PSİKOLOJİ VE KİŞİSEL GELİŞİM

İş Görüşmelerinde Reddedilmenin En Yaygın 9 Nedeni

Aysegul Baran Ayşegül BAŞARAN
Yayın : 21.08.2010 - Güncelleme : 25.08.2024

İş başvuruları ve görüşmeleri zaman alıcı ve zorlu bir süreçtir. İş aramanızın bir parçası olarak bazen red almanız kaçınılmazdır. İşverenler adayları birçok nedenden dolayı reddeder; ya pozisyon için uygun olmadıkları ya da başvuru sürecinde iyi bir ilk izlenim bırakmadıkları için. İş başvurularında bulunuyorsanız ve sık sık ret alıyorsanız, en yaygın nedenleri öğrenmeniz gelecekte daha da ilerlemenize yardımcı olabilir.

İşe alınmayabilirsiniz. Nedenlerini öğrenmek için başınızdan geçen bir görüşme deneyimini inceleme, üzerinde düşünme ve bundan sonraki görüşmelerinizle ilgili daha iyi hazırlık yapma olanağı elde edersiniz. Nasıl mı? İşte önce reddedilme nedenleri ve sonrasında başarılı bir iş görüşmesi için hazırlık ipuçları.   

İş Görüşmelerinde En Yaygın 9 Reddedilme Nedeni

İşte, insan kaynakları uzmanlarnıdani ş görüşmelerinde reddedilmenizi önleyecek tavsiyeler. 

İş Görüşmelerinde Reddedilmenin En Yaygın Nedenleri 

1. Özgeçmişinizi Her İş Başvurusuna Uygun Olarak Düzenleyin

  • Herkese Uyan Tek Tip Özgeçmiş ve Kişisel Olmayan Başvuru

Her başvuruda bulunduğunuzda özgeçmişinizi açık pozisyona göre özelleştiriyor musunuz? Ön yazınıza eklemek üzere işe alım uzmanının adını bulmak için çaba harcıyor musunuz? Her iki soruya da 'hayır' cevabını veriyorsanız, başvurunuzun gözden kaçırılma olasılığı daha yüksektir. Tek tip bir özgeçmiş, başvurduğunuz pozisyonun iş tanımında listelenen temel becerileri taşımadığını bilmelisiniz. 

Günümüzde çoğu şirkette Aday Takip Sistemi (ATS) bulunduğundan, özgeçmişiniz iş tanımıyla eşleşen belirli anahtar sözcükleri içermediği sürece bir insan tarafından bile görüntülenmeyecektir. Bu, yaptığınız her iş başvurusu için özgeçmişinizi her zaman özelleştirmeniz için önemli bir nedendir.

2. Özgeçmişinize Az veya Abartılı Deneyimler Yazmayın

İş gereksiniminde listelenen tüm kriterleri gerçekten karşıladığınızdan emin misiniz? Pozisyonu üstlenebilecek yeterli deneyiminiz var mı?  Özgeçmişinizde sizde olmayan bir deneyimi varmış gibi belirtirseniz, bu size sert bir şekilde geri dönebilir. 

İşe alım uzmanları, kısa listeye alınan adaylar üzerinde her zaman yeterlilik ve deneyimdeki tutarsızlıklar için geçmiş kontrolleri yaparlar. Yalanınız ortaya çıktığında, söz konusu işe alım uzmanıyla gelecekte iş bulma şansınızı unutabilirsiniz.

İş Başvurusunun Reddedilmesinin 9 Yaygın Nedeni

3. Sosyal Medya Davranışlarınıza Dikkat Edin 

Günümüz profesyonel ortamında dengeli bir sosyal medya varlığı olmazsa olmazdır. Ayrımcı görüşlerin sergilenmesi, uygunsuz fotoğraflar ve geçmiş işverenler veya pozisyonlar hakkında söylenmeler sizi işsiz olarak damgalayabilir.

İşverenlerin %70'inin işe alım sürecinde adayları elemek için sosyal medyayı kullandığı ve %57'sinin çevrimiçi bir varlığı olmayan adaylarla görüşmeye meyilli olmadığı ortaya çıktı. Peki siz sosyal medyada ne paylaştığınıza veya nasıl etkileşim kurduğunuza dikkat ediyor musunuz?

4. Uygunsuz Giyinmeyin 

Diyelim ki rahat bir kıyafet yönetmeliği olan bir startup şirketinde mülakattasınız ve mülakata tam takım elbise ve kravatla geliyorsunuz. Çok gergin, şirket için kültürel açıdan uyumsuz biri olarak değerlendirilebilirsiniz.

Uygunsuz kıyafet veya salaş kıyafetlere ek olarak, bakımsız ayakkabılar, dağınık saç, kötü nefes ve diğer görünüm kusurları dağınık bir ilk izlenim yaratabilir. Görünüşünüz, mülakatın ilk birkaç saniyesinde işe alım yöneticisiyle anlaşmayı sağlar veya bozar.

