ÇOCUK BESLENME VE SAĞLIK

Çocuklar Saç ve Cilt Sağlıkları İçin Nasıl Beslenmeli?

Melis Demiryas Melis DEMİRYAS
Yayın : 12.10.2024

Fiziksel görünümümüz, beslenmenizin bir aynasıdır. Sağlıklı ve besleyici bir beslenme düzenine sahip olan çocuklar, sadece gün boyunca enerjik hissetmekle kalmaz, aynı zamanda ciltleri, saçları ve genel görünümleri açısından da harika görünürler. 

Sağlıklı bir çocuğun parlak bir cildi ve saçları vardır. Saç aslında hücre zarlarından türetilen proteinden yapılmış cildin bir uzantısıdır. Günümüzde birçok çocuğun cansız, mat saç ve kuru cilt sorunu vardır. Ciltte gözle görülür pullanma ve kuruluk sorunu yaşarlar. Uzmanlar, çocuklarda kuru ve/veya pul pul dökülen bir cildin asılnda temel yağ asidi eksikliğinin belirtisi olduğunu söylüyorlar. Cildin en dış tabakası hücre zarlarından ve proteinden oluşur ve hücre zarları iyi yağlara bağımlıdır.  

Ergenlik çağındayken, vücut bir büyüme ve gelişme döneminden geçer; tüketilen yiyecekler yalnızca genel sağlığı değil aynı zamanda cilt ve saç sağlığı için de hayati bir rol oynar.

Yetişkinler cilt ve saçlarını sağlıklı tutmak için çeşitli kimyasal ürünler kullanırlar. Bazı uzmanlar bu ürünlerin çocuklar için zararlı olabilecekleri konusunda uyarıyor. Böyle bir durumda çocukların cilt ve saçlarının sağlıklı kalması için doğru beslenmelerinin düzenli bir şekilde sürdürülmesi gerekiyor. İşte, ergenlerin ve çocukların parlak bir cilt ve gür saçlara kavuşmalarına yardımcı olacak beslenme ipuçları. 

Çocuklar Saç ve Cilt Sağlıkları İçin Nasıl Beslenmeli

 Bazı yiyecekler düzenli tüketildiğinde, çocuğunuzun parlak bir cilde ve güçlü saçlara sahip olmsına yardımcı olur.

Çocuğunuzun Beslenmesine Cilt ve Saç Dostu Yiyecekleri Dahil Edin

1. Çocuklarda Sağlıklı Bir Cilt ve Canlı Saçlar İçin Nelere Dikkat Etmeli? 

  • Nemli Cilt İçin Nemlendirme Önemli

Sağlıklı bir cilt için yeterli nemlendirme çok önemlidir. Çocuğunuzu gün boyunca bol su içmeye teşvik edin, çünkü bu cildin nemini korumasına ve toksinleri atmasına yardımcı olur. 

  • Temiz Bir Cilt İçin Uzak Durulması Gereken Yiyecekler

Cildi besleyen yiyecekleri beslenmenize dahil ederken, cilt sağlığını tehlikeye atabilecek besinlere karşı da dikkatli olmak önemlidir. Şekerli atıştırmalıklar ve içecekler, işlenmiş/kızarmış yiyecekler ve aşırı süt ürünlerinin tüketimini sınırlayın, çünkü bunlar akne ve iltihaplanma gibi cilt sorunlarını daha da kötüleştirebilir.

  • Dengeli Beslenme Önemli 

Sağlıklı beslenme alışkanlıkları geliştirmek tutarlılık ve denge gerektirir. Ara sıra ikramlar kabul edilebilir olsa da, çocuğunuzun cilt ve saç sağlığını ve uzun vadede desteklemek için ağırlıklı olarak besleyici bir beslenme şekli benimsenmeli.

  • Cilt Sağlığı İçin Yemek Planlaması

Çocuğunuzu yemek planlama ve hazırlama sürecine dahil ederek sağlıklı beslenme konusunda bir sahiplenme ve heyecan duygusu aşılayın. Cilt dostu malzemeler içeren çocuk dostu doğal bakım tarifleri deneyebilir, birlikte yeni rutinler oluşturabilirsiniz. 

Çocukların Cilt ve Saçlarının Sağlıklı Kalmasını Sağlayan Besinler 

  • Çocuklar İçin Sağlıklı Cilt İçin Besinler Saçlar

Çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimi için beslenmenin besleyici ve dengeli olması çok önemlidir. Çoğu zaman ebeveynler çocuklarının beslenmesine gerekli özeni gösterememekte ve bu durum sağlıklarının ciddi şekilde etkilenmesine neden olmaktadır.

Çocukların beslenmesinde her türlü besin öğesi açısından zengin besinlerin yer alması çok önemlidir. Aynı şekilde ciltlerinin ve saçlarının güçlü ve sağlıklı olması için beslenmelerine de özel dikkat gösterilmelidir.

