ÇOCUK BESLENME VE SAĞLIK

Büyüme Ağrıları İçin Ne Yapılmalı?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 10.02.2014

Buyume Agrilari Icin Ne Yapilmali

Birçok anne-babayı telaşlandıran, hatta kimi zaman gece yarıları kucaklarında çocukları ile hastanelerin acil servislerine koşmalarına neden olan ağrıların genelde nedeni büyüme ağrılarıdır. Çocuk Ortopedisi Uzmanı Prof. Dr. Selim Yalçın büyüme ağrılarının belirtilerini ve hangi durumlarda ciddiye alınması gerektiğini anlattı.

Büyüme Ağrıları İçin En Rahatlatıcı Olan Masajdır

Büyüme ağrıları 3-10 yaş arasındaki çocukların % 20’sinde, genellikle akşamüstü veya gece uyku saatlerinde görülen geçici ve hafif ağrılardır. Bacakların hemen her yerinde görülebilir. Diz ve ayak bileği eklemleri, baldır ve uyluk kasları ağrının tipik yerleşim yerleridir.

Büyüme Ağrıları Gezicidir: Bir gün sağ dizi ağrıyan bir çocuğun başka bir gece sol bacak kışları veya her iki uyluğu ağrıyabilir.

Büyüme Ağrıları Geçicidir: Ağrıyla uykudan uyanıp masaj, sıcak su şişesi, ağrı kesici ilaçlarla zar zor uykuya dalan bir çocuğun ertesi sabah uyandığında hiçbir şikâyeti yoktur. Bazen de o gece ağrıyan yer bir daha hiçbir zaman ağrımaz.

Büyüme Ağrıları Masumdur: Bazen kendiliğinden, bazen biraz masajıyla, bazen anne veya babanın kucaklarına veya koyunlarına almasıyla geçer.

Büyüme Ağrıları Düzensizdir: Haftalar veya aylar sonra aynı veya karşı bacakta tekrar ortaya çıkabilir veya sık sık tekrarlayabilir.

Büyüme Ağrıları Ürkütücüdür: Keyifli bir gün geçirmek çocuk, gece ağlayarak uyanıp anne-babasını kokutur. Bu da ailenin aklına kötü hastalıklar getirir. Büyüme ağrılarının nedeni belli değildir. Tıp dünyasında yüzyıla yakındır bu konuda araştırmalar yapılmasına rağmen henüz bir ipucu bulunamamıştır.

Buyume Agrilari Icin Ne Yapilmali

Ne Zaman Endişelenmeli?

Büyüme Ağrıları Eğer;

•Korkutacak sıklıkta oluyorsa,
•Hep aynı bölgede tekrarlıyorsa,
•Kızarıklık, şişlik gibi bulgular görülüyorsa,
•Ertesi gün ağrı geçmiyorsa,
•Topallama, kilo kaybı, dermansızlık gibi şikâyetler de varsa

çocuk mutlaka bir uzman tarafından değerlendirilmeli, ağrıya neden olabilecek ciddi hastalıklar yönünden incelenmelidir.

Konular :