Depresyondan Uzaklaşmanın Yolları - Geçmişe Takılıp Kalmak Depresyon Sebebi
Depresyonu uzmanlar, hem tek başına görülebilen hem de pek çok ruhsal soruna eşlik edebilen bir duygu durum bozukluğu olarak tanımlıyor.
Depresyon enerjinizi tüketerek kendinizi boş ve yorgun hissetmenize neden olur. Bu ruh hali kişide tedavi görme gücünü veya arzusunu toplamayı zorlaştırabilir. Küçük yaşam tarzı değişiklikleri bu duyguları yönetmenize yardımcı olabilir.
Bir kişi sürekli, yoğun, üzüntü duyguları veya faaliyetlere ilgi kaybı hissediyorsa, klinik depresyona sahip olabilir. Bu durum, majör depresif bozukluk olarak da tanımlanır.
Doğru teşhis konulmadığında ise kişinin hayatının birçok açıdan olumsuz etkilenebileceğini söyleyen Psikoloji Uzmanı Emrah Polat depresyona karşı alınabilecek önlemleri sıraladı.
Beslenme ve Diyetetik Bölümü Arş. Gör. Hatice Çolak ise depresyon hastalarının beslenmede nelere dikkat etmesi gerektiğini anlattı.
Depresyondan kurtulmak için atacağınız küçük adımlar, büyük etki yaratabilir...
İçindekiler: Depresyondan Uzaklaşmanın Yolları
Depresyondan Uzaklaşmanın Yolları Neler?
Depresyon Ayları Yaklaşırken Dikkat!
Depresyon hem tek başına görülebilen hem de pek çok ruhsal soruna eşlik edebilen bir duygu durum bozukluğudur. Her yaşta ortaya çıkabilen depresyonla ilgili hala birçok bilgi ya yanlış ya da eksik. Doğru teşhis konulmadığında, gerekli tedavi uygulanmadığında, kişinin hayatının birçok açıdan olumsuz etkilenebilir.
Sosyalleşin, Ev Dışında Zaman Geçirmeye Çalışın
Yakınlarınız ve özellikle ailenizle daha fazla vakit geçirin. Aile üyelerinin beraber vakit geçirmeleri önemlidir. Zaman geçirme ev içinde ufak bir aktivite ile sağlanabileceği gibi ev dışında da yapılan aktiviteler ile de sağlanabilir.
Duygularınızı ifade edin, diğer insanların ne hissettiğine verdiğiniz önem kadar kendi duygu ve ihtiyaçlarınızı da göz önünde bulundurun.
Hiçbir Şey Yapmak İstememek de Bir Belirti Olabilir
Depresyon döngüsünü unutmayın! Depresyonda çoğunlukla kişinin bir şey yapma isteği olmaz, uyuma isteği olur ve yaptığı şeylerden zevk almaz. Eğer belirtileri besleyecek şekilde evde oturup hiçbir şey yapmaz, içinizden gelmesini beklerseniz depresyonun seviyesini artırabilirsiniz. Bu sebeple mümkün olduğunca böyle durumlarda zevk almasanız da faaliyetlerinizi sürdürmeye devam edin.
Geçmişe odaklı olmayın. Geçmiş hatalar üzerinde durup problem odaklı yaklaşmayın.
Neler Depresyondan Kurtulmamızı Sağlar?
3. Olumsuz Duygu ve Düşüncelerden Uzak Durun
Olumlu duygu ifadelerini artırın. Olumsuz duygu ve düşüncelerinizi yerinde ve zamanında, uygun dozda ifade etmekten kaçınmayın. Unutmayın ki zamanında sergilenen uygun ifade ve aktif davranış, birikimi engelleyecek ve küçük artçı depremler büyük depremin önüne geçecektir.
İyileşme sürecinde dalgalanmalar olabilir ve zaman zaman depresif belirtilerde artış görülebilir. Bunu normal karşılayın.
