Çalışanlara Pratik Beslenme Önerileri
Günün büyük bölümünü ev dışında geçirmek zorunda olan, çalışan kadın ve erkeklerin sağlıklı beslenmeleri gerek kısıtlı yemek saatleri gerek iş yoğunluğu, gerekse uygun besinin tedarik edilememesi dolayısıyla oldukça güçtür.
Yediklerimizin sağlığımız, duygularımız ve düşüncelerimiz üzerindeki etkisi nedir? Bir günde kaç öğün yemek gerekir?" Bunlar günlük koşuşturma içerisinde ve kemikleşmiş alışkanlıklardan dolayı sormayı akıl edemediğimiz, ama insan hayatı açısından son derece önemli sorulardır. İnsan bedeni, onun besin yoluyla aldıklarından meydana gelir. Bir binanın inşaatında kullandığınız kum, çimento ve demir nasıl o binanın sağlamlığını belirliyorsa, kendi bedenimizi inşa ederken kullandığımız yemekler de sağlığımızı, duygu ve düşünce dünyamızı belirler.
Çalışan bireyler hem kilolarını hem de sağlıklarını korumak için şu hususlara dikkat ederlerse, ev dışında beslenme daha kolay ve sağlıklı hale gelecektir.
Güne kahvaltıyla başlamaya dikkat edin. Eğer yeterli vaktiniz yoksa bir bardak yağsız süte 3-4 kaşık tahıl gevreği ve bir miktar kuru meyve katarak hem sağlıklı hem pratik bir öğün tüketmiş olursunuz. Kahvaltı, kan şekerinizi dengeleyeceği için gün boyu acıkmanızı engeller ve diğer öğünlerde daha dikkatli davranmanızı kolaylaştırır.
Evde hiçbir şekilde kahvaltı edemiyorsanız, poğaça gibi yağlı gıdalar yerine yağsız bir tost tüketmeyi tercih etmelisiniz.
Acıkma durumlarına karşı çekmecenizde ya da çantanızda grisini, kuru meyve gibi bozulması zor ve taşıması kolay yiyecekler bulundurun. Acıkırsanız, daha fazla acıkmayı beklemeden bir –iki adet tüketin.
Gün boyu su içmeyi ihmal etmeyin. Çay alırken yanında bir bardak da su alırsanız su içmeyi unutmamış olursunuz.
Öğle yemeklerinde dışarıya çıkmıyorsanız ofiste yoğurt ya da peynir, salatalık ya da havuç ve 2 dilim ekmekle bir öğün oluşturabilirsiniz.
Restorana gidiyorsanız kesinlikle yağda kızarmış ve soslu gıdaları sipariş etmeyin.
Sossuz bir makarna çeşidi ve 2-3 ızgara köfte ya da tavuk eti, mevsim salatası ile ideal ir öğle yemeği seçeneği olabilir. Ya da yine sossuz, yağsız, peynirli ya da ton balıklı bir salata siparişi verip üzerine 1-2 tatlı kaşığı sıvı ya kendiniz ilave ederek güzel bir öğle yemeği yiyebilirsiniz.
Öğleden sonra, vücudunuzun akşam yiyeceklerinizi yağa dönüştürmesini engellemek ve metabolizmanızı yavaşlatmamak için muhakkak bir ara öğün tüketin. Bu ara öğün bir kutu meyveli yoğurt ya da küçük bir kutu süt ve 2 grisini şeklinde olabilir. Tek başına meyve ya da tek başına grisini yerseniz akşama kan şekeriniz düşmüş olur ve çok acıkırsınız.