Görgü Kurallarına Ne Kadar Dikkat Ediyoruz?
Gerek sosyal, gerekse özel yaşamınızda görgü kurallarına ne kadar uyuyorsunuz? Lütfen demeyi biliyor musunuz? Toplum içinde ve özel yaşamınızda ne kadar naziksiniz?En son kime, neden teşekkür ettiğinizi hatırlıyormusunuz? Takdir edilip övülmenin yaşamımızda ne büyük bir motivasyon kaynağı olduğunu düşünüyor musunuz? Öyleyse, okumaya devam...
Uslu duran, ev işlerine yardımcı olan, derslerine çalışan çocuklarımızı; güzel bir yemek yapmış olan karımızı; akan musluğu tamir eden kocamızı, ustabaşının işçilerini, yöneticinin elemanlarını başardıkları iyi işten ötürü takdir edip övmesi aslında çok basit bir görgö kurallıdır, ama her nedense bunu çok az yerine getiririz.
"Lütfen" Demeyi Biliyor musunuz?
Evde eşinizden veya çocuklarınızdan, işyerinde çalışma arkadaşlarınızdan bir şey isterken “lütfen” demeyi biliyor musunuz? İstediğimiz yerine getirildiğinde teşekkür etmesini biliyor musunuz? Kuşkusuz böyle davranılması gerektiğini biliyorsunuzdur da, acaba bu basit görgü kuralına uymaya ne kadar özen gösteriyorsunuz? Bu kadar basit bir görgü kuralını yerine getirmenin çevremizdeki insanların ne kadar büyük olduğunu unutmamak gerekir.
En Son Ne Zaman Birinden Özür Dilediniz?
Aynı şey özür dilemede de geçerli. Eşimiz bizden bir şey rica etti, ama yerine getirmeyi unuttuk ya da herhangi bir nedenle yapma imkanı bulamadık diyelim. Kendisi bu ricasını hatırlatmadan, “özür dilerim” diyor musunuz? Ya da hatırlattığında, kabaca “tamam, yaparım, daha zaman var.” deyip savuşturuyor musunuz, yoksa “özür dilerim, unutmuşum” ya da “özür dilerim, zamanım olmadı, ama merak etme yarın yapacağım” mı diyorsunuz?
Toplum İçinde Ne Kadar Kibar Davranıyorsunuz?
Otobüsten ya da dolmuştan inebilmek için genellikle önünüzdeki insanların arasından geçmek zorundayızdır. İnsanları omuzlayıp kendinize yol mu açıyorsunuz, yoksa “izin verir misiniz, geçeyim” ya da “kusura bakmayın, rahatsız edeceğim” diyerek yol vermelerini mi istiyorsunuz?
Görgülü Bir Çocuk Yetiştirmek İstiyorsanız...
Bu kadar basit davranışlar, hem çevremizdeki insanların gününü güzelleştirmeye hem de kendimizi iyi hissetmemize önemli ölçüde katkıda bulunacaktır. Unutmayın, çocuklar büyüklerini taklit ederek öğrenir. Her şeyden önce evde ve sonra çocuklarımızla birlikte sosyal yaşamda, anne baba olarak görgülü insan olmanın gereklerini yerine getiriyorsak, çocuklarımızı da bu konuda eğitiyoruz demektir.