Progesteron Seviyesi Nasıl Yükseltilir?
Progesteron, vücudumuzdaki temel hormonlardan biridir ve vücudumuzun günlük işleyişinde önemli bir rol oynar, ancak hormon dengesizliği yaşayan birçok kadın bunun nedeninin düşük progesterondan kaynaklandığını fark etmez.
- Beslenme şeklinizi değiştirerek progesteron seviyelerinizi artırabilirsiniz
Progesteron hormonu eksikliği yüzünden hamile kalamayanlara, adet düzensizliği ve yumurtlama problemi olanlara, polikistikover sendromu olanlara, bir veya birden fazla kez düşük yapanlara, erken doğum veya düşük riski olan hamilelere progestan desteği verilir. Peki vücuttaki progesteron seviyesini doğal gıdalarla artırmak mümkün mü?
Progesteron seviyelerini artıran ve birçok kadının düşük progesteron seviyeleriyle mücadele etmesine yardımcı olabilecek belirli besinler tabii ki vardır. İşte, progesteron seviyelerini artıran 6 besin grubu.
İçindekiler: Progesteron Seviyesi Nasıl Yükseltilir?
- Düşük Progesteronun Belirtileri Neler?
- Düşük Progesteronun Belirtileri: Doğuganlık Sorunları
- Düşük Progesteronun Belirtileri: Östrojen Yüksekliği
- Düşük Progesteronun Belirtileri: Tiroid Sorunları
- Düşük Progesteronun Belirtileri: Kaygı, Depresyon ve Mutsuzluk
- Düşük Progesteronun Belirtileri: Kilo Alımı
- Düşük Progesteronun Belirtileri: Ödem
- Düşük Progesteronun Belirtileri: Sarkık veya Gevşek Cilt
- Düşük Progesteronun Belirtileri: Sıcak Basmaları ve Gece Terlemeleri
- Düşük Progesteronun Nedenleri
- Normal Progesteron Seviyeleri
- Progesteronu Artıran Besinler Neler?
- Düşük Progesteron Testi Nasıl Yapılır?
Progesteron Seviyenizin Düşük Olup Olmadığını Nasıl Anlarsınız?
1. Düşük Progesteronun Belirtileri Neler?
Düşük progesteron seviyelerinin en yaygın ve belirgin iki belirtisi düzensiz adet dönemleri ve 24 günden kısa süren kısa adet döngüleridir. Düşük progesteronun diğer yaygın belirtileri şunlardır:
- Düşük libido
- Sıcak basmaları
- Migren veya baş ağrısı
- Depresyon, anksiyete veya diğer ruh hali değişiklikleri
- Adet döngüsünün olmaması
- Sık sık ağrıyan göğüsler
- Adet dönemleri arasında lekelenme
- Düşük kan şekeri
- Vajinal kuruluk
1.1. Düşük Progesteronun Belirtileri: Doğuganlık Sorunları
Progesteron, kadın üreme sağlığı açısından son derece kritik öneme sahip hormonlardan biridir. Gerek aylık menstrual siklusun devamlılığı, gerekse gebeliğin başlatılması ve sürdürülmesi için progesteron hormonunun kanda yeterli düzeylere ulaşması şarttır. Kanda yeterli progesteron düzeyinin sağlanamaması durumunda sağlıklı menstrual döngü gerçekleşemez; gebelik başlatılamaz ve sürdürülemez.
Dolayısıyla kadın üreme sağlığı için progesteron hormonunun önemi ve eksikliği durumunda ortaya çıkabilen problemler doğru bilinmelidir.
Progesteron, bir kadının döngüsünde çok önemli bir rol oynar ve rahim astarının döngünüzün 14 günü boyunca yerinde kalmasını sağlar. Bu, döllenmiş bir yumurtanın rahim duvarınıza yerleşebilmesi ve hamileliğin ilerleyebilmesi içindir.
Bir kadın hamile kalırsa progesteron seviyeleri artar ve rahim astarını korur, ancak hamilelik olmazsa azalır ve bu astarın dökülmesine ve bunun sonucunda adet dönemine yol açar. Ancak, progesteron seviyeleri çok düşükse bu, gebe kalma sorunlarına, düzensiz ve çok ağır adet dönemlerine ve daha şiddetli PMS semptomlarına yol açabilir.
Östrojen Yüksekliği Progesteronun Düşüklüğü Ne Anlama Geliyor?
