HASTALIKLAR

Depresyonunuzun Nedeni B12 Eksikliği Olabilir!

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 04.12.2012

Depresyonunuzun Nedeni B12 Eksikliği Olabilir

Uzmanlar uyarıyor: "Son günlerde üşüme, yorgunluk, konsantrasyon güçlüğü ve baş dönmesi gibi sorunlar yaşıyorsanız ve depresyon tedavisi görecek kadar hayatla bağlarınız koptuysa nedeni B12 vitamini eksikliği olabilir."

B12 vitamini eksikliğinde sinir hasarı, kansızlık, unutkanlık, depresyon ve yorgunluk gibi sorunlar görüldüğünü vurgulayan Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, B12 vitamini eksikliğinde oluşan tablo hakkında önemli bilgiler verdi.

B12 Vitamini Eksikliğini Nasıl Anlarsınız?

DNA sentezinde çok önemli bir role sahip olan B 12, sinir sistemi için de çok gerekli bir vitamin. B vitaminleri depo edilebilme özelliğine sahip, en fazla karaciğerde depolanıyor.

“Bu vitaminin eksikliği hafızanın zayıflamasına, el ve ayakların uyuşmasına neden olabilir. Çocukların zeka düzeylerinde düşüklük, aynı zamanda konuşma ve yürümede gecikmede de etkili olabilir. Pernisiyoz anemide vücut yeteri kadar B12 vitaminine sahip olmadığı için yeterli miktarda sağlıklı alyuvar yapamaz. Vücudunuza oksijen taşıyacak yeterince alyuvar yoksa kendinizi yorgun ve bitkin hissedebilirsiniz. Şiddetli ve uzun süren pernisiyoz anemi kalbe, beyne ve diğer organlara hasar verebilir. Pernisiyoz anemi aynı zamanda sinir hasarı, nörolojik sorunlar (depresyon) ve sindirim sistemi problemleri gibi başka komplikasyonlara da yol açabilir. Ayrıca, pernisiyoz anemili kişilerde mide kanserine yakalanma riski artabilir.

Kimler Risk Altında?

Vejetaryen beslenenlerde, sürekli tek tip diyet yapanlarda, yaşlılarda, emilim bozukluğu hastalıklarında, doğum kontrol hapı ve bazı ilaçların kullanımında, pankreas yetersizliğinde, bağırsak parazitleri ve bakterilerin varlığında B12 yetersizliği görülebilir.”

B12 Vitamininin Kaybını Önlemek İçin Ne Yapmalı?

Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, besinlerin saklanması ve pişirilmesi sırasında da vitamin kaybı olabileceğini belirtti, “Örneğin; ızgara etin yüksek ısıda pişirilmesiyle ve et suyunun damlamasıyla, sütün pastörizasyon ve kaynama işlemleriyle, balığın pişirildikten sonra suyunun dökülmesiyle B12 vitamininin etkinliği oldukça azalır. Asit, alkali ve ısıya karşı dayanıksızdır. Kaynatma süresinin uzaması ve derecesinin yükselmesi B12 vitamininin kaybını artırır” dedi.

Depresyonunuzun Nedeni B12 Eksikliği Olabilir

6 Ayda Bir B12 Düzeyinizi Ölçtürün!

B12 vitamininden zengin et, süt, peynir, yumurta ve balığın mutlaka beslenmede olması gerektiğini belirten Diyetisyen Enç, “Vejetaryenler içinse süt ürünleri ve yumurtaya ağırlık vermek önerilebilir. Sonuç olarak unutkanlık, dikkat dağınıklığı, halsizlik ve ileride karşılaşılabilecek daha ciddi problemlerin engellenmesi için B12′den zengin besinlerin ihmal edilmemesi ve 6 ayda bir mutlaka B12 düzeyinin ölçülmesi yararlı olacaktır” şeklinde konuştu.

Konular :