ÇOCUK PSİKOLOJİSİ

Yemek Yemeyen Çocuğa Nasıl Davranılması Gerekir

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 29.11.2010

Yemek Yemeyen Çocuğa Nasıl Davranılması Gerekir

Birçok anne babanın önemli bir sorunudur yemek yemeyi reddeden çocukları. Yine zorlama, yine tabak kaşık peşinde koşuşturma başlayacak diye düşündüklerinden yemek saati gelsin hiç istemezler. Çocuğu yemeği kustuğu halde yedirmeye devam eden annelerin sayısı bir hayli fazladır. Peki anne babalar nerede hata yapıyoruz ki çocuğumuzun yemek saati hem biz hem de çocuğumuz için adeta bir eziyet saatine dönüşüveriyor? Prof. Dr. Haluk Yavuzer “Çocuk Eğitimi” kitabında anne babalara bu konuda yol gösterici bilgeler veriyor. İşte bunlardan bazıları…

Beslenme canlının gelişimi için gerekli olan doğal bir ihtiyaçtır. Ancak “beslenme ortamı” sağlıksız olduğu takdirde çocuk olumsuz bir şekilde koşullanacağından bu doğal ihtiyaç çekilmez bir azap haline gelebilir.

Özellikle bazı annelerin “kilo” ya da “çocuğun yeterli beslenemediği” saplantısı, yemek yeme sırasındaki ilişkileri olumsuz etkilemektedir. Bazı anneler bu saplantının öylesine etkisinde kalmaktadır ki çocuğun kustuğu miktarda meyve suyunu ona yeniden içirmeye çalışan ya da okul çağına kadar ezilmiş gıda ile çocuklarını beslemeye çalışan anne örneklerine rastlanmaktadır.

Bir anne çocuğunun gram bile kaybetmemesi gerektiğini düşündüğü için, yemek yemesi konusunda kafasında oluşturduğu şu formülü uygulandığı söylüyordu:

“3.5 yaşındaki çocuğum ne yapsam yemek yemiyor. Ben de sonunda yüksük makarnalar haşlayıp 10 parmağıma üçer beşer sırayla geçirmekte çareyi buldum. Yemek vakti geldiğinde “benim çocuğum bugün hangi parmağımı yiyecek diye makarnayı parmaklarımı sallayarak yemek yemesini sağlıyorum.”

Annenin bu doğal ihtiyaç karşısındaki aşırı duyarlığı bir yandan “yemek yeme”yi sorun haline getirmekte, öte yandan da anne-çocuk hatta aile-çocuk iletişimini zedelemektedir. Sevmediği yemeği yemesi için ya da yeterli derecede yediği halde, tabağını sıyırması için zorlanan çocukta yemeğe karşı olumsuz bir tutum meydana getirilir. Bu olumsuzluğun temelinde, “istenmeyen bir şeyin zorla yaptırılması” yatmaktadır.

Çocuğu yemek yemesi için zorlamak, ister istemez onda tam tersi bir tepkiye yol açar. Çocuk, yemek yemeyi reddeder. Zorlama ne kadar büyük bir olay haline gelirse, çocuk da yemeği o kadar şiddetle reddedecektir.

Anne Babalara Öneriler:

 Çocuk eğitiminde kalıplardan kaçının. Doğallığı seçin.
 Öncelikle birkaç öğün az yemek yemekte, çocuğun kilo kaybedebileceği gibi yanlış bir saplantıdan, marazi kaygıdan kurtulun.
 Zorla yemek yedirme sonucu, olacak kısırdöngü içinde, çocukla aile arasında iletişimin bozulabileceğini ve sağlıksız beslenme ortamının çocukta öfke nöbetlerine sebep olabileceği aklınızdan çıkarmayın.
 Yemek ortamının sakin, keyifli, stressiz olmasına özen gösterin. Aile üyelerinin tamamının aynı masayı paylaşmasını sağlayın.
 Yemek yemenin karşılanması gereken doğal bir ihtiyaç olduğu gerçeğinden hareketle;
o Çocuğun tabağında yiyebileceği kadar az miktarda,
o Sevdiği türden bir yemeğini bulunmasına,
o Onun tabağıyla ilgilenmemeye hatta bakmamaya özen gösterin.
 Yemesi için, televizyon karşısında yedirmek, yediği takdirde oyuncak almak gibi rüşvetten kaçının.
 2,5-3 yaşından başlayarak kendi sandalyesinden, kendi derin tabağında (döke saça da olsa) kendi kendine yemek yemesine fırsat verin. Bunun için gerekli olan sabrı gösterin.
 Kaşık elinizde, baskıyla, zorla, tehditle ve dayakla yemek yedirmenin ne beden sağlığı açısından, ne de ruh sağlığı açısından hiçbir yarar sağlamayacağını tersine zararlı olacağını bilin.

Konular :