GENEL SAĞLIK

Kış Boyu Sağlıklı Kalmanın ve Vücut Direncini Artırmanın Püf Noktaları

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 02.12.2013 - Güncelleme : 18.10.2022

Havaların soğuması birlikte bağışıklık sistemimiz fiziksel ve psikolojik koşullar nedeniyle zaman zaman zayıf düşmektedir. Kış boyu sağlıklı kalmanın ve vücut direncini artırmanın püf noktalarını uzmanına sorduk. 

Soğuk algınlığı, grip veya diğer soğuk hava hastalıklarıyla savaşırken bağışıklık sisteminiz ilk savunma hattınızdır. Bağışıklık sisteminiz iyileşmenize ve iyi kalmanıza yardımcı olur.

Bağışıklık sisteminizin iyi çalışması için sağlıklı yiyeceklere, egzersize ve düşük strese ihtiyacı vardır.  Peki, bağışıklık sisteminizi nasıl destekleyebilir ve tepkisini dengeleyerek sağlıklı kalabilirsiniz?

Bu dönemlerde grip ve diğer kış hastalıklarına yakalanma riski de yükselmektedir. Uz. Dr. Özgür Mollaoğlu, bağışıklık sistemini güçlendirerek kış boyu sağlıklı kalmanın yollarını anlattı.

Kış Boyu Sağlıklı Kalmanın ve Vücut Direncini Artırmanın Püf Noktaları

 Kış Boyu Sağlıklı Kalmak İçin Ne Yapmalı? 

1. Bağışıklık Sisteminin Sağlığı İçin Su Şart

Su, hâlâ içebileceğiniz en iyi şey. Her insan için farklı olsa da genellikle günde en az 8 bardak su içmek gerekir. Bunu yapmak kimi zaman zor olabilir. Vücudunuz saatlerce uyuduktan sonra susuz kalır, bu nedenle uyanır uyanmaz bir bardak su için. Yeterince su içmekte zorlanıyorsanız, gün boyunca hatırlatıcılar ayarlayın veya her yemekten önce bir bardak su için. 

Kafeinsiz sıcak çay, günlük su miktarınızın bir parçası olarak sayılabilir.

2. Kepekli Tahıllı Besinleri Tüketmeye Dikkat Edin

Bağışıklık sistemi, hastalıklara neden olan mikroorganizmalara karşı kişiyi koruyarak önemli bir görev yapmaktadır. Fakat bazen bu savaşta başarısız olmakta ve mikropların hastalıklara yol açmasına olanak vermektedir. Daha güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak için ilk adım, sağlıklı yaşam stratejilerinin uygulanmasıdır. 

Bağışıklık Sisteminizi Güçlendiren Renkli Yiyecekler Yiyin

3. Kış Aylarında D Vitamini Takviyesi Alın

Kişi yeterli sebze ve meyve yemiyor, daha çok beyaz ekmek tercih ediyorsa günlük bir multivitamin ve mineral desteği alabilir. Selenyum, A,C,E vitaminleri,  bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilinen vitamin D, B vitaminlerini içeren multivitaminler kullanılabilir. Yüksek dozlarda vitamin kullanımının yaradan çok zarar vereceği unutulmamalıdır. Uygun miktarda C vitamini tüketiminin gripten koruduğu bilinmektedir.

D Vitamini Seviyesini Artırmanın En Kolay Yolu Güneşlenmek 

Son zamanlarda vitamin D eksikliği olan kişilerde kış hastalıklarının daha çok görüldüğünü gösteren pek çok araştırma yapılmıştır. D vitamini seviyesini yükseltmenin en kolay yolu güneşlenmektir.

Bu mümkün olmuyorsa D vitamini takviyesi alınabilir. Bu vitamin en çok balık, süt ve yumurtada bulunmaktadır ancak günlük ihtiyacı besinlerle karşılamak mümkün değildir.

 

4. Portakal, Mandalina ve Limonu Beslenmenizden Eksik Etmeyin 

Kış aylarında daha fazla C vitamini tüketmek için limon, portakal, greyfurt gibi turunçgillerle beraber; kuşburnu, kırmızı ve yeşil sivri biber, kivi, maydanoz ve roka da bol tüketilmelidir. Çünkü bu yeşil yapraklı sebzelerde bulunan C vitamini miktarı portakal, mandalina ve limonda bulunan C vitamini miktarından daha fazladır.

