Hava Değişimlerine Karşı Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirin! İşte Bu Sonbaharda Sağlıklı Kalmanın 10 Kuralı
Hava değişimlerine karşı bağışıklık sisteminiz için neler yapıyorsunuz? Kimimize göre sonbaharın daha kısa ve yoğun günlerine geçiş zor olabilir. Mevsim geçişlerindeki ani ısı değişiklikleri vücudun savunma mekanizmasını zayıflatarak soğuk algınlığı, nezle ve grip gibi solunum yolu enfeksiyonlarına davetiye çıkarıyor.
Hava değişimine adapte olmayı kolaylaştırmak için, kendinizi daha soğuk aylara hazırlamak, hem zihinsel hem de fiziksel sağlığınızı kontrol altında tutmak için yaşam rutinlerimizde ne gibi değişiklikler yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?
Bu sonbaharda sağlıklı kalmanın yollarını Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Birsel Kavaklı'ya sorduk. İşte, mevsim geçişlerinde sağlıklı kalmanın ve bağışıklık sistemimizi güçlü tutmanın ipuçları.
Sonbaharda sağlıklı kalmanın ipuçlarından biri de açık havada yürüyüş yapmak.
İçindekiler: Bu Sonbaharda Sağlıklı Kalmanın 10 Kuralı
- Bağışıklığı Güçlü Tutmanın Önemi
- Terlediğinizde Mutlaka Kıyafetlerinizi Değiştirin
- Sonbaharda En Çok Alerjik Bünyesi Olanlar Dikkatli Olmalı
- Yeşil Çay İçerek Bünyenizi Güçlendirin
- Her Gün 30 Dakikanızı Spora Ayırın
- D Vitamini Takviyesi Alın
- Cildinizi Nemlendirin
- Mevsiminde Meyve ve Sebze Tüketin
- Burun Tıkanıklığı İçin Buhar Banyosunu Deneyin
- Moralinizi Yüksek Tutun
- Özet
Mevsim Geçişlerinde Ruhsal ve Fiziksel Sağlığımızı Korumanın Yolları
1. Bağışıklığı Güçlü Tutmanın Önemi
Havaların bir gün sıcak bir gün soğuk olmasının hastalıklara zemin hazırlıyor. Ani hava değişimleri vücudun ısı düzenleme mekanizmasını hazırlıksız yakaladığı için hastalıklara neden olabilmektedir.
Bağışıklık sistemi de bu mekanizmadan etkilenerek vücut direncinin düşmesine izin vermektedir. Yaşamın devamı için insan bedeninin 36,5-37 derece olması gerekmektedir.
Gece gündüz ısı farkı, nem ve basınç farkları havada dolaşan partikül miktarlarında değişimler yaratır. Dolaşan partiküllerin enfeksiyon etkeni olabilmesi partikül sayısının yükü, hastalık yapma gücü, konakçının savunmasının direncine bağlıdır.
2. Terlediğinizde Mutlaka Kıyafetlerinizi Değiştirin
Hastalılardan korunmak için evdeki ısı farkına da dikkat etmek gerekir. Ev ortamında hareket edilmesiyle oluşan ısı enerjisi vücut ısısını artırıp terlemelere yol açabilir. Bu dönemde terleyen kişilerin giysilerini değiştirmesi ve kurulanması önemlidir.
Kişi terinin üzerinde kurumasına izin vermemelidir. Bu durum tutulmalarına ve üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden olabilmektedir.
Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirin, Hastalıklara Geçit Vermeyin
3. Sonbaharda En Çok Alerjik Bünyesi Olanlar Dikkatli Olmalı
Kışın ısınmak, yazları ise serinlemek için sıklıkla kullanılan klimalar; gribal enfeksiyonlar, bazı viral üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları, kas ağrıları, kas tutulması, yüz felci ve zatürreye yol açabilir.
Ayrıca klimaların üflediği hava ve ortama yaydığı tozlar özellikle alerjik bünyeli kişilerin şikayetlerini ve krizlerini tetikleyerek astım krizlerinin ortaya çıkmasına, şiddetli kuru öksürüklerin oluşmasına yol açabilmektedir.
Alerjik bünyesi olan kişiler ani ısı değişikliklerinden kaçınmalıdır. Kapalı ortamlar iyi havalandırılmalı ve temizlenmelidir.
Mevsim Geçişlerinde Sağlıklı Alışkanlıklar Edinin
4. Yeşil Çay İçerek Bünyenizi Güçlendirin
Kış mevsimine geçişler enfeksiyonlar açısından riskli dönemlerdir. Bunun için Pnömokok (zatürre) ve influenza (grip) aşılarının yapılmasını önerilmektedir. Arı poleni, B- karoten, vitamin kompleksleri, koenzim, yeşil çay gibi bağışıklık sistemini güçlendirici takviyeler de alınabilir.
