Öfkenizin Sizi Kontrol Etmesine İzin Vermeyin
Öfke hakkında neler düşünüyorsunuz? Öfkeniz sizinle ilgili bir soruna mı yoksa etrafınızda ilgi isteyen bir şeye mi yönelik?Değişmeniz mi gerekli? Başka birinin bir şey yapması mı gerekiyor? Öfke duygularınızı bastırmadığınızda neler olacağını düşünüyorsunuz? Uzman psikologlar öfkeyi bastırmanın diğer duyguları bastırmak kadar zararlı olduğunu söylüyor. Ve şunu ekliyorlar: “Beni deli ettin” demek yerine, “Şöyle şöyle yaptığında sana sinirlendim, çünkü…” diyebilirsiniz. İşte, diğer öneriler…
Yerli Yersiz Dışarı Çıkan Öfke ile Nasıl Başedilir?
Öfkeyi bastırmak diğer duyguları bastırmak kadar zararlıdır. Bazen bastırılan öfke zamansız ve yersiz dışarı çıkar. Hak etmeyen insanlardan çıkarırız öfkemizi. Surat asar, bağırıp çağırır, insanlarda bizden kaçma istediği uyandırırız. Ortalığı yıkar döker, maddi olarak karşılayamayacağımız zararlar veririz. Bazen de öfkemiz başka şekillerde dışa yansır.
Herhangi bir şeyden zevk almaktan mahrum kalabiliriz. İnsanlar “neyin var?” diye sorduklarında, “Hiçbir şey. Sorduğun için sağol.” diye geçiştiririz.
Unutmayın, öfke eğer gereğinden fazla bastırılırsa, dışa vurmaktan daha beter sonuçlar doğurabilir. Hiç de hoş olmayan birtakım duygular, ayrık otları gibi içimizi kaplar ve bizi ele geçirir. Kurtulmak istesek de kurtulamayız. Öfkemiz istesek de istemesek de bir gün dışarı çıkacaktır.
Öfkenizin Nedenini Biliyor musunuz?
Söylemek istemediğimiz sözler söyletecek veya çoğu zaman olduğu gibi tam söylemek istediklerimizi söyletecektir. İşte o zaman, gerçek anlamda kontrolden çıkarız ve kendimizi tükürükler saçtığımız, saç baş yolduğumuz, çığlıklar attığımız, eşyalar parçaladığımız bir kavganın içinde buluruz. Hala da merak ederiz “bizim sorunumuz ne?” diye…
Birikmiş öfkeyle başa çıkmak uzun ve çaba ister. Yeni gelen öfkelerle başa çıkmak da deneyim ister.İşte öfkeyle başa çıkma önerileri:
• Gerektiğinde öfkelenmek için kendinize izin verin. Diğer insanlara da öfkelenme izni verin.
• Duygularınız hissedin. Bu duygu öfke de olsa, unutmayın öfke de bir çeşit duygusal enerjidir. Doğru veya yanlış olmakla yargılanmaz. Öfkenin mantıklı ve adil olması gerekmiyor. Eğer bir enerji hissediyorsanız hissedin. Diğer önemli duyguları da incinme, korku gibi-hissedin.
• Bu duyguyu eşlik eden düşüncelerinizi tanıyın. İçinizden değil, yüksek sesle düşünmenizde fayda var.
• Yapmanız gerekenleri gerçekleştirmek için sorumluluklarınızın bilincinde kararlar alın. Öfkenizin size neler anlatmaya çalıştığını anlamaya çalışın. Çoğu zaman karşılanmamış ihtiyaçlar öfkeyi doğurur. Ve öfkeden kurtulmanın en kolay yolu, öfkelendiğimiz insana bağırıp çağırmaktan vazgeçip yapmasını istediğimiz şeyleri tespit etmek ve bunları kendisine söylemek olacaktır. Eğer bunları yapmıyorsa veya yapamıyorsa, o zaman kendimize bakmak için atmamız gereken bir sonraki adımı saptamak doğru olacaktır.
• Öfkenizin sizi kontrol etmesine izin vermeyin. Eğer öfkenizin sizi kontrol ettiğini fark ederseniz, bunu durdurabilirsiniz. Devamlı bağırmak zorunda değilsiniz. Bağırmak bazen işe yarar, her zaman değil. En iyisi, öfkemizin etkisiyle ani kararlar vermemek.
Unutmayın, öfkeyle kalkan zararla oturur. Hareketlerinizin kontrolünü kaybetmeyin. Öfke sadece bir enerji, üzerinize çöken bir çeşit lanet değil. Uzaklaşın. Başka bir odaya geçin. Başka bir yere gidin, dışarı çıkın. Sakinleşin. Ondan sonra ne yapacağınıza karar verin. Başka birinin öfkesinin de sizi kontrol etmesine izin vermeyin.
Öfke, stres getirir ve bu stresten kurtulmak için enerji harcamanın çok faydası olur. Öfke enerjinizi harcayın:
• Mutfağınızı temizleyin.
• Top oynayın.
• Egzersiz yapın.
• Dansa gidin.
• Müzik dinleyerek yürüyüşler yapın.
• Bahçeyi çapalayın.
• Hobiler edinin.
Öfke duyduğunuz için kendinizi veya bir başkasını cezalandırmayın. Başkasının öfkelenip sizi hırpalamasına veya dövmesine izin vermeyin. Siz öfkelendiğinizde de başkalarına zarar vermeyin. Zarar görme söz konusu olduğunda, uzman psikologlardan yardım isteyin.