GENEL SAĞLIK

Sağlıklı Yaş Almanın 4 Önemli Adımı

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 13.04.2015

Sağlıklı  Yaş Almanın 4 Önemli Adımı

Daima Genç Kalmanın Sırrı Sağlıklı Yaş Almakta

Hastalıklardan uzak, sağlıklı bir hayat için nelere dikkat etmeli? Ne zaman, hangi sağlık kontrollerinden geçmeli? İşte Avrupa Anti-Aging Derneği Başkan Yardımcısı Hasan İnsel’den sağlıklı kalmanın, sağlıklı yaş almanın 4 sırrı.

1. Check-up Yaptırın:

Yılda bir sağlık kontrolü şarttır. 18 yaşında bir kişinin şeker ve kolesterol kontrolü yapılması lazım. İşte ilerleyen yaşlarda yapılması gereken sağlık kontrolleri:

  • 40 yaşa kadar elektrokardiyografi, akciğer röntegi, kan tahlilleri

  • 40 yaşın üzerinde eforlu elektrokardiyografi veya eforlu eko

  • 40 yaşını geçmiş bir kadında yılda bir kez mamografi, sonografi, smear testi

  • 50 yaşını geçmiş erkekte PSA testi ve prostak muayenesi

  • 50 yaşını aşmış kişilerde bir kez baz kolonoskopi

Yapılmasını öneriyoruz. 40 yaşın üzerinde idrarda hücre arıyoruz. Koroner damalarda kireç birikimine bakıyoruz.

2. Bilinçli ve Doğru Beslenme:

İnsanın kendini bildiği andan itibaren bilinçli beslenmesi şart. Ben, dometesten nefret ederdim. Ama bu işlerle uğraşmaya başladıktan sonra domatesi likopenden dolayı ilacç gibi tüketmeye başladım. Mangal üzerindeki hafif pişmiş domatesi ağzıma koymazdım. Ama en faydalısı oymuş. Domatesteki maddelerin hafif ısıda daha etkili olduğu biliyinoyr. Tahıl ekmeği yiyin, meyveyi kabuğuyla tüketin, lif alın. Kuru fasulye, bulgur gibi işlenmemiş gıdalar tüketilmeli. Tüm sebze ve meyveler, liflif gıdalar kanseri önlüyor; bağırsakları çalıştırıyor, antioksidan özellikleri var. Beslenmenin yanında balık yağı öneriyoruz.

Sağlıklı  Yaş Almanın 4 Önemli Adımı

3. Aktif Yaşam ve Egzersiz:

Mümkün olduğu kadar hayatımıza aktiflik kazandırmalıyız. Üç-beş yıl sonra iki kat çıkmak için asansör bekleyenlere kötü gözle bakılacak. Günümüzde besin, ciddi ilaç görevini görüyoru. Bağı ağrıyana ağrıya iyi gelecek yiyecekleri tüketmeli önce.

Her insan kendine bir “hareket hesabı” açmalı. Olabildiği kadar hareket etmeli. Telefonla konuşurken yürüyüon. 1 dakikalık hareketin bile geri dönüşüm çok önemlidir. Günde en az 30 dakika yürünmeli. Bunun sürekli olması gerekmiyor. 5 dakika sabah, 15 dakika öğleden sonra, 10 dakika akşam yürünebilir.

4. Hayata Negatif Değil, Pozitif Bakın

Hayata gülerek bakabilmek çok önemlidir. Bunun için gülebilmek, sevebilmek, sevişebilmek, anlayabilmek, affedebilmek, konuşabilmek, kabullenebilmek, sosyal olabilmek, hobiler edinebilmek gerekir.

Konular :