Ağrı Kesiciler Migren Ağrısına Çözüm mü?
Sıklıkla görülen migrenin yaşam kalitesini düşürdüğünü söyleyen Nöroloji Uzmanı Dr. Celal Şalçini, aşırı ağrı kesici kullanımının migreni daha da kötüleştirebileceğine dikkat çekti.
Neler Migreni Tetikliyor?
Toplumda yaygın şekilde görülen migren, tek taraflı, zonklayıcı ve şiddetli ağrı şeklinde kendini gösteriyor. Hastaların ışık ve sesten rahatsız olduğu migren vakalarına, bazen bulantı ve kusma eşlik edebiliyor. Migren, koku veya lodostan, ayrıca peynir ve şarap gibi mayalanmış içecek ve yiyeceklerle tetiklenebiliyor.
Zonklayıcı ve Şiddetli Baş Ağrısı, Migren Habercisi
Tedavisi mümkün olan migrende doktor değişikliğinden kaçınmak ve tedaviyi yarım bırakmamak gerekiyor. Migren tipi başağrısına sıklıkla aşırı ilaç kullanımına bağlı baş ağrısı eşlik edebiliyor.
Migren ağrıları tek taraflı, zonklayıcı ve şiddetli olmaktadır. Bazen ağrı esnasında hastalar ışık ve sesten rahatsızlık hisseder. Bulantı ve kusma sıklıkla eşlik etmektedir. Menstruasyon dönemlerinde daha belirgin olabilir. Bazen kokular, lodos, bazı meyveler, peynir veya şarap gibi mayalanmış yiyecek ve içecekler migreni tetikleyebilir.
Uyku, Migren Ağrısına İyi Geliyor
Migren ağrısına genellikle uykunun iyi geldiğini belirten Dr. Celal Şalçini, “Migren, tedavisi mümkün hastalıklardan biridir fakat doktor ve hasta uyumu son derecede önemlidir. Sık doktor değişikliği, tedaviye uyumsuzluk ve tedaviyi erken bırakma, tedavide başarısızlığın en önemli sebebidir” dedi.
Ağrı Kesiciler Migren Ağrısına Çözüm mü?
İkincil baş ağrılarına dikkat!
Baş ağrılarının iki çeşit olduğunu belirten Dr. Celal Şalçini, ikincil baş ağrılarının ciddiye alınmasının önemli olduğunu kaydederek “Birincil veya primer baş ağrıları arasında migrenin yanı sıra gerilim ve küme gibi baş ağrısı tipleri vardır. Hipertansiyon, beyin tümörü, beyin kanaması veya birçok ikincil sebepten kaynaklanan baş ağrıları büyük önem taşımaktadır. Bu tip baş ağrılarına ikincil veya sekonder baş ağrıları denir.
Tedavide Baş Ağrısına Yol Açan Sebepler Ortadan Kaldırılmalı
Doktorun önceliği bu baş ağrılarını araştırmaktır ve beyin MR/Tomografi gibi görüntüleme istememizin en önemli sebebi budur. Bu baş ağrılarının tedavisi ile baş ağrısı yapan sebebi ortadan kaldırmak amaçlanmaktadır. Örneğin hipertansiyon ilacına başlamak gibi. Burada hastaya geçici süreyle ağrı kesici verilip esas amacımız olan tansiyonu düşürmeye yoğunlaşılır” dedi.
Gerilim tipi baş ağrısının aslında psikolojik stresin baş ağrısı olarak yansıması olduğunu kaydeden Dr. Celal Şalçini,bu tip baş ağrısı tedavisinin migrenden tamamıyla farklı olduğunu ve psikiyatrik ilaçlarla tedaviye başlandığını söyledi.
Aşırı ilaç kullanımı baş ağrısına yol açıyor
Günümüzdeki diğer problemli baş ağrılarından birinin de “aşırı ilaç kullanımı”na bağlı ortaya çıkan baş ağrısı olduğunu belirten Dr. Celal Şalçini, “Bu hastalar çok sık ağrı kesici kullandıkları için ağrı kesicilere karşı bir nevi bağımlılık geliştirir.
Konrollü Tedavi Etkili Olabilir
Bu tip baş ağrısı tedaviye direnç gösteren ve tedaviye uyumsuz hastalarda görülür.Sıklıkla kronik migren/gerilim baş ağrılarına eşlik eder. Tedavide öncelik hastayı aşırı ağrı kesici ilaç kullanımdan uzak tutmaktır ve tedavinin zor kısmı budur. Bazen hastaları ağrı kesicilerden uzak tutmak ve kontrollü tedavi yapmak için hastaneye yatış yapmak gerekebilir” diye konuştu.
