Hemoglobin Düşük Olduğunda Ne Olur?
Temel olarak hemoglobin, sağlıklı bir yaşam sürmek için çok önemli olan bir proteindir. Kırmızı kan hücrelerinde bulunan demir açısından zengin bir protein olan hemoglobin, kanınıza kırmızı rengi verir. Oksijenin vücudun her yerine taşınmasından sorumludur. Oksijen taşımanın yanı sıra karbondioksiti hücrelerden uzaklaştırmak ve atılmak üzere akciğerlere taşımakla görevlidir.
Hemoglobin (HGB), kırmızı kan hücrelerinde yer alan bir protein türüdür ve hemen her kan testinde düzeyi araştırılan parametrelerden bir tanesidir. Genellikle kan sayımı veya hemogram olarak adlandırılan bir grup kan testinin içerisinde yer alan hemoglobin anemi (kansızlık) başta olmak üzere pek çok sağlık sorununun araştırılmasında kullanılabilir.
Hemoglobin seviyesinin olması gereken değer aralıkları dahilinde bulunması sağlık açısından önemlidir. Herhangi bir nedenle hemoglobin düşüklüğü veya yüksekliği tespit edildiğinde bu durumun nedeni mutlaka araştırılmalı ve gerekli tedaviler başlatılmalıdır.
Düşük hemoglobin seviyeleri genellikle kişinin anemisi olduğunu gösterir. Çeşitli bulgular sergiler; zayıflık, nefes darlığı, göğüs ağrısı, baş dönmesi, baş ağrısı, hızlı, düzensiz kalp atışı, el ve ayak üşümesi, soluk cilt, gibi.
Peki ama hemoglobiniz düşük olduğunda ne olur? Hangi gıdalar hemoglobin seviyesini yükseltir? Hangi gıdalar doğal yollarla hemoglobin seviyesini yükseltir? Neler hemoglobin seviyesini düşürür? İşte, yanıtları.
Hemoglobin seviyesi hızlı bir şekilde nasıl artırılır?
İçindekiler: Hemoglobin Seviyesini Artırmanın Yolları
1. Hemoglobin Düşüklüğü Nedir? Hemoglobininiz Düşük Olduğunda Ne Olur?
- HGB Düşüklüğü Nedir?
Hemoglobin seviyesindeki düşüklük, genellikle kişide anemi (kansızlık) olduğunun göstergesidir. Türkiye'de özellikle kadınlarda düşük hemoglobin düzeyi oldukça yaygındır. Yetişkin erkekler için gereken normal hemoglobin düzeyi 14 ila 18 g/dL civarındadır ve yetişkin kadınlar için 12 ila 16 g/dL; çocuklarda 11 g/dL; hamilelerde ise 10 g/dL’nin altındaki HGB değeri, hemoglobin düşüklüğü olarak değerlendirilir. Bu seviyelerin altındaki herhangi bir şey anemiye neden olabilir.
Öncelikle Tam Kan Sayımı (CBC) Testi yaptırın ve aneminiz olup olmadığını öğrenin. Hemoglobin seviyesindeki bir düşüş, vücut organlarının yeterli oksijen almasını zorlaştırabilir ve bu da yorgunluk, baş dönmesi, baş ağrısı, nefes darlığı, hızlı kalp atış hızı, soluk cilt vb. gibi çok sayıda semptomun ortaya çıkmasına neden olabilir. Kandaki hemoglobin miktarına anemi denir.
Hemoglobin seviyenizi iyileştirmek için yeterli önlemlerin alınması hayati önem taşımaktadır. Diyetiniz hemoglobin sentezinde önemli bir rol oynar ve optimum hemoglobin seviyesini koruyabilir.
2. Hemoglobin Seviyesi Nasıl Artırılır?
- Hemoglobin Düzeylerinizi Artırmanıza Yardımcı Olacak En İyi Hemoglobin Gıda Maddeleri Listelenmiştir :
2.1. Pancar
Pancar doğal demir, magnezyum, bakır, fosfor ve B1, B2, B6, B12 ve C vitaminleri ile zenginleştirilmiştir. Bu harika sebzedeki besin zenginliği, hemoglobin sayısının artmasına ve kırmızı kan hücrelerinin yenilenmesine yardımcı olur. Çiğ olarak salata olarak veya pişmiş olarak tüketilebilir. Alternatif olarak, harmanlayıp bir bardak pancar suyu da hazırlayabilirsiniz.
2.2. Moringa Çayı
Moringa yaprakları çinko, demir , bakır, magnezyum, A, B ve C vitaminleri gibi mineraller açısından zengindir. Mutlaka doktorunuza danışarak bu çayı kullanın.
3.3. Yeşil Yapraklı Sebzeler
Ispanak, marul gibi yeşillikler, kereviz ve brokoli gibi hemoglobini artıran yeşil sebzeler zengin demir kaynaklarıdır. Çiğ yaprakları vücutta demir emilimini engelleyebilecek oksalik asit içerdiğinden ıspanağın pişmiş olarak tüketilmesi tavsiye edilir. Bu yeşil yapraklı sebze, B12 vitamini , folik asit ve diğer hayati besin maddelerinin doğal bir kaynağıdır ve hemoglobininizi artırmak istiyorsanız onu günlük öğünlerinizin temel bir parçası haline getirmelisiniz.
Brokoli zengin bir demir ve B-kompleks vitamini folik asit kaynağıdır ve aynı zamanda magnezyum, A ve C vitamini gibi diğer temel besin maddelerini de sağlıklı miktarda içerir. Üstelik yeşil sebzelerin kalorisi düşüktür ve iyi bir diyet lifi kaynağıdır. Dolayısıyla kilo vermenize ve sindirimi iyileştirmenize de yardımcı olabilirler.
3.4. Hurma, Kuru Üzüm ve İncir
Hurma ve kuru üzüm, demir ve C vitamini kombinasyonu sunar. Öte yandan incir, demir, magnezyum, A vitamini ve folat açısından zengindir. Sabahları bir avuç kuru incir ve kuru üzüm ile iki veya üç hurma tüketmek size anında enerji sağlayabilir ve hemoglobin seviyenizi iyileştirebilir. Hemoglobin düzeylerini artırmak için haftada iki kez yatmadan önce incir sütü içilmesi de önerilir. Şeker hastaları bu tür kuru meyveleri ölçülü olarak almalıdır ve mutlaka doktorunuza danışmalıdır.
3.5. Susam Tohumları
Çörek otu tohumu yemek, demir, kalsiyum, magnezyum, bakır, çinko, selenyum, B6, E vitamini ve folat bakımından zengin olduğundan demir alımınızı artırmanın bir başka harika yoludur. Bunları bir miktar suya batırıp bir gece bekletip ertesi sabah tüketebilirsiniz. Yaklaşık 1 yemek kaşığı kuru kavrulmuş siyah susam tohumunu, bir çay kaşığı bal ile karıştırın ve top haline getirin. Demir seviyenizi artırmak için bu besleyici tohumları düzenli olarak tüketin. Birazını yoğurtlarınızın ve meyve salatalarınızın üzerine serpebilirsiniz.
3. Hemoglobin Seviyenizi Artırmanın Diğer Yolları
- Kendi Mevsiminde Olan Meyvelere Sofranızda Yer Açın
Kayısı, elma, üzüm, muz, nar ve karpuz hemoglobin sayısını artırmada çok önemli bir rol oynar. Elma, demir açısından en zengin meyvelerden biri olduğundan, hemoglobin seviyelerinin arttırılması söz konusu olduğunda lezzetli ve uygun bir seçenektir. Nar, protein ve lifin yanı sıra hem demir hem de kalsiyum açısından zengin bir kaynaktır.
Besin değeri onu düşük hemoglobin seviyesine sahip insanlar için mükemmel bir kaynak haline getirir. Hemoglobini artırmak için bu meyveleri mısır gevreği veya yulaf ezmesi kasenize ekleyin veya biraz tatlılık için salatalarınıza ekleyin veya milkshake'lerinize, smoothie'lerinize veya meyve sularınıza koyun.
Demir kaplarda pişirilen yiyecekleri tüketin: Bunun nedeni, demir kapların yiyeceklerinizi demirle güçlendirmesidir, bu da onu düşük hemoglobin seviyelerinden muzdarip insanlar için etkili kılar.
C Vitamini Zengin Gıdalardan Yardım Alın: Vücudunuzun demiri daha verimli bir şekilde emmesine yardımcı olduğundan diyetinize C vitamini ekleyin. Daha fazla bektaşi üzümü, portakal, limon, tatlı misket limonu, çilek, dolmalık biber, domates, greyfurt, çilek yiyin çünkü bunlar C vitamini açısından çok zengindir. Bu doğal C vitamini kaynaklarını düzenli olarak tüketmeyi bir alışkanlık haline getirin.
Demir alınımını önleyecilerden kaçının: Özellikle hemoglobin sayınız düşükse, vücudunuzdaki demir emilimini engelleyen gıdaları yemeyi kesin. Çay, kahve, kakao, soya ürünleri, şarap, bira, kola ve gazlı içecekler gibi polifenoller, tanenler, fitatlar ve oksalik asit bakımından zengin hemoglobin gıdalarının alımını sınırlayın.
Orta ila yüksek yoğunluktaki antrenmanları tercih edin: Egzersiz yaptığınızda vücudunuz, vücutta artan oksijen talebini karşılamak için daha fazla hemoglobin üretir.
Gerektiğinde takviye ekleyin: Bazı düşük hemoglobin sayımı vakaları yalnızca diyetle düzeltilemez. Ağızdan demir takviyeleri veya ek tedaviler almanız gerekebilir. Demir takviyesi almaya başlamadan önce mutlaka doktorunuza danışın.
Hemoglobin seviyenizi zamanında test ettirdiğinizden emin olun . Bu, daha düşük seviyelerin önceden tespit edilmesine ve uygun önlemlerin alınmasına yardımcı olur.
#hemoglobin seviyesi #hemoglobin düşüklüğü #hemoglobini artıran yiyecekler #sağlıklı yiyecekler #Hemoglobin seviyesi hızlı bir şekilde nasıl artırılır #hemoglobin nasıl artırılır #doğal yollarla hemoglobin nasıl artırılır #Hemoglobini artıran yiyecekler #kan sayımı nasıl artırılır #hb nasıl artırılır