PSİKOLOJİ VE KİŞİSEL GELİŞİM

İş Görüşmesinde Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 21.08.2010

İş Görüşmesinde Nelere Dikkat Etmeliyiz

Araştırmalar, görüşmede adayla ilgili en önemli izlenimlerin ilk beş dakikada oluştuğunu ortaya koyuyor. Bu ilk izlenimi olumlu kılan tutum ve davranışlar da şöyle sayılıyor:

Görüşmeden beş-on dakika önce orada olmak, canlı bir tavırla içeriye girmek, görüşmeyi yürütecek kişinin elini sıkmak, "oturun" demeden oturmamaka, gülümsemek, görüşmeciye bakmak, dik oturmak, dinlerken herhangi bir şeyle oynamamak, insiyatifli olmak ancak gereksiz konulara girmemek.

Ne olursa olsun, olaya olumlu açıdan bakın. Canlı ve tane tane konuşmaya özen gösterin. Argo kelimeler ve hafif sözcüklerden uzak durun.

Görüşmecinin yüzüne bakın. (Sakın tepeden tırnağa süzmeye kalkışmayın.) Birden fazla görüşmeci varsa, konuşurken her birine ayrı ayrı hitap etmeye özen gösterin.

Soruları yanıtlamadan önce, gelen soruya nasıl kendi beceri ve özelliklerinizi öne çıkartarak cevap vereceğinizi düşünmeyi ihmal etmeyin.

Şaşırtıcı ve ürkütücü sorular gelebilir. Gülümseyin ve özgeçmişinize dayanarak telaşlanmadan yanıtlayın. Asıl tehlikeli olan rahat görüşmelerdir. Görüşmeci rahat bir ortam yaratarak olur olmaz her şeyi anlatmanızı sağlar.

Bir başarısızlığınız ya da eksikliğiniz sorulduğunda, cevabınızı olumlu bir şekilde bitirin. Örneğin, çıkardığınız dersler, eksikliğinizi gidermek için neler yaptığınızdan söz edin.

Eski patronlarınız ve amirlerinizle ilişkileriniz sorulduğunda, sakın olumsuz sözler sarf etmeyin. Aksi takdirde geçimsiz bir insan izlenimi verebilirsiniz.

İş için istenen vasıflar konusunda eksiklikleriniz oldu kanaatine varırsanız, özgeçmişiniz ve deneylerinizden yola çıkarak öğrenmeye açık olma, uyumluluk, inisiyatif kullanma, yaratıcılık, sorumluluk olmaya hazır olma, ekip çalışmasına yatkınlık gibi özelliklerinizi öne çıkarın. Günümüzün iş hayatında bu özelliklere büyük önem veriliyor.

Görüşmenin pek iyi gitmediği kanaatine varırsanız, telaşlanmayın. Görüşmeci pekala sizin stres altında nasıl davranacağınızı sınıyor olabilir.

Telefon bağlandığında veya acil bir durumla ilgili olarak biri içeriye girdiğinde sıkıntı, telaş ya da kızgınlık göstermemeye dikkat edin.

Sunulan ikramları kabul edin. Çay söyleyip sonra da bir yudum bile almamak doğru olmaz.

Sigara kullanıyorsanız bile, sakın sigara içmeyin.

Konular :