Baş Ağrılarına ve Migren Ataklarına İyi Gelen Öneriler
Baş ağrıları; genellikle boyun, omuz ve kafa derisinde gerginlik hissi ile kendini belli ederken; migrenler genellikle başın bir tarafındaki zonklama yapan baş ağrılarıdır. Belirtiler aslında kişiden kişiye ve hatta bir migren atağından diğerine göre değişiklik gösterir.
İşte gerçekten işe yarayan baş ağrıları için doğal ilaçlar:
1. Zencefil
Baş ağrısı için bir iksir olarak nitelendirilen zencefil, ani rahatlama için doğal bir çaredir. Baştaki kan damarlarının iltihabını azaltmaya yardımcı olur, böylece ağrıyı hafifletir. Sindirimi uyardığından, ayrıca migren sırasında oluşan bulantıyı bastırmaya yardımcı olur.
Zencefilin çayını yapabilir ya da tozunu limon suyu ile karıştırarak içebilirsiniz. Günde bir ya da iki kez tüketebilirsiniz. Daha hızlı bir rahatlama için hazırladayağınız zencefil macununu alnınıza koyabilirsiniz. Zencefil macunu için, 1 yeme kaşığı zencefil tozunu, 2 yemek kaşığı su ile karıştırın macun kıvamına gelmesi yeterli.
2. Nane Yağı: Ferahlatıcı kokusuyla nane, baş ağrısına neden olan tıkanmış kan damarlarının açılmasına yardımcı olur. Vücuttaki kan akışını düzenleyen mentol içerir. Serin ve karanlık bir odada aroma içinde sessizce nefes alın. 3 damla nane yağını bir çorba kaşığı badem yağıyla karıştırın veya biraz su ekleyin ve boynunuzun arkasına masaj yapın.
Alternatif olarak, ezilmiş nane yapraklarını alnınıza da uygulayabilirsiniz.
Nane Çayı: Ya da bir bardak kaynar suya 1 çay kaşığı kuru nane ekleyin.Üzerini kapatın ve 10 dakika boyunca bekletin, ardından süzün ve dilerseniz tatlandırmak için biraz bal ekleyebilirsiniz. Çayı yavaşça yudumlayın.
3. Lavanta Yağı: Lavanta baş ağrılarını hafifletmek için harika bir çözümdür. Sadece lavanta esansiyel yağının yatıştırıcı kokusunu koklamak yeterli. Lavantaya yağının kokusunu içinize çekebilirsiniz.
Ayrıca iki bardak kaynar suya 2 damla lavanta yağı ekleyebilir ve buharını içinize çekebilirsiniz.
Diğer bir seçenek ise bir ya da üç çorba kaşığı badem yağı ya da zeytinyağı ile karıştırmak ve alnınıza bununla masaj yapmaktır.
Not: Lavanta yağını asla ağızdan almayın.
4. Tarçın Macunu Baş Ağrısında Mucizevi Etki Yaratır
Tarçın, etkili bir baş ağrısı ilaçlarından biri olarak bilinen bir mucize baharattır. Nasıl kullanılacağını merak ediyor musun? İşte size yardımcı olacak bilgi: Tarçın çubuklarını toz haline getirin ve kalın bir macun yapmak için biraz su ekleyin. Alnınıza ve boyun bölgenize uygulayın; 30 dakika gözlerinizi kapatıp uyumaya çalışın. Sonra ılık suyla yıkayın.
Eğer kronik migren ağrısı yaşayanlardansanız nelerden kaçınmalısınız?
• Aşırı kafein,
• alkol,
• çikolata,
• peynirde bulunan feniletilamin,
• fındık,
• fermente etlerde ve soyada bulunan tiramin ve
• birçok yapay olarak tatlandırılmış gıdalarda bulunan aspartam gibi baş ağrısına neden olan maddelerden kaçınmanız gerekir.
Baş Ağrısı ve Migren Ataklarını Önlemek İçin Nelere Dikkat Etmeli?
• Baş ağrısı yaşadığınız zamanlarda telefondan, bilgisayardan ve tv vb. dahil tüm cihazlardan uzak durun.
• Sağlıklı ve dengeli besleninin çünkü kan şekerinde yaşanan düşüşler baş ağrılarına neden olabiliyor.
• Haftada en az üç kez 30 dakika egzersiz yapmaya çalışın.
• Her zaman, bol su içmeye dikkat edin.