PSİKOLOJİ VE KİŞİSEL GELİŞİM

Uçuş Korkunuzu Yenmek Elinizde

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 20.01.2011

Uçuş Korkunuzu Yenmek Elinizde

İnsanın bilinç dışında yer alan ölüm korkusu, yalnızlık korkusu gibi evrensel korkulardan biri de hiç kuşkusuz uçuş korkusudur.

Medyada uçak kazalarının, kaçırılmalarının ve atlatılan uçak kazalarının geniş bir şekilde yer alması ve duyurulması insanlardaki uçuş korkusunun daha da artmasına neden olabiliyor.

Bugün yaklaşık her dört kişiden biri uçarken korkuyor; 10 kişiden biri ise hiçbir şekilde uçağa binemiyor. Hepsinin altında yatan ise "kontrolünü kaybetme’ korkusudur.

Uçuş korkusu yaşayanlar için havayolu seçeneğini akla getirmek bile huzursuzluk hissetmeleri için yeterli. Bu korkuyu yaşayanlar bedenlerinin en uç noktalarında hissettikleri panik duygusu nedeniyle çoğunlukla yardımsız uçağa binemiyor.

Bazıları ise uçmayı tamamen defterlerinden sildiler bile. İnsan yaşamı boyunca bazı korkularından kaçmayı başarabilir fakat uçuş korkusu kaçarak korunabilecekler listesinde değil ne yazık ki. Modern yaşam bazıları için uçmayı bir seçenek olmaktan çıkarıp mecburiyet haline getirdi günümüzde.

Uçuş korkusunun kökeni ne olursa olsun bu korkuyu pekiştiren uçak ve uçuşlarla ilgili negatif söylemlerdir. Ayrıca birçok filmde veya romanda uçak kazaları, havada patlama uçak kaçırma ilgi çekici, dehşet temalarından biri olarak kullanılmakta; fakat buna karşın binlerce uçuşun ne kadar rahat ve güvenli geçtiği vurgulanmamaktadır. Sonuçta tüm bu yayınlar ve söylemler insanlarda uçuşun tehlikeli olduğu konusunda negatif bir koşullanma yaratmayana neden oluyor.

Uçuş Korkusuyla Baş Etmek İçin 10 Tüyo

- Hava boşlukları korkutabilir fakat normal olaylar olduğunu bilin: Hava boşluğunu yaşayanlar uçağın düştüğünü sanabilirler. Bu durumda uçağı inişli çıkışlı bir yolda giden arabaya benzetmek daha doğru olur.

- Uçaklar sağlam, kuvvetli ve güvenilir araçlardır: Uçaklar normalde karşılaşabileceklerinden çok daha zorlu şartlara dayanacak şekilde üretilir.

- Uçaklar ve uçmak sıradan işlerdir: Her gün binlerce uçak milyonlarca yolcuyu güvenle gideceklere yere ulaştırıyor. Uçağa binmeyi uzaya gitmekle aynı kefeye koymamak gerekir.

- Pozitif düşünün: Aklınızı ve düşüncelerinizi olumlu düşüncelere kanalize edin ve geçmişte kalmış hikâyelerden kendinizi uzak tutun.

- Kaslarınızın yönetimini ele alın: Baktınız istemsiz kasılmalarınız oluyor, kontrolü elinize alıp istediğiniz kası kasıp bırakın. Patronun kim olduğunu vücudunuz anlasın.

- Aşırı çalışan hayal gücünüzün sesini kısın: Uçuş sırasında duyduğunuz acayip sesin düşme işareti olduğunu hayal etmekten vazgeçin ve her sesi yorumlayacak kadar tecrübeniz olmadığını unutmayın.

- Rahatlama egzersizlerini uygulayın: Gerginlik hissettiğinizde derin bir nefes alıp yavaş yavaş bırakın, bu uygulanabilecek basit ama etkili bir yöntemdir.

- Panik duygunuzu tanıyın: Panik halini yaşıyor olsanız bile bunun size fiziksel bir zarar vermeyeceğini, kalp krizi geçirmenize sebep olmayacağını bilin.

Tedavi İçin Yapılabilecekler

Uçuş korkusunun giderilmesinde sadece yüzleşmenin değil, diğer yöntemlerin de uygulanması gerekiyor.

Eğitim: Bazı durumlarda uçuş korkusu yaşayan insanları havacılığın gerçekleri hakkında eğitmek, onların korkusunu dindirmekte yardımcı olur.

Davranışçı tedavi ve hipnoz: Korkunun ilk başladığı hali deşifre edip bilinç düzeyine çıkarmak ve bunu tedavi ederek uçuş korkusunu gidermeye yönelik uygulamalar olarak tarif edilebilen yöntemde, zaman zaman hipnozdan da yararlanılır.

İlaç tedavisi: Korkuların tedavisinde kullanılan sakinleştirici-yatıştırıcı ilaçlar uçuş öncesinde kullanıldığında fayda edebilir. Seyrek uçan insanlar için arada sırada alınacak ilaç, seçilebilecek bir yöntemdir. Alkolü de aynı amaç için tercih edenler sıktır. Fakat yüksek irtifadaki basınç ve oksijen miktarındaki değişiklikler alkolün kötü etkilerini katlayarak artırır; bu nedenle alkolün rahatlatıcı etkisini yaşamak isteyenlerin aldıkları miktar konusunda dikkatli olmaları gerekir.

Konular :