Uzmanlar, içinde bulunduğumuz sonbahar döneminde ortaya çıkan duygu-durum bozukluklarının önlenmesinde beslenmenin önemine işaret ediyor.
Böyle Zamanlarda Yürümek En İyi Terapilerden Biri
Gün aşırı açık havada düzenli yürüyüş yapmanın, antidepresanlarla aynı tedavi edici etkiyi yaptığını unutmayın. Kademeli olarak temponuzu ve yürüyüş sürenizi artırabilirsiniz.
Ev içinde yatakta geçirdiğiniz süreyi azaltıp hareketinizi artırabilmek için ev içi sorumluluklar alın.
Gün ışığından fazla faydalanacak şekilde uyumaya özen gösterin. Geç saatlerde yatıp geç saatlerde uyanmak depresyonu kendi başına sürdüren bir etmendir. Erken yatıp erken kalkmaya kendinizi alıştırın.
Diyaframdan nefes alın, doğru nefes alma yöntemiyle fiziksel ve ruhsal olarak da rahatlayabileceğinizi unutmayın.
Depresyondan Kurtulmak ve Korunmak İçin Nelere Dikkat Etmeli?
Depresyon hastaları beslenmede bunlara dikkat!
Uzun yıllardır beslenme ve depresyon arasındaki ilişkinin araştırıldığını kaydeden uzmanlar, mevcut verilerin bu etkileşimin çift yönlü olduğuna işaret ettiğini söylüyor. Depresyonun bireylerin besin alımına etki ederken, beslenmenin de depresyon oluşumunu tetiklediğini belirten uzmanlar, özellikle sebze ve meyvelerden zengin beslenmeyi, haftada 2-3 gün balık tüketilmesini tavsiye ediyor.
Vücutta serotonin üretimi için yeterli miktarda B, C vitamini, folat, kalsiyum ve magnezyum bulunması gerektiğini de belirten uzmanlar, depresyon tedavisi gören hastaların eskimiş peynir çeşitleri, çikolata, nitrit içeren besinler, bakla, fermente alkollü içecekler, tütsülenmis veya salamura balık, kahve, kola gibi kafeinli içeceklerden uzak durmasını öneriyor.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Hatice Çolak, depresyon döneminde doğru beslenme tavsiyelerinde bulundu:
- Hastaların düzenli öğün yapması çok önemlidir. Az ve sık beslenilmeli, ara öğün yapılmalıdır.
- Tereyağ, margarin gibi doymuş yağ içerisi yüksek yağlar yerine zeytinyağı, fındıkyağı tercih edilmelidir.
- Sosis, hamburger, işlenmiş et, kek, bisküvi, kurabiye, paketli abur cuburlar gibi işlenmiş paketli besinler diyetten çıkarılmalıdır. Taze ve doğal besin tüketimi arttırılmalıdır.
- Bol miktarda sebze, meyve, tam tahıllar ve kurubaklagil tüketilmelidir.
- Kaliteli protein kaynakları tüketilmelidir. Kırmızı et, balık, deniz ürünleri, yumurta, süt, az yağlı peynir, fındık, fıstık, badem, ceviz gibi yağlı tohumlar ve kurubaklagil tüketilerek yeterli triptofan alımı sağlanmalıdır.
- Haftada 2-3 kez yağlı balık veya haftada bir kez yağlı balık tüketilmelidir. Omega-3 depresif semptomlarım hafiflemesine yardımcı olacaktır.
- Yeterli sıvı tüketimi sağlanmalıdır. Günde 8-10 su bardağı veya 30-40 mL/kg su tüketilmelidir. Bu da 70 kg ağırlığındaki birey için günde ortalama 2-2,5 litre suya denk gelecektir.
- Anksiyete durumunda alkol ve kafein alımından kaçınılmalı, kahve ve çay tüketimi azaltılmalıdır.
#depresyondan uzaklaşmanın yolları #geçmişe takılıp kalmak #neler psikolojimizi düzeltir