Çocuğunuzu Yeni Bir Kardeşe Nasıl Hazırlayabilirsiniz?
Aileye yeni bir bebek katıldığında neredeyse evdeki çocuğun veya çocukların bu yeni duruma uyum sağlaması gerekir. Yeni bir bebek geldiğinde, evdeki diğer çocuklar heyecanlanabilir; ancak zamanla anne babasının sevgisini ve ilgisini paylaşmayı öğrenmeleri gerekecektir. Özellikle de çocuğunuz yeni yeni yürümeye başlıyorsa bebeğiniz doğduğunda kendisinin ilgi odağından uzaklaşmış hissedebilir.
Çocuğunuzu yeni bebeğinize ne kadar iyi hazırlarsanız hazırlayın bebeklerin yiyip uyuyup ağlamaları, çocuğunuzun canını sıkabilir. Çoğunlukla yeni bebeğe karşı kıskançlık hissederek, dikkatinizi çekmeye çalışarak bu duygularını belli etmeye çalışabilir; yer yer öfke nöbetleri gösterebilir Çocuğunuz, yeni bebeğe karşı birçok farklı reaksiyon gösterebilir: Hayal kırıklığı yaşayabilir, yeni doğacak bebek onlara göre "yanlış cinsiyette" olabilir...
Farklı yaşlardaki çocuklar yeni bir bebeğin gelişine farklı tepkiler verirler. Yürümeye başlayan çocuklar, okul öncesi çocuklar ve okul çağındaki çocukların hepsinin farklı anlayış seviyeleri, duygusal olgunlukları ve değişimle başa çıkma yolları vardır.
Hamileyseniz, ailenizin yeni üyesi dünyaya gelmeden önce, çocuğunuzla birlikte vakit geçirerek doğacak bebekle sağlıklı bir bağ kurmasına yardımcı olabilirsiniz. Unutmayın, çocuğunuzu yeni bir kardeşe ne kadar çok hazırlarsanız, süreç o kadar sağlıklı ve sorunsuz ilerleyecektir.
Çocuğunuzun yaşına uygun bir dil kullanın ve çocuğunuzun aklına takılan tüm soruları yanıtlamay çalışın.
İçindekiler: Çocuğunuzu Yeni Bir Kardeşe Nasıl Hazırlayabilirsiniz?
Yeni Bir Bebeğe Hazırlanmak: Evdeki Çocuğunuz Ne Hisseder?
1. Küçük Çocuğunuzu Yeni Kardeşe Hazırlama
- Çocuklara yeni bir bebek hakkında ne zaman bilgi verilmeli?
Çocuğunuza yeni bebeğiniz hakkında ne zaman ve ne kadar bilgi vereceğiniz size bağlıdır. Çocuğunuzun yaşı da önemli bir rol oynayacaktır.
Yeni bir bebek fikrini hamileliğin oldukça erken bir döneminde, belki de bebek doğmadan 3-4 ay önce tanıtmak iyi olabilir. Genel olarak bebekler hakkında konuşmayı deneyebilir ve ardından yeni bebeğiniz hakkında konuşabilirsiniz.
Minikler zamanı pek anlamazlar, bu yüzden çocuğunuza yeni bir bebeğin geleceğini anlatırken bunu bilindik bir olayla ilişkilendirmeyi deneyebilirsiniz. Örneğin, yeni bebeğin özel birinin doğum gününden kısa bir süre sonra geleceğini söyleyebilirsiniz.
- Önceden Bağ Kurmasına Yardımcı Olun
Yeni doğacak bebek hakkında açık olmak ve rahatlatıcı bağlanma ritüellerine erkenden başlamak, çocuğunuzun bu erken değişikliklerle başa çıkmasına yardımcı olur.
Birlikte Neler Yapabilirsiniz?
- Birlikte kitap okuyun veya ona resimler gösterin.
- Şarkılar söyleyin.