1.2. Düşük Progesteronun Belirtileri: Östrojen Yüksekliği
Östrojen baskınlığı düşük progesteronun başlıca nedenlerinden biridir. Progesteron ve östrojen, birinin diğerini kontrol etmeye yardımcı olması gereken simbiyotik bir ilişkiye sahiptir.
Östrojen seviyeleri çok yüksek ve progesteron seviyeleri çok düşükse, bu dengenin kontrolden çıktığı ve yumurtalık miyomları, selülit, kilo alımı, ağrılı adet dönemleri, ruh hali değişimleri ve şişkinlik gibi semptomlara yol açabileceği anlamına gelir.
1.3. Düşük Progesteronun Belirtileri: Tiroid Sorunları
Düşük progesteron, östrojen seviyelerini etkiler ve bu da tiroid seviyelerinizi etkileyebilir.
1.4. Düşük Progesteronun Belirtileri: Kaygı, Depresyon ve Düşük Ruh Hali
Progesteron ruh haliniz üzerinde büyük bir etkiye sahiptir ve bir antidepresan görevi görür. Bu nedenle, yetersiz miktarda olduğunda stres, kaygı ve depresyon dönemlerine ve uykusuzluğa yol açabilir.
1.5. Düşük Progesteronun Belirtileri: Kilo Alımı
Düşük progesteron seviyeleri vücudunuzun enerji için yağ depolarını yakmasını durdurabilir, bunun yerine kan dolaşımınıza glikoz koyabilir. Bu, kas dokusunun parçalanmasına ve selülit oluşumuna yol açabilir.
1.6. Düşük Progesteronun Belirtileri: Ödem
Doğal bir diüretik olarak progesteron, hücrelerinizin su tutmasını önler, ancak bunun tersi de geçerlidir. Düşük progesteron seviyeleriniz varsa bu, sıvı tutulmasının artmasına ve dolayısıyla şişmiş parmaklar ve ağrılı göğüsler gibi semptomlara yol açabilir.
1.7. Düşük Progesteronun Belirtileri: Sarkık veya Gevşek Cilt
Progesteron, cilt sağlığının korunması için gerekli olan kolajen üretimini uyarır.
1.8. Düşük Progesteronun Belirtileri: Sıcak Basmaları ve Gece Terlemeleri
Bunlar perimenopozun en yaygın iki belirtisidir ve son araştırmalara göre, progesteron hormonunu dengelemek bu durumları tedavi etmenin en etkili yollarından biri.
2. Düşük Progesteronun Nedenleri
Düşük progesteron birçok faktörden kaynaklanabilir. Obezite, kronik stres ve kötü beslenme düşük progesterona katkıda bulunabilir, ancak aşağıdakiler de dahil olmak üzere başka nedenler de vardır:
- Hipotiroidizm (tiroid bezinin az çalışması)
- Hiperprolaktinemi (yüksek prolaktin)
- Düşük kolesterol
- Anovulatuar döngüler veya polikistik over sendromu gibi yumurtlama sorunları
- Menopoz
- Artan kortizol seviyeleri
3. Normal Progesteron Seviyeleri
Progesteron seviyelerinin adet döngüsü boyunca doğal olarak değiştiğini anlamak önemlidir. Yumurtlamadan önce -foliküler fazda- progesteron düşük kalır. Kan progesteron seviyeleri adet döngüsünün ortasında yükselir ve yumurtlamadan sonra baskın seks hormonu haline gelir.
Progesteron seviyeleri luteal fazın ortasında zirveye ulaşır. Döngü sırasında gebe kalma gerçekleşmediyse, progesteron seviyeleri tekrar düşer ve yeni bir adet döngüsü başlar. Gebe kalma gerçekleştiyse, progesteron seviyeleri hamileliği sürdürmek için yükselmeye devam eder.
Progesteron seviyelerinin yaşla birlikte doğal olarak azaldığını unutmayın.
4. Progesteronu Artıran Besinler Neler?
Progesteron bir hormon olduğundan, onu aktif olarak içeren hiçbir yiyecek yoktur. Ancak bu, yiyeceklerin vücudunuzun progesteron üretimini artırmasına yardımcı olmak için kullanılamayacağı anlamına gelmez.
4.1. Yüksek Proteinli Gıdalar: Yumurta, süt ürünleri, balık, tavuk, kırmızı et ve baklagiller gibi yüksek protein içeren besinler, hormon üretimi için önemli olan amino asitleri sağlar.