Bu dönemde iyi bir vitamin ve mineral desteği sağlanmalıdır. Doğru bir beslenme programı benimsenmeli, besin çeşitliliğine önem verilmelidir. Bol su tüketimi vücudun sıvı ihtiyacının karşılanması için çok önemlidir.
5. Her Gün 30 Dakikanızı Spora Ayırın
Her gün düzenli olarak yapılan 30 dakikalık bir yürüyüş kişiyi zinde tutacaktır. Özellikle aerobik tipte olan yürüyüş, koşu, bisiklet, yüzme, dans gibi egzersizler tercih edilmelidir.
Sonbaharda Sağlıklı Kalmanın İpuçları
D vitamini ihtiyacımızın çoğunu güneşten alıyoruz, bu nedenle zamanımızın çoğunu sonbahar / kış mevsiminde geçirdiğimiz için havalar daha soğuk olduğunda alımımız azalıyor. D vitamini, ruh halinizi ve bağışıklık sisteminizi güçlendirir.
Doktorunuz gerekli görürse grip aşınızı olun ve yıllık kontrolünüzü yaptırın. Hiç kimse burnunu çekmeyi, ağrıyı, hapşırmayı ve öksürmeyi sevmez, öyleyse bağışıklık sistemimizi güçlü tutmak için kendinize gereken özeni göstermeliyiz.
Sert rüzgarlar ve düşük sıcaklıklar cildinizi kurutabilir. Ayrıca, güneşli günlerin azalmasına karşın hala güneş kremi sürmelisiniz.
8. Mevsiminde Meyve Sebze Tüketin
Pancar, brokoli, lahana, patlıcan, lahana, balkabağı, et suları, kavrulmuş kabak, kökler ve sote koyu yeşil yapraklı sebzeler harika seçeneklerdir.
Çin tıbbına göre, sonbahar mevsimi akciğerlere ve kalın bağırsaklara odaklanır. Bu sebeple aşırıya kaçmak tıkanıklığa ve toksisiteye, ayrıca kabızlığa; burun ve sinüslerin tıkanmasına neden olabilir. Bu mikroplar mukusta çoğaldıkça ve daha sonra zarları alevlendirdikçe üst solunum yolu enfeksiyonlarına yol açabilir.
Hava Değişimlerine Karşı Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirin!
9. Burun Tıkanıklığı İçin Buhar Banyosunu Deneyin
Eğer özellikle de mevsim geçişlerinde burun tıkanıklığı yaşıyorsanız sinüslerinizi açmak için akşam yatmadan evvel buhar banyosu yapmayı deneyebilirsiniz. Tıkalı sinüsleri açmak ve temizlemek ve rahat bir nefes almak için nane, biberiye, papatya, limon, mineçiçeği ve diğer vb. otlar ile buhar banyosu yapabilirsiniz.
Kendinize karşı nazik olun. Tatiller kilo alımına neden olabilir, kısa günler moral bozukluğuna neden olabilir ve grip mevsimi hastalığa neden olabilir. Vücudunuzu dinleyin ve ihtiyacı olanı verin ve kendinizi boş şeyler için hırpalamayın!
Kendinize biraz zaman ayırın. Sonbahar ve kış, asılna dünyanın bize yavaşlamamızı söyleme şeklidir. Nasıl hissettiğinizle daha fazla bağlantı kurmak için bir günlük tutun veya ruh halinizi takip edin.
Olumsuz düşünceleri olumlu düşüncelere dönüştürmeyi deneyin.
Bu Sonbaharda Sağlıklı Kalmanın 10 Kuralı
Mevsim Geçişlerinde Sağlıklı Bir Yaşam İçin Dikkat Etmeniz Gerekenler
- Bol su tüketin
- Ellerinizi sık sık yıkayın.
- Besleyici yiyecekler tüketin
- Sigara ve alkolden uzak durun.
- Düzenli ve kaliteli uyku uyuyun.
- Cilt tipinize uygun bir nemlendirici kullanın.
- İyi bir vitamin ve mineral desteği önemli.
- Kapalı ortamları iyi havalandırın ve temizleyin.
- Düzenli spor yaparak bağışıklık sisteminizi güçlendirin.
- Kalın giyinmek yerine terletmeyen ince kat kat kıyafetler tercih edin.
#Hava değişimi #bağışıklık sistemini güçlendirmek #sonbaharda sağlıklı olmak #sağlıklı olmak için