Çocukların cilt ve saçlarını sağlıklı tutmak için saç ve cilt için her derde deva olan bazı gıdaların beslenmelerine dahil edilmesi gerekir.

Çocukların ve Ergenlerin Saçlarını ve Cildini Sağlıklı Tutan Yiyecekler Neler? 

2. Çocukların Sağlıklı Cilt  ve Saç İçin  Etkili 5 Yiyecek 

Sağlıklı cilt ve saçı desteklemenin anahtarı dengeli bir beslenmedir. Tüm besin gruplarından çeşitli besin açısından zengin yiyecekler tüketmeye odaklanın. Tam tahıllar, yağsız protein kaynakları, meyveler, sebzeler ve sağlıklı yağlar tercih edin. 

Vitamin ve besin açısından zengin bu sağlıklı gıdaları tüketmek çocukların cildine ve saçlarına fayda sağlar. 

Çocuklar Saç ve Cilt Sağlıkları İçin Nasıl Beslenmeli

2.1. Kuru Üzüm 

Kuru üzüm çocuklar için oldukça faydalıdır. Kuru üzüm antioksidanların yanı sıra yeterli miktarda lif, kalsiyum, vitamin, potasyum ve demir içerir. Tüketilmesi çocukların cilt ve saçlarının sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Düzenli kuru üzüm tüketimi saç uzamasına faydalıdır.

2.2. Hurma

Hurmaların çocuklar için de çok faydalı olduğu düşünülmektedir. Hurmada bulunan besin maddeleri ve özellikler sadece çocukların vücudunu sağlıklı ve besleyici tutmakla kalmaz, aynı zamanda tüketimi cilt ve saçların sağlığına da yardımcı olur.

2.3 Elma

Düzenli olarak elma tüketmek vücudun sağlıklı kalmasını sağlar ve hastalık riskinin azaltılmasına yardımcı olur. Elmada bulunan vitaminler ve antioksidan özellikler çocukların cildine ve saçına fayda sağlar.

2.4 Yumurta

Yumurta bir protein deposudur, içinde bulunan özellikler ve besinler fiziksel gelişimin iyileştirilmesine yardımcı olur. Yumurta, cildin ve saçın sağlıklı kalmasına yardımcı olan yeterli miktarda çinko ve selenyum içerir.

2.5. Badem

Badem yeterli miktarda biotin içerir. Bunun dışında badem aynı zamanda iyi bir E Vitamini ve Omega 3 yağ asitleri kaynağıdır. Düzenli olarak tüketmek çocukların cilt ve saçlarının sağlıklı kalmasına yardımcı olur.

Bu besinlerin tüketimi çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimi açısından da önemlidir. Doğru beslenmeyi takip etmek çocukların cilt ve saçlarının uzun süre sağlıklı kalmasına yardımcı olur.

2.6. Çinkodan Zengin Gıdalar 

Çinko açısından zengin besinler, özellikle çocuğunuz saç dökülmesi yaşıyorsa, son derece etkilidir. Çinko eksikliği, saç dökülmesi, saç incelmesi ve çocuğunuzun saç derisinde aniden kel bölgelerin ortaya çıkmasıyla kendini gösterebilir. Çocuğunuz için çinko dahil olmak üzere ihtiyaç duyduğu tüm temel vitaminleri içeren gıdalardan zengin beslenmesini önemseyin. 

Kırmızı et, kabuklu deniz ürünleri, baklagiller, yulaf, kinoa ve fındık çinko açısından zengin besinler olarak aktarılıyor. Ayrıca, günlük 15 mg çinko alımının yeterli olduğunu belirten uzmanlar; çocukluk, yaşlılık, gebelik ve emzirme dönemlerinde çinko ihtiyacının arttığını vurguluyor. 

3. Sonuç Alamadığınızda Ne Yapmalısınız? 

Çocuğunuzun beslenme ihtiyaçları, saç veya cilt sağlığı konusunda endişeleriniz varsa, bir çocuk doktoruna veya beslenme uzmanına danışmaktan çekinmeyin. Çocuğunuzun benzersiz gereksinimlerine göre uyarlanmış kişiselleştirilmiş tavsiyeler ve öneriler sunabilirler.

Sonuç olarak, çocuklarda parlak bir cilt, beslenmeden yani içeriden başlar. Cilt dostu besinler açısından zengin bir beslenmeye öncelik vererek ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları geliştirerek, çocuğunuzun içeriden dışarıya doğru sağlıklı olmasını sağlayabilirsiniz.  Özetle, düzenli ve bilinçli beslenmeyle, ömür boyu parlak bir cilt ve sağlıklı saçlara sahip olmak mümkün. 

Konular :

#çocuk sağlığı #saç sağlığı #cilt sağlığı