Daha önce belirttiğimiz gibi, östrojen ve progesteron birbirleriyle ilişkili olarak çalışır ve lif östrojen seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir ve bu da progesteronun daha etkili çalışmasına yardımcı olabilir.
Vücudunuz belirli yiyeceklerden östrojen emer ve bu nedenle bu yiyeceklerin sindirim sisteminizden geçmesi ne kadar uzun sürerse o kadar fazla östrojen emilir. Lif bağırsak hareketlerinizi iyileştirmeye yardımcı olur ve östrojenin sisteminize emilmesi için daha az zaman olduğundan emin olur.
- Lif içeriği yüksek besinler şunlardır:
Özellikle bazı besinler progesteron üretimini destekler. Bunlar arasında yüksek lifli yiyecekler, yeşil yapraklı sebzeler, balık, avokado, hindistancevizi yağı ve yumurta gibi yiyecekler bulunur. Ayrıca, vitamin ve mineral bakımından zengin gıdalar tüketmek de hormonların dengelenmesine yardımcı olabilir.
- Yulaf
- Keten tohumu
- Kinoa
- Yeşil Sebzeler
Çinko, yumurtalıklar ve hipofiz beziniz de dahil olmak üzere progesteron üretiminde önemli olan vücudunuzun çeşitli bölgelerini etkiler. Çinko, yumurtlamaya neden olan ve progesteron üretimine yol açan Folikül Uyarıcı Hormon (FSH) üretimini artırır.
Çinko açısından zengin besinler şunlardır:
- Yağsız dana eti
- Deniz ürünleri
- Balkabağı ve Kabak Çekirdekleri
- Fındık
B6 vitamininin progesteron seviyelerini iyileştirmeye yardımcı olduğu gösterilmiştir ve bu nedenle gebe kalmaya çalışan kadınların sıklıkla aldığı vitaminlerden biridir. Araştırmalar , kanlarında daha yüksek B6 vitamini seviyeleri olan kadınların düşük oranlarını %50 oranında azalttığını göstermiştir.
B6 vitamini içeren besinler şunlardır:
- Ayçiçeği Çekirdekleri
- Balık
- Hindi
- Kurutulmuş Meyve
Magnezyum hormon düzenlemesinde çok önemli bir rol oynar ve bu nedenle progesteron seviyelerini artıran besinlerden biridir. Bunun nedeni, hem östrojen üretimine yol açan hem de progesteronu artırmaya yardımcı olan FSH, Luteinize Edici Hormon (LH) ve Tiroid Uyarıcı Hormon (TSH) üreten hipofiz bezini düzenlemeye yardımcı olmasıdır.
Magnezyum açısından zengin besinler şunlardır:
- Ispanak
- Balık
- Bitter çikolata
- Tam Tahıllar
- Kuruyemişler ve Tohumlar
Yapılan araştırmalar C vitamini alan kadınların sistemlerindeki progesteron seviyelerinin önemli ölçüde arttığını, hatta günde 750 mg C vitamini alan kadınların %77 oranında arttığını gösteriyor.
C vitamini açısından zengin besinler şunlardır:
- Sarı Biberler
- Portakallar
- Brokoli
- Kivi
- Lahana
L-Arginin'i duymadıysanız muhtemelen yalnız değilsinizdir ancak progesteronu artırmak için çok kullanışlı olabilir. Bu amino asit yüksek proteinli yiyeceklerde bulunur ve kan dolaşımına yardımcı olan nitrik asit üretiminde önemlidir. Artan dolaşım, corpus luteum'unuzun (yumurtlamadan sonra progesteron üreten) ve yumurtalıklarınızın etkili bir şekilde çalışmasını sağlar.
L-Arginin açısından zengin besinler:
- Mercimek
- Somon
- Kabak çekirdeği
- Tavuk
- Yağsız dana eti
5. Düşük Progesteron Testi Nasıl Yapılır?
Düşük progesteron seviyelerine sahip olabileceğinizden endişe ediyorsanız , bu bulgunun kadınlar arasında çok yaygın olduğunu ve yaşam tarzı değişiklikleri ve takviyelerle büyük ölçüde tedavi edilebileceğini bilin. Birçok doktor progesteron seviyelerini kan testiyle test eder. Progesteron seviyenizi öğrenmek için alanında uzman bir hekime danışmanız yararlı olacaktır.
#progesteron #beslenme