GENEL SAĞLIK

Folik Asit ve B12'den Zengin Yiyecekler Tüketenler Gribe Yakalanmıyor

Aysegul Baran Ayşegül BAŞARAN
Yayın : 18.01.2014 - Güncelleme : 06.10.2024

Soğukların kendini iyiden iyiye hissettirdiği kış mevsiminde, üst solunum yolu hastalıklarının görülme oranı artıyor. Dolayısıyla güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmamız çok daha fazla önem kazanıyor. 

Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman, yeterli ve dengeli beslenmenin bağışıklık sisteminin güçlenmesinde büyük önem taşıdığına dikkat çekerek, “Çünkü vücutta mikro veya makro besin ögeleri bir sinerji içerisinde çalışıyorlar. Herhangi birinin eksikliği bağışıklık sisteminin optimal şekilde çalışmasını önleyebiliyor.

Faydalı olduğunu düşündüğümüz herhangi bir besin ya da besin grubunu fazlaca tüketmek yerine; karbonhidrat, protein ve yağ gibi makro besin grupları ile vitamin ve mineraller gibi mikro besin öğelerini alabilmek için çeşitli meyve ile sebzeleri tüketmek çok daha faydalı olacaktır” diyor. Kış mevsiminde bağışıklık sistemini güçlü tutmak için doğru besin seçimleri yapmak da büyük önem taşıyor. 

Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman ise kış mevsiminde sofranızda düzenli bulundurmanız gereken besinleri  anlattı; önemli önerilerde bulundu!  

Bağışıklık Sisteminin 2 Önemli Vitamini B 12 ve Folik Asit

 

Gribe Yakalanmadan Bitki Çayı ve Taze Meyve Suları Tüketin 

Pensilvanya Üniversitesi Beslenme Eğitim Direktörü Dr Lisa Hark gripten korunmanın yeterli ve dengeli beslenmeye ek olarak bazı yiyecekleri ön plana çıkartarak mümkün olduğunu bildirdi. 

Pratik ve Kolay Yiyeceklerle Gribin Önüne Geçerebilirsiniz 

Çoğu zaman gribe yakalandıktan sonra bitkisel çaylar ve taze meyve suları ile tedavi etmeye çalıştığımız bu hastalıktan korunmanın yolları hem pratik hem de oldukça kolay yiyeceklerle engellemek mümkün. 

Grip Virüslerine Karşı En Etkili Yöntem Yeterli Protein Tüketmek 

İşin aslı yıpranmış olan bağışıklık sistemini harekete geçirmek, yorgun çalışan enzimatik sistemleri canlandırmak. Dr. Lisa Hark yaptıkları deneysel araştırmada ilk önce yeterli proteini vücuda sağlamanın grip virüslerine karşı korunmada en etkili yöntem olduğunu bildiriyor.

Peynir ve Yumurta Tüketimi Önemli 

1000 kişi üzerinde yapılan araştırmada özellikle peynir ve yumurta proteinlerinin virüslere karşı vücutta antikor üretimini arttırdığını belirtti. Her gün en az 2 ince dilim peynir ve 1 adet yumurta gribe kalkan olduğu çalışmalarla gösterildi. 

Folik Asit ve B 12 Zengin Yiyecekler Tüketenler Gribe Yakalanmıyor 

Ülkemizdeki araştırmalarda folik asit ve B12 zengin yiyeceklerle beslenen kişilerin gribe yakalanmadıklarını gösteriyor. Bağışıklık sisteminin kilit iki önemli vitamini olan B12 ve folik asit hücrelerde makrofaj denilen virüsleri parçalama işleminde oldukça etkin görev üstlendiklerinden dolayı grip koruyucu olarak adlandırmak da mümkün.

 

Nohut, Mercimek, Hindi ve Balık 

Nohut, mercimek, hindi ve balık eti tüketenlerin bu 2 önemli vitamini eksik almalarına imkan yok. Size önerim; hindi ve tavuk etlerini sebzelerle zenginleştirerek, kurubaklagilleri de pişirme suyunu dökmeden zeytinyağlı yemeklerini yaparak yemeniz grip koruyucu maddeleri daha fazla kayıp olmadan almanızı sağlayacaktır. 

Bal

Araştırmalar bal ve propolisin beyaz kan hücrelerini arttırarak grip enfeksiyonlarında oldukça koruyucu etki gösterdiğini bildirmektedir. Sabah aç karnına 1 tatlı kaşığı bal ile 1 çay kaşığı propolisi karıştırarak bol su ile tüketmek oldukça sağlıklıdır. 

Grip Salgınından Sizi Koruyacak Besinler 

Buna ek olarak havuç, lahana, ıspanak, kırmızı biber, portakal, nar, mandalina, greyfurt, domates, fındık, fıstık, badem ve kabak çekirdeği de grip salgınından sizi koruyacak özel besinlerdir. 

Araştırmalar; hiç fiziksel aktivite yapmayan ve aşırı spor yapanların gribe daha kolay yakalandığını gösteriyor. Bu nedenle bağışıklık sisteminin artması için düzenli ama orta tempolu aktiviteler yapmalı. 

Bağışıklık Sisteminin 2 Önemli Vitamini B 12 ve Folik Asit

Taze Meyveli Yoğurt 

Egzersiz öncesinde havuç ve kerevizi katı meyve sıkacağından geçirerek 1 su bardağı içmek, egzersiz sonrasında da 1 su bardağı yoğurda 4-5 yemek kaşığı nar ekleyerek taze meyveli yoğurt gibi tüketmek bağışıklığın ciddi güçlenmesini sağlamaktadır. 