- Ona bebeklerle, kardeşlerle ilgili hikayeler anlatın.
- Gün içinde neler yaşandığını paylaşın (Çocuğunuz bebeğinizle ilk kez duyduğunuz şeyleri paylaşabileceğinden, önemli bilgiler öğrenebilirsiniz!).
- Bebek isminin seçilmesinde onun da (kendi beğendiği isim seçilmese bile) fikrini sorun.
- Küçük çocuklar, bebeğinize sevgi dolu dokunuşlar yapmak için kaşınan karnınıza hindistan cevizi yağı veya losyonu sürmenize yardımcı olmaktan da hoşlanabilir. Bu, yürümeye başlayan çocuklara ve küçük çocuklara, yenidoğanlar için hangi basınç ve hız seviyelerinin uygun olduğunu ve neyin çok sert veya çok hızlı olduğunu öğretmenin de harikat iyi bir yoludur.
- Çocuğunuzun daha erken günlerinden bebek resimlerini ve videolarını inceleyin ve bunları bebek karnıyla "paylaşın". Bu, yeni bebeğin boyut, büyüme ve gelişim açısından buna nasıl benzeyeceğini açıklamanız için iyi bir fırsattır.
- Karın içindeki bebekler gerçek hayattaki bebeklere hiç benzemezler, ancak karnınızla bağ kurmak iyi bir başlangıç olabilir.
Çocuğunuzu Yeni Bir Kardeşe Nasıl Hazırlarsınız?
Onlar da mamayla beslenmek ya da emzirilmek isteyebilirler. İç çamaşırlarını ıslatabilirler. Yeme ve uyku şekilleri değişebilir. Bebeğe çok dikkat etmenizden dolayı size karşı kızgınlık duyabilirler. Bebeğe vurarak, çimdikleyerek ya da bir şeyler atarak kızgınlıklarını gösterebilirler.
Yeni bir kız ya da erkek çocuğun hastaneden eve gelmesi, babanın diğer çocuklarıyla ilişkilerinin güçlenmesi için mükemmel bir zamandır. Diğer çocukların bir süre için başkalarında kalması için göndermek iyi bir fikir değildir.
Bunun yerine, bir yakınınızın ya da arkadaşınızın sizinle kalmasını sağlayarak çocuklarınızın ihtiyaçlarını karşılamaya yardım etmelerini isteyebilirsiniz.
Çocuklarınızın arasındaki ilişki, en uzun süreli ve en önemli ilişkilerden bir tanesidir. Gebeliğinizde erkenden bağ oluşturmaya çalışmalısınız. Çocuklarınıza o yeni bebeğin öğrenmesi ve gelişmesi için onların yapmaları gerekenleri anlatabilirsiniz.
Beraberce gebelik, doğum, bebekler ve ağabey ya da abla olma hakkında kitaplar okuyabilirsiniz. Eğer yaşadığınız bölgede çocuk ana sınıfı varsa çocuğunuzun kaliteli vakit geçirmesi için onu okula gönderebilirsiniz.
Küçük çocuğunuzun bir kardeş olarak yeni rolüne uyum sağlamasına yardımcı olabilecek ipuçlarını sizler için derledik.
İşte, yapabileceğiniz bazı şeyler:
• Bebek doğmadan önce çocuklarınızın bebeğin hareketlerini hissetmelerine ve kalp atışlarını duymalarına olanak tanıyın.
• Doğumdan önce, çocuklarınızla hastaneyi dolaşabilirsiniz.
• Çocuklarınızın bebeklik resimleri ya da kayıtlı filmleri (özellikle sizin onlara bakımınızı gösterenler tercih edilmelidir) bunları gösterebilirsiniz.
• Önceden bebeğinizin yatak odasını hazırlayın. Böylece çocuklarınız erkenden bebeğe alışmaya başlar ve aniden yer değiştirmek durumunda kalmazlar.
