Disleksi Bir Genç Kızın Kaleminden “DANS EDEN KELİMELER”
Haftanın günlerini öğrenebilecek mi? Anlamını bildiği bu kelimeleri neden okuyamıyor? Dört farklı aritmetik problemlerin hepsine birden neden aynı cevabı veriyor? Çok iyi bir çocuk, çok çalışıyor ama neden yapamıyor? Her yıl aynı noktada, sanki yalnızca yaşı büyüyor. Onlar okulda başarısız ama zeki çocuklardır.
Disleksi, DEHB ve Sinestezinin neden olduğu farklılıkları, sorunları 18 yaşında bir genç yazar Eylül Deniz Yücedağ yazmış kitabında. Sadece kendisini de değil, onunla aynı özellikleri taşıyan yüzlerce gence, çocuğa “sizi anlıyorum ama vazgeçmeyin, siz tembel ya da öğrenemeyen değilsiniz sadece farklısınız” diyor.
Yazar, dislektik çocukların ve gençlerin yaşadıkları sorunların fark edilmemesi, altından kalkamayacakları kadar sert davranışlara maruz kalmaları ve aşağılanmanın olduğundan kitabında bahsediyor. Ayrıca kendini ötekileştirilmiş hisseden dislektik gençler, bu satırları okuduğunda hataların kendilerinde olmadığı ve asla pes etmemeleri gerektiğini anlayacaklar.
Eylül Deniz Yücedağ kaleminden Elma Yayınları etiketi ile çıkan kitap; rengârenk hayallerini “normal”lerin siyahlaştırdığı tüm ötekileştirilmiş çocuklara hediye olsun.
Eylül Deniz Yücedağ Kimdir?
"24.09.1997 de İstanbul da doğdum. Zor bir eğitim hayatı geçirdiğim için hobilere ayıracak, sosyalleşecek vakitim her zaman kısıtlıydı. Şu sıralar en büyük hobim keman çalmak. İlkokul zamanlarımda geç öğrenmenin etkisiyle okuma ve yazmayı hiç sevmezdim. Şimdiyse tam aksine okumayı ve yazmayı çok seviyorum. Hobi demek istemiyorum çünkü hobi demek genel olarak boş vakitleri değerlendireceğim şeylerdir oysa ben okumak için her daim zaman bulabilirim. Yazmak ise benim için sadece hayal gücümü kelimeler dökmek değil çünkü yazdığım zaman kendimi arınmış ve rahatlamış hissediyorum. Tüm farklı çocuklarında kendi tutkularını bulmalarını umut ediyorum."
Disleksi, DEHB (Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu), Sinestezi Nedir?
Disleksi, kendini okuma, yazma, konuşma ve algılama gibi durumlarla belli eden bir "algı" farklılığıdır. Çoğunlukla bir bozukluk veya güçlük olarak tanımlansa bile dislektik olan bireylerin zekalarında bir problem yoktur sadece beyinleri farklı çalışır. Daha çok görsel ve deneysel yollar ile öğrenirler.
DEHB'li bireyler genelde dikkatsiz ve umursamaz olarak nitelendirilirler. Dikkatleri çabuk dağılır ve tekrar toplamaları zordur. Bazıları çocukken çok hareketli olduğu için bu durum haylazlıkla karıştırılır. Oysa her DEHB'li, çocukken hareketli olacak diye kesin bir şey yoktur .Kimisinin sadece beyni hızlı çalışır ve beklemekte zorlanırlar.
Sinestezi,herkeste farklılık gösterir. Anımsama olarak tanımlanabilir. Görülen bir şeyin koku ile hatırlanması ya da duyulan bir şeyin tat ile özdeşleştirilmesi gibi belirtileri vardır.