Alkol, sigara kullanan ve bol şekerli yiyenlerin beyaz kan hücresi üretimi baskılanacağından gribe yakalanmaları daha kolay. Bu nedenle saf şekerleri tüketmemek, alkolden uzak durmak ve de sigarayı bırakmak tam bir grip savar diyebilirim. 

Nar

Nar içeriğindeki antosiyanin ile en güçlü antioksidan özelliğe sahip meyvelerden. Zengin C, E, K vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, potasyum ve magnezyum gibi minerallar sayesinde bağışıklık sistemini destekleyerek hastalıklara karşı korunmamıza yardımcı oluyor.

Nar meyvesi kadar kabuğu da güçlü antioksidan özelliği vardır. Bu nedenle nar kabuklarını da iyice temizlendikten sonra çay formunda demleyerek arada 1-2 fincan tüketebilirsiniz. 

 

Balkabağı

Kış mevsiminin en güzel renkli besinlerinden biri olan balkabağının içeriğinde yer alan A vitamini, bağışıklık sistemi hücrelerinin fonksiyonlarının düzenlenmesinde rol alıyor. Böylece bağışıklığımızın güçlenmesine önemli bir katkı sağlıyor.

A vitaminin ayrıca çeşitli enfeksiyon hastalıklarında tedavi edici etkisi de bulunuyor. Yemeklerin yanında garnitür olarak ya da çorbasını yaparak balkabağını beslenme planınıza ekleyebilirsiniz. 

Balık

Balığın içeriğinde bolca omega 3 yağ asitleri, melatonin, triptofan ve taurin gibi bağışıklık sistemini düzenleyici bileşenler bulunuyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman,  düzenli balık tüketiminin ayrıca bağırsaktaki yararlı bakterilerin sayısının artışına da katkı sağladığını belirterek,

Bağırsaklarda yararlı bakteri sayısının yüksek olması güçlü bir bağışıklık sistemi için elzemdir. Kış ayları balık çeşitliliğinin fazla olduğu, dolayısıyla besinsel anlamdaki zenginliğinden faydalanmak için uygun aylardır. Güçlü bir bağışıklık sistemi için haftada iki gün balık tüketmeye özen gösterin.

Ayva

Ayva güçlü antioksidan içeriğe sahip bir meyve. İçeriğindeki C vitamini ve fitokimyasallar ile bağışıklık sistemimizin güçlenmesine destek veriyor. Gün içinde tüketeceğiniz meyvenin 1’ini bir porsiyon ayvadan yana kullanabilirsiniz. 1/3 orta boy ayva bir porsiyon meyveye denk geliyor. Ayrıca öksürük ya da boğaz ağrısı yakınmasında ayvayı ıhlamurun içine dilimleyerek de tüketebilirsiniz. 

Kuşburnu

Kuşburnu C vitamini açısından oldukça zengin bir içeriğe sahip. İçeriğindeki C vitamininin bağışıklık sistemindeki birçok hücresel fonksiyonda rol oynaması sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Ayrıca içeriğindeki zengin polifenollerin etkisiyle soğuk algınlığına karşı koruyucu etki gösteriyor.

Buradaki önemli nokta C vitaminin ısıya dayanıksız bir vitamin olmasıdır. Yani, uzun süre kaynatılarak ya da işlem görerek elde edilen marmelat gibi yiyeceklerde C vitamini içeriği oldukça azalıyor. Kaynar suda 10-15 dakika demlediğiniz kuşburnu çayını çok fazla bekletmeden tüketerek C vitamininden en etkin şekilde faydalanabilirsiniz

Kefir

Güçlü bağışıklık sistemi için sağlıklı bir bağırsağa sahip olmak oldukça önemli. Kefir içeriğinde faydalı bakteriler sayesinde bağırsak florasının düzenlenmesinde ve güçlü bir bağışıklık sisteminde son derece önemli işleve sahip olan bağırsaktaki yararlı bakteri sayısının artmasına yardımcı oluyor. Ayrıca içeriğinde barındırdığı karbonhidrat, yağ ve protein gibi makro besin ögeleri; kalsiyum, magnezyum ile B2 vitamini gibi mikrobesin öğeleriyle de sağlıklı beslenme,  dolayısıyla sağlıklı bir bağışıklık sisteminin oluşmasında rol oynuyor.  

Havuç

Havucun içeriğinde bulunan beta karoten bağışıklık sistemiyle ilgili fonksiyonların düzenlenmesinde yardımcı oluyor. İçeriğindeki C vitamininin yanı sıra potasyum ile çinko gibi mineraller ve fenolik bileşikler, kış mevsiminde bağışıklığı desteklemek için havucu çok kıymetli bir besin haline getiriyor.

Havuç ayrıca iyi bir lif kaynağı olmasıyla da bağırsak sağlığını destekliyor. Salatalara ekleyerek veya çiğ tüketerek havucun zengin besin içeriğinden faydalanabilirsiniz.  

Kivi

Kivi, polifenoller ve C vitamini açısından oldukça zengin bir meyve. Öyle ki 100 gramlık bir kivi yetişkin bir insanın günlük C vitamini ihtiyacını neredeyse tek başına karşılıyor. Ara öğünde bir orta boy kivi tüketmek, zengin lif ve C vitamini içeriği sayesinde bağırsak sağlığına katkı sağlayarak güçlü bir bağışıklık sistemine kavuşmamıza destek veriyor. 

Konular :