HASTALIKLAR

Disleksi Bir Genç Kızın Kaleminden “DANS EDEN KELİMELER”

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 12.01.2017 - Güncelleme : 31.03.2025

Disleksi, çocuğun öğrenmesini olumsuz yönde etkileyen, bir zekâ sorunu olmamasına rağmen okuma yazma becerilerinin kazanımını engelleyen ya da zorlaştıran, nöropsikiyatrik gelişimsel bir sorundur.

Disleksinin genellikle çocuğun okula başlayıp okuma yazma öğrenmesiyle birlikte fark edildiğini belirten Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Dr. Figen Karaceylan Çakmakçı, disleksinin 12 belirtisini şöyle sıraladı.

DANS EDEN KELİMELER

Haftanın günlerini öğrenebilecek mi? Anlamını bildiği bu kelimeleri neden okuyamıyor? Dört farklı aritmetik problemlerin hepsine birden neden aynı cevabı veriyor? Çok iyi bir çocuk, çok çalışıyor ama neden yapamıyor? Her yıl aynı noktada, sanki yalnızca yaşı büyüyor. Onlar okulda başarısız ama zeki çocuklardır.

Disleksi, DEHB ve Sinestezinin neden olduğu farklılıkları, sorunları 18 yaşında bir genç yazar Eylül Deniz Yücedağ yazmış kitabında. Sadece kendisini de değil, onunla aynı özellikleri taşıyan yüzlerce gence, çocuğa “sizi anlıyorum ama vazgeçmeyin, siz tembel ya da öğrenemeyen değilsiniz sadece farklısınız” diyor.

Yazar, dislektik çocukların ve gençlerin yaşadıkları sorunların fark edilmemesi, altından kalkamayacakları kadar sert davranışlara maruz kalmaları ve aşağılanmanın olduğundan kitabında bahsediyor. Ayrıca kendini ötekileştirilmiş hisseden dislektik gençler, bu satırları okuduğunda hataların kendilerinde olmadığı ve asla pes etmemeleri gerektiğini anlayacaklar.

Eylül Deniz Yücedağ kaleminden Elma Yayınları etiketi ile çıkan kitap; rengârenk hayallerini “normal”lerin siyahlaştırdığı tüm ötekileştirilmiş çocuklara hediye olsun.

Eylül Deniz Yücedağ Kimdir?

Eylül Deniz Yücedağ

"24.09.1997 de İstanbul da doğdum. Zor bir eğitim hayatı geçirdiğim için hobilere ayıracak, sosyalleşecek vakitim her zaman kısıtlıydı. Şu sıralar en büyük hobim keman çalmak. İlkokul zamanlarımda geç öğrenmenin etkisiyle okuma ve yazmayı hiç sevmezdim. Şimdiyse tam aksine okumayı ve yazmayı çok seviyorum.

Hobi demek istemiyorum çünkü hobi demek genel olarak boş vakitleri değerlendireceğim şeylerdir oysa ben okumak için her daim zaman bulabilirim. Yazmak ise benim için sadece hayal gücümü kelimeler dökmek değil çünkü yazdığım zaman kendimi arınmış ve rahatlamış hissediyorum. Tüm farklı çocuklarında kendi tutkularını bulmalarını umut ediyorum."

Disleksi, DEHB (Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu), Sinestezi Nedir?

Disleksi, kendini okuma, yazma, konuşma ve algılama gibi durumlarla belli eden bir "algı" farklılığıdır. Çoğunlukla bir bozukluk veya güçlük olarak tanımlansa bile dislektik olan bireylerin zekalarında bir problem yoktur sadece beyinleri farklı çalışır. Daha çok görsel ve deneysel yollar ile öğrenirler.

DEHB'li bireyler genelde dikkatsiz ve umursamaz olarak nitelendirilirler. Dikkatleri çabuk dağılır ve tekrar toplamaları zordur. Bazıları çocukken çok hareketli olduğu için bu durum haylazlıkla karıştırılır. Oysa her DEHB'li, çocukken hareketli olacak diye kesin bir şey yoktur .Kimisinin sadece beyni hızlı çalışır ve beklemekte zorlanırlar.

Sinestezi, herkeste farklılık gösterir. Anımsama olarak tanımlanabilir. Görülen bir şeyin koku ile hatırlanması ya da duyulan bir şeyin tat ile özdeşleştirilmesi gibi belirtileri vardır.

Çocuklardaki Disleksinin Belirtisi

Çocuklardaki Disleksinin 12 Belirtisi

1 – Çocuğunuz sağ elini kullanıyor ama sol ayağıyla topa vuruyor ya da sol elini kullanıp sağ ayağıyla topa vuruyorsa bu durum öğrenme sorunlarının belirtisi olabilir.

2 – Çarpım tablosunu öğrenememek öğrenme sorunlarının habercisi olabilir.

3 – Birinci sınıfı bitirmiş çocukların ikinci dönem sonunda duydukları cümleleri rahatlıkla yazabiliyor olmaları gerekir.

4 – Normal ve sağlıklı gelişen bir çocuğun kullandığı baskın el tercihi en geç 3 yaşa kadar belirginleşmelidir. 3 yaş sonrası el tercihinin belirginleşmemesi okul hayatında yaşanabilecek sorunların habercisi olabilir.

5 – Şarkı, tekerleme, şiir ezberleyememe öğrenme sorunlarının habercisi olabilir.

6 – Yedi yaşından sonra haftanın günlerini sırasıyla saymakta zorlanan bir çocuğun öğrenme sorunları olabilir.

7 – Sağlıklı gelişen bir çocukta 3 yaşına kadar kendini ifade edebilecek düzeyde dil becerisi gelişmelidir. Konuşma gecikmesi öğrenme sorunlarının habercisi olabilir.

8 – Birinci sınıfı bitirmiş olan çocukların yaz tatiline girerken dakikada en az 60 sözcüğü akıcı ve anlayarak okuyabilmesi gerekir.

9 – Çocukların en geç 6 yaşına kadar rakamları öğrenmesi gerekir. Rakamları 5’e kadar saymayı öğrenmeme okul yaşantısında karşılaşılabilecek sorunların habercisi olabilir.

10 – Çocukların en geç 6 yaşına kadar renkleri öğrenmesi gerekir. Renkleri öğrenememe okul hayatında yaşanabilecek sorunların habercisi olabilir.

11 – 9 yaş sonrası çocukların saat kavramını öğrenmesi gerekir. Saati öğrenmede zorluk yaşama öğrenme sorunu belirtisi olabilir.

12 – Saat çizmekte ve okumakta zorlanan bir çocuğun öğrenme sorunları olabilir.

Konular :
BÜLTEN ABONELİĞİ
Aileye ve hayata dair en güncel uzman görüşleri için bültenimize hemen ücretsiz abone olun!
Zorunlu Alan
Zorunlu Alan