  

5. Bağışıklığı Güçlendirmek İçin Düzenli Egzersiz Yapın

Egzersiz, kalp hastalığı ve yüksek tansiyon gibi kronik hastalıkları önlemek ve kilonuzu kontrol altında tutmak için gereklidir. 

Bağışıklığı Güçlendirmek İçin Düzenli Egzersiz Yapın

Egzersiz aynı zamanda sağlıklı bir bağışıklık sistemine de katkıda bulunur. Bağışıklık sisteminizin işini daha verimli yapmasına yardımcı olmanın yanı sıra vücutta sağlıklı kan dolaşımını sağlar. 

6. Hayatınızdaki Stresi Azaltın 

Günlük stres, bağışıklık sisteminizi aşırı çalıştırabilir ve sağlıklı kalma yeteneğinizi tüketebilir. Büyük ve küçük günlük stres kaynakları, bağışıklık sisteminizi sürekli olarak zorlayabilir. Bu yüzden ruh sağlığınıza zaman ayırmanız önemlidir. Her gün "deponuzu yeniden doldurmak" için bir şeyler yapmak için zaman ayırın.

Ruh sağlığınıza iyi gelecek şeyler yapın. Bu kişiden kişiye değişir; kitap okumak, meditasyon yapmak, yürüyüş yapmak, hobilerinizle ilgilenmek veya masaj yaptırmak için kendinize zaman yaratabilirsiniz.

Hayatta karşılaştığımız stresli durumların çoğunu değiştiremeyebiliriz, ancak stresi daha iyi yönetmeyi öğrenerek tepkinizi ve algınızı değiştirebiliriz.

7. Uyku, Doğal Bir Bağışıklık Güçlendiricidir 

Uyku, vücudunuzun ve beyninizin sağlığı için gereklidir. Yeterince uyumadığınızda, doğal bağışıklık hücreleriniz  azalır ve iltihap hücreleri yükselir. İyi uyku bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olur. 

Yetişkinler günde yedi ila sekiz saat uyumaya çalışmalıdır. Çocukların ve gençlerin daha fazla uykuya ihtiyacı vardır.

8. Vücut Direncini Artırmanın ve Bağışıklığı Güçlendirmek İçin Düzenli Egzersiz Yapın

  • Sigara ile diğer tütün ürünlerinden ve alkolden uzak durmak,
  • Sebze, meyve ve kepekli tahılların bol, doymuş yağların ise az olduğu bir beslenme şekli uygulamak, 
  • Düzenli egzersiz yapmak,
  • Uygun kiloda olmak,
  • Yeterli süre uyumak (7-9 saat),

Bağışıklığı Güçlendirmek İçin Düzenli Egzersiz Yapın

  • Kan basıncını takip etmek,
  • Enfeksiyonlardan korunmak için hijyenik kurallara uymak ve düzenli sağlık kontrollerinden geçmek,
  • Vücudun asit ve baz dengesinde, midenin rahat çalışmasında ve kişiye tokluk hissi uyandırmakta oldukça etkili olan suyun yeterli tüketilmesi bağışıklık sistemini güçlendirmek için önemlidir.
  • Mevsime uygun olarak, bulunulan ortamın ısısına göre giyinmek de kişiyi hastalıklardan korumaktadır. 

 

9. Grip Salgınından Korunmak İçin Ne Yapmalı?

Özellikle bu dönemlerde bitkisel ürünler, bağışıklık sistemini güçlendirdiği söylenerek satılmaktadır. Bu maddelerin bağışıklığı artırıcı etkileri kanıtlanmamış olmasına rağmen; bireysel farklılıkların olduğu gerçeğinden hareketle bazılarının olumlu etkileri görülmüştür. 

Yeşil çay, sarımsak, probiyotik yoğurtlar, kefir, içerdiği protein ve yararlı mikroorganizmalar sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Bunların dışında kış aylarında en sık görülen grip salgınlarından korunmanın diğer bir yolu da aşılanmaktır.

Özellikle 65 yaş üzeri kişilerin bağışıklık sistemi gençlere göre daha zayıf olduğundan aşılanmaları uygun olacaktır. Aşının yaşlılardaki koruyuculuğunun gençlerdeki kadar yüksek olmadığını da belirtmek gerekir.

Bundan dolayı yaşlı insanlar aşı olmalarına rağmen hastalık belirtileri oluşursa mutlaka hekime başvurmalıdırlar. 

Konular :

#kış boyu sağlıklı kalmak #vücut direncini artırmak #hastalanmamak için ne yapmalı #bağışıklık sistemini güçlendirmek #bağışıklık sistemi