasıl Yapılır?

Hazırlanışı:

  • 8 adet yumurtayı bir kaseye kırın, 1 yemek kaşığı tuz ilave edin ardından unu yavaş yavaş kontrollü bir şekilde ekleyin.
  • Hamur yapışkan bir kıvamda olması gerektiği için çok fazla un eklemeyin. Hamurunuz toparlandıktan sonra 15-20 dakika dinlendirin.
  • Ardından hamurunuzu eşit bezeler halinde 12 parçaya bölün. Un serpttiğiniz mutfak tezgahında teker teker her birini açın.
  • Açtığınız yufkaları temiz bir mutfak bezine, yan yana serin. Üzerine temiz başka bir mutfak bezi ile kapatın ki yufkalarınız kurumasın.
  • Daha sonra kaynattığınız, tuz eklediğiniz suda (tıpkı makarnadaki gibi) yufkalarınızı teker teker haşlayın. Kaynar suda her bir yufkayı 30 saniye tutmanız yeterli, ardından soğuk, buzlu suda yufkalarınızı şoklayın.
  • Tepsinin tabanına koyacağınız yufkayı haşlamadan tepsiye serin. Üzerine erittiğiniz 3 yemek kaşığı tereyağını gezdirin. Her kata tereyağı mutlaka sürün. Her üç yufkada bir iç harcınızı ekleyin. Bu tarife göre 12 yufka oluyor.
  • En son yufkanın üzerine yine tereyağı sürüp önceden ısıttığınız fırında 35-40 dakika altı üstü güzelce kızarıncaya kadar pişirin.
  • Yapacaklara şimdiden afiyet olsun!

 

 

Konular :

Erzurum Su Böreği, Su Böreği Tarifi, Püf Noktalarıyla Su Böreği