GENEL SAĞLIK

Daha Sağlıklı Olmak İçin Olumsuz Rutinlerinizi Değiştirin!

Aysegul Baran Ayşegül BAŞARAN
Yayın : 04.09.2023

Kabul edelim ki eski alışkanlıklar kolay bırakılmıyor. Alışkanlıklarımızı değiştirmek biraz zaman alan ve birkaç aşamayı içeren bir süreçtir kuşkusuz. Bu yüzden bazen değişikliklerin yeni alışkanlıklara dönüşmesi biraz zaman alabilir ve yol boyunca engellerle karşılaşabilirsiniz.

Yeni, daha sağlıklı alışkanlıklar edinmek sizi obezite ve diyabet gibi ciddi sağlık sorunlarından koruyabilir. Sağlıklı beslenme ve düzenli fiziksel aktivite gibi yeni alışkanlıklar da kilonuzu kontrol etmenize ve daha fazla enerjiye sahip olmanıza yardımcı olabilir. Bir süre sonra bu değişikliklere sadık kalırsanız günlük rutininizin bir parçası haline gelebilirler. 

“Sağlığın korunması ve sağlıklı yaşamın sürdürülmesi bütüncül bir yaklaşımla kolay ve mümkündür. Hastalıktan korkmak yerine; sağlıklı olma haline odaklanmak, sağlığımızı korumak ve geliştirmek için adımlar atmak uzun ve sağlıklı bir yaşam vadetmektedir.” diyen Aile Hekimi Uzman Dr. Gözde Nizamoğlu Mercan 3-9 Eylül Halk Sağlığı Haftası özelinde halk sağlığının ve koruyucu sağlık hizmetlerinin önemini vurguluyor. 

Alışkanlıklarınızı değiştirmeye karar verdikten sonra bir plan yapın ve harekete geçmek için hedefler belirleyin. İşte planınızı yapmak için bazı fikirler:

Daha Sağlıklı Olmak İçin Olumsuz Rutinlerinizi Değiştirin

  Dünya Sağlık Örgütü sağlığı; “Yalnızca hastalık ve sakatlığın olmaması değil; fiziksel, sosyal ve ruhsal tam bir iyilik halinde olma” olarak tanımlamıştır. Pandemi ile birlikte sağlıklı yaşamın da önemi daha çok anlaşılmıştır. Sağlıklı bir yaşam için sağlığın korunması ve sağlıklı olma halinin sürdürülmesi de esastır.

İçindekiler: Daha Sağlıklı Olmak İçin Olumsuz Rutinlerinizi Değiştirin!

  1. Sağlıklı Beslenme Kurallarını Gözden Geçirin
  2. Her Fırsatta Hareket Edin!
  3. Sağlık Kontrollerinizi Aksatmayın

Aslında günlük hayatımızda uygulayabileceğimiz küçük değişiklikler bile sağlığımızın korunmasında ve geliştirilmesinde büyük yer bulur. Bunlardan bazılarını sıralayacak olursak:

1. Sağlıklı Beslenme Kurallarını Gözden Geçirin 

Yeni sağlıklı alışkanlığınızı bir öncelik haline getirin. Mümkün olan her zaman ve her yerde fiziksel aktiviteye uyum sağlayın. Güvenliyse merdivenleri kullanmayı veya otobüsten bir durak erken inmeyi deneyin. Haftanın bir gününü market alışverişine ayırın ve daha sonra yemek pişirmeye vaktiniz olmadığında dondurup yiyebileceğiniz sağlıklı yemekler hazırlayın.

Düzenli egzersiz önemli. Haftada 5 gün yarım saatlik hafif tempolu yürüyüş kalp ve beden sağlığınızı desteleyecek, enerji düzeyinizi arttırıp yaşam kalitenizi arttırmanıza yardımcı olacaktır.

Sağlıklı beslenmek ve fiziksel olarak aktif olmak bir kerelik olaylar değil, yaşam boyu süren davranışlardır.

Sağlıklı beslenme: Protein, karbonhidrat ve yağ dengesi korunmuş, taze ve doğal besinlerle beslendiğiniz bir diyet idealdir. Ancak kişiye özel olarak diyet programları düzenlenebilir. Günlük olarak en az 8 bardak su tüketiminiz önemlidir. 

2. Her Fırsatta Hareket Edin!

Başkalarını sizinle aktif olmaları için teşvik edin. Bu, motive olmanıza ve güvende kalmanıza yardımcı olacaktır. Salsa dansı gibi eğlenceli bir fitness dersine kaydolmayı düşünün. Ailenizi veya iş arkadaşlarınızı sağlıklı beslenme kervanına dahil edin. Ailenizle birlikte sağlıklı yemekler planlayın veya işyerinde haftada bir kez sağlıklı bir yemek yemeye başlayın.