• Çocuğunuza yeni bir oyuncak bebek verebilirsiniz. Çocuk da böylece bir "bebeğe" sahip olmuş olur. Çocuklarınızla beraber geçirebileceğiniz zamanlan planlayın.
• Bebek uyurken çocuklarınızla beraber zaman geçirebilirsiniz. Çocuklarınızla 15 dakika gibi kısa süre de olsa konuşmanız, okumanız ya da bir oyun oynamanız onların sizin için ne kadar özel ve önemli olduklarını hatırlamaları için onlara yardım edecektir.
• Çocuklarınızı meşgul bile olsanız ihmal etmeyin. Onları dinleyin ve sorularına cevap verin.
• Çocuklarınızı, beslenme, giydirme ve banyo gibi bebek bakım aktivitelerine katmaya çalışın. Çocukların bebekle konuşarak, şarkı söyleyerek ya da gülerek bebeği eğlendirmelerine izin vermelisiniz. Eğer çocuklarınızın bebekle hiçbir şey yapmak istemiyorlarsa buna da müdahale etmenize gerek yoktur.
2. Çocuğunuzla Gerçekçi ve Kaliteli Zaman Geçirin
Çocuğunuzla özel ve kaliteli zaman geçirmek için sizin ve/veya eşinizin her gün yapabileceği bir şeyi önceden düşünün. Hiçbir çocuk, ebeveynin zamanının ve enerjisinin çoğunun yeni bebeğe ayrıldığını görmezden gelemez. Bu nedenle, şimdi kendinizi adayabileceğiniz "özel zaman" planlamanın zamanı. Çalışmalar, bir çocukla sadece 5 ila 15 dakika kesintisiz kaliteli zaman geçirmenin elle tutulur faydaları olduğunu kanıtlıyor.
Eşinizle veya yakınınızdaki büyükanne ve büyükbabalar, teyzeler, amcalar veya yakın aile dostlarınızla özel zaman geçirmek gibi başkalarının da bu konuda yardımcı olması iyi bir fikirdir.
Siz veya diğer sevdikleriniz çocuğunuzla ne kadar kaliteli zaman geçirirseniz, bebeğe o kadar az kıskançlık duyarlar.
Ziyaretçilere bebekle bir ziyaretin harika olduğunu ve diğer çocuğunuzla biraz zaman geçirmeleri durumunda (okuma, yürüyüşe çıkma, onları oyun randevusuna veya parka götürme, bir tur uno oynama, odalarını gezme veya peluş hayvanlarıyla tanışma vb.) kendilerini özel ve dahil hissetmeleri için yardımcı olacağını söyleyin.
3. Yeni Bebek Eve Geldiğinde Nelere Dikkat Etmeli?
Bu fikirler, yeni bebeğiniz eve ilk geldiğinde size yardımcı olabilir:
- Yeni bebeği ilk kez tanıştırmadan önce çocuğunuzu büyük ve sevgi dolu bir kucaklamayla rahatlatın. Bu özellikle yürümeye başlayan çocuklar için önemlidir.
- Yeni bebeğinizden çocuğunuza küçük bir hediye organize edin. Küçük çocuklar kendi 'bebeklerine' sahip olmak için küçük bir bebek almak isteyebilirler.
- Aileniz ve arkadaşlarınız yeni bebeğiniz için hediye getiriyorsa, onlara çocuğunuz için de küçük bir şey getirmelerini önerin.
- Çocuğunuzla kaliteli zaman geçirmeyi planlayın. Bu, kısa bir açık hava oyunu, biraz çizim veya el işi veya yatmadan önce bir kitap olabilir.
Yeni bir bebek ilgi gerektirir ve büyük kardeşin kendisini dışlanmış veya kıskanç hissetmesi normal bir durumdu. Bu duygular hakkında çocuğunuzla konuşun ve ona böyle hissetmesinin son derece normal olduğunu anlatın. Bu, genellikle çocuğunuzun davranışlarını olumlu yönde etkileyecektir.