5. Beden Dilinize Dikkat Edin

Kapıdan içeri girme şekliniz, el sıkışma sırasındaki tutuşunuz ve mülakat sırasındaki duruşunuz, kişiliğiniz hakkında önemli miktarda bilgi verir. Ayrıca, mülakat yapanların konuşurken en az %50 oranında ve dinlerken %70 oranında göz teması kurmaları önerilir.

Vücut dilinizin farkında olmak, ilgisizliği, samimiyetsizliği, inançsızlığı ve özgüven eksikliğini ortaya koyan istenmeyen sözel olmayan ipuçlarını kontrol etmenize yardımcı olacaktır.

 İş Görüşmelerinde Reddedilmenin En Yaygın Nedenleri

Özgeçmişinizin doğru olduğundan ve işe uygun olduğundan emin olun.

6. İletişim Becerilerinin Yetersizliği

İşe alım uzmanları, çok fazla konuşan ve mülakat sırasında çok samimi olmaya çalışan adaylara ilgilerini kaybedebilirler. Mülakat yapan kişiyle kişisel bir ilişki kurmak iyi bir fikirdir, ancak lütfen çizgiyi nerede çekeceğinizi bilin.

Ayrıca, konuşurken dil bilgisi hatalarını ortadan kaldırmaya dikkat etmelisiniz. Argo keimelerin kullanımının ve sokak ağzının mülakat sırasında iletişim becerilerinize zarar verebileceğini unutmayın.

7. Sorulara Belirsiz Cevaplar Vermek 

Mülakat sırasında sorulara belirsiz yanıtlar, basit cevaplar, rakamların veya istatistiklerin desteklemediği cevaplar, zor soruları cevaplamaktan kaçınmak - tüm bu hataların toplamı, mülakat yapan kişinin önünde bilginizi, deneyiminizi ve yeteneklerinizi göstermedeki başarısızlığınızdır ve yaygın mülakat reddi nedenlerinin bir parçasıdır. Dürüstçe, coşkuyla cevap verin ve işi hak ettiğinizi gösterin.

8. Gerçekçi Olmayan Kariyer Hedefleri ve İş Beklentileri

Büyük olasılıkla, mülakat sırasında kariyer hedefleriniz ve açık pozisyondan beklentileriniz soruldu. Şimdi, diyelim ki pazarlama sektöründe yeni başlıyorsunuz ve hedefinizin kurumsal bir dev şirketin Pazarlama Müdürü olmak olduğunu söylüyorsunuz.

Bu uygulanabilir bir senaryo değil ve hırslı olduğunuz için takdir edilmenize rağmen gerçekçi görünmeyebilir. Kariyer hedeflerinizi başvurduğunuz kurumsal hedeflerle uyumlu hale getirmek ve sektör standartlarını inceledikten sonra iş beklentilerini belirlemek en iyisidir.

9. Maaş/Faydalar Hakkında Erken Konuşma veya Sorular Sorma

Mülakatçı sorularını bitirmeden önce, maaş ve yan haklar hakkında soru sorma ve acele etme gibi büyük bir hata mı yaptınız? Maaş sorularına geçmeden önce kuruluşla çalışma heyecanınızı göstermek ve mülakatçıyı en uygun aday olduğunuza ikna etmek için önce kendinizi pazarlamanız en iyisidir.

Şu şekilde düşünün; maaş sorularınızı mülakatta çok erken sormanız, karşı tarafa tek motivasyonunuzun maaş olduğunu ve kazanılacak deneyim olmadığını gösterecektir. 

İş Görüşmelerinde Reddedilmenin En Yaygın 9 Nedeni

İş görüşmeleri baskı altında olduğunuz durumlar olduğundan kendinizi en iyi şekilde ifade etmeniz kimi zaman zor olabilir.

ÖZETLE: 

İş görüşmesi sonrasında en önemli reddedilme nedenleri:

1. Kaçamak yanıtlar vermek.

2. Kendinden emin olmamak ya da aşırı kendini beğenmişlik

3. Özensiz hazırlanmış bir özgeçmiş.

4. Görüşmeye gidilen firma hakkında hiçbir şey bilmemek.

5. Saygısızlık ve kabalık.

6. Ücret, ikramiye ve tatillere aşırı ilgi göstermek.

7. Söz konusu işe ilgi göstermemek.

8. Kötü ve pasaklı bir dış görünüş.

9. Kişisel amaç ve hedefler konusunda net bir görüşe sahip olmama.

10. Düşündüğünü açıkça ifade edememek. (iletişim bozukluğu)

  • Aynı Hatayı Tekrarlamamak İçin İşte Size İyi Bir Fikir 

Gittiğiniz bir iş görüşmesinden sonra, oturup görüşmeyle ilgili kendi izlenimlerinizi, sorulan soruları, verdiğiniz yanıtları, kendi açınızdan doğru bulmadığınız tutumlarınızı not edin. Böylelikle nerede hata yaptığınızı çok daha net görme şansınız olacaktır.

 

Konular :

#iş başvuruları#görüşmeler #reddetme #işverenler #adaylar #özgeçmiş #ilk izlenim