Alışveriş merkezinde, okul parkurunda veya bir parkta ücretsiz olarak dolaşabilirsiniz. Toplu olarak ve ürünler indirimdeyken satın alarak ve dondurulmuş veya konserve meyve ve sebzeleri seçerek, bütçenize uygun sağlıklı beslenebilirsiniz.

Fiziksel olarak aktif olmanın spor salonunda ağırlık kaldırmak anlamına geldiği şeklindeki eski düşünceyi unutun. Dans etmek, yürümek veya bahçe işleri dahil olmak üzere birçok şekilde aktif olabilirsiniz. İlginizi çeken seçeneklerin kendi listesini yapın. Hiç düşünmediğiniz seçenekleri keşfedin ve keyif aldığınız şeylere bağlı kalın.

Eski favori tariflerinizi daha sağlıklı yeni yollarla yapmayı deneyin. Örneğin etlerdeki yağı kesebilir ve yemek pişirirken kullandığınız tereyağı, şeker ve tuz miktarını azaltabilirsiniz. Tam yağlı süt ürünleri yerine az yağlı peynir veya süt kullanın. Güveç veya makarnaya bir veya iki bardak brokoli, havuç veya ıspanak ekleyin.

Stres yönetimi: Gevşeme teknikleri, meditasyon, yoga, nefes egzersizleri, düzenli ve kaliteli uyku stresinizi azaltmanıza yardımcı olabilecek seçeneklerdir.

Sigara, alkol, uyarıcı ve uyuşturucu maddelerden uzak durma.

Sağlıklı ilişkiler kurmak önemlidir. Sağlıklı sosyal ilişkiler ve destekleyici bir çevre zihinsel, ruhsal, bedensel ve sosyal sağlığınızı her zaman olumlu etkileyecektir. En önemli ilişkinin ise kendinizle kurduğunuz ilişkiniz olduğunu hatırlayıp, kendinize vakit ayırmak, değer vermek, şefkatli olmak ve ruh-zihin-beden dengenizi korumak bütüncül sağlığınıza katkı sağlayacaktır.

3. Sağlık Kontrollerinizi Aksatmayın 

Sağlıklı bir yaşam için düzenli sağlık kontrollerinizi yaptırmak, sizi pek çok ciddi hastalıktan koruyacak ve hatta kanser gibi hastalıklarda erken teşhis ile hayat kurtarıcı olacaktır.

Düzenli check-up’larınız ile kalp damar hastalıkları, diyabet, obezite, kanser hastalıkları için sağlık kontrollerinizi yaptırabilir, izlem ve tedavi planlarınızı oluşturabilirsiniz. 

18 yaş ve üstündeki bireyler için yılda en az bir kez, kan basıncı, boy, kilo ve bel çevresi ölçümü, rutin kan ve sağlık testleri değerlendirilmeli.

40 yaş ve üstündeki bireylerde yılda en az bir kez kan şekeri ölçümü ve kardiyovasküler risk değerlendirmesi yapılmalı.

Yaş ve cinsiyete uygun kanserde erken tanı için sağlık kontrollerinin yapılması:

Meme Kanseri 

Ayda bir kez kendi kendine meme muayenesi

Yılda bir kez klinik meme muayenesi

40-69 yaş arası kadınlara 2 yılda bir mamografi çekimi

Serviks Kanseri

30-65 yaş aralığındaki kadınlardan 5 yılda bir smear ve HPV-DNA testi yapılması

Kolorektal Kanser 

50-70 yaş aralığındaki erkek ve kadınlarda 2 yılda bir gaitada gizli kan testinin yapılması

50-70 yaş arasında 10 yılda bir kolonoskopi yapılması

Yaş ve risk grubuna uygun aşılama

Grip, pnömokok, erişkin tip tetanoz, HPV, hepatit B, hepatit A, KKK, meningekok aşıları farklı yaş ve risk gruplarındaki erişkinlere uygulanmaktadır.

Sağlığın korunması ve sağlıklı yaşamın sürdürülmesi bütüncül bir yaklaşımla kolay ve mümkündür. Hastalıktan korkmak yerine; sağlıklı olma haline odaklanmak, sağlığımızı korumak ve geliştirmek için adımlar atmak uzun ve sağlıklı bir yaşam vadetmektedir.

Konular :

#sağlık #hastalık #sağlıklı olmak #olumsuz rutinler #sağlıklı rutinler #beslenme