Memeyi Reddediyorsa Bebeğinizi Nasıl Sakinleştirebilirsiniz?
Meme reddi terimi, bir bebeğin memeden emmek istemediğine dair işaretler göstermesi anlamına gelir. Bu, birkaç nedenden dolayı olabilir ve kesin sebebini kimi zaman asla bilemeyebilirsiniz...
Bebeğiniz aniden meme almayı reddediyorsa, sakın bebeğinizin sütten kesilme zamanı geldi diye düşünmeyin. Sütten kesilmeye hazır bebekler, bunu bir süreç içerisinde yaparlar ve bu haftalar veya aylar sürebilir.
Eğer bebeğiniz aniden, anne sütünü reddediyorsa buna emzirilme reddi denebilir. Bu ret geçicidir ve genelde dış etkenlere bağlı olarak oluşurlar. Peki ama ne yapmalısınız? Bakın uzmanlar meme reddinin nedenleri ve yapmanız gerekenler hakkında neler tavsiye ediyor...
Bebeğinizi yeterince emziremediğinizi düşünüyorsanız öncelikle rahatlayın, bu durumu stres yapmayın ve bebeğinize sağılmış anne sütü verin.
İçindekiler: Memeyi Reddediyorsa Bebeğinizi Nasıl Sakinleştirebilirsiniz?
Bebeğiniz Bu Sebeplerden Memeyi Reddediