Kardeşler Arasındaki Rekabet
Büyük kardeşler genelde, yeni gelen bebeğe karşı sevgi ile nefret arasında gidip gelen duygular beslerler. Eğer çocuğunuzu küçük kardeşine alıştırmakta zorluk çekiyorsanız deneyebileceğiniz birkaç yöntem var. İlk günden itibaren, büyük kardeşi olaya dahil etmek çok önemlidir. Bu, bebeği eve getirdiğiniz ilk gün değil, hamileliğinizin belirginleşmeye başladığı zaman olmalıdır.
Çocuğunuz henüz konuşmuyor olsa bile, büyükmekte olan, karnınızı ona gösterin ve olanları anlatın.
Sokakta dolaşırken gördüğünüz bebeklere işaret edin ve ona, annenin içinde onlar gibi bir bebek taşıdığın söyleyin. Doğum öncesi hazırlıklara onu da katın; örneğin, biberonları incelemesine izin verin.
Bu sizin ve çevrenizdeki herkesin büyük kardeşi özellikle yüreklendirmesi ve desteklemesi gereken bir dönemdir. Büyüğün özgüveni, yeni bebeğin gelişiyle sarsılacak ve kendini hala seviliyor olduğunu hissetmeye ihtiyacı olacaktır.
Özellikle onun yaptıklarıyla ilgilenmeye çalışın. Hem anne hem de baba her gün bebekten ayrı bir şekilde, büyük kardeşle baş başa kalabilecekleri özel bir zaman ayırmalıdır Çocuğun düzenli alışkanlıklarına mümkün olduğunca uyulmalıdır. Uykudan önce okuduğunuz hikâyeyi, bebek yan odada çığlıklar attığı için yarıda kesmek sizin için önemsiz görünse de çocuğunuzu üzebilir.
Kendini özel hissetmesini sağlamak için ona sürprizler yapın ya da geziler ayarlayın. Ve bebekle ya da genel olarak evle ilgili işlere, onu da mümkün olduğunda katın. (Ama gözünüzü de ondan ayırmayın; bırakın kıskancını, iyi niyetli bir çocuk bile bazen bebeği hırpalayacak şeyler yapabilir.)
Neler Yapabilirsiniz?
• Asla kardeşler arasında kıyaslama yapmayın. Kıyaslama davranışı, çocukların ruhsal ve zihinsel açıdan oldukça yıpranmalarına sebep olan bir durumdur. Her çocuk tektir ve hepsinin birbirinden farklı yönleri vardır. Hepsinin aynı olmasını beklemek zaten çok yanlış ve anlamsız bir davranıştır. Çocuğunuzu kardeşiyle kıyaslamak yerine onu keşfetmeye çalışırsanız hem çocuğunuz hem de kardeşini olumsuz etkilememiş, kendilerine olan güvenlerini zedelememiş olursunuz.
• Kardeşler arasındaki çatışmayı yasaklamayı ya da bastırmayı düşünmeyin. Çünkü çatışma herhangi iki insanın iletişiminde sıklıkla rastlanabilecek bir durumdur, çatışmayı bastırmak ya da yasaklamak yerine bu durumu ortaya çıkarmaya ve tartışmaya açmanız çok daha doğru ve etkili çözümler getirecektir. Bastırılan duyguların daha daha şiddetli bir biçimde ortaya çıktığını lütfen unutmayın ve çocuklarınızla olan ilişkilerinizde bu durumu göz ardı etmeyin.
• Kardeşlerden biri bir yanlış yaptığında diğer çocuğu tarafınıza çekerek yanlış yapan çocuğu suçlamayın. Bu davranışı bilinçli olarak yapmasanız da bazen bazı anlarda bilinçsizce kardeşleri karşı karşıya getiriyor olabilirsiniz, lütfen bu gibi durumlar için daha dikkatli davranıp aileniz içinde oluşmamasına özen gösterin.
• Çocuğunuz, eğer bebeğin yapamayacağı şekilde size yardım edebildiğini hissederse özgüvenini yeniden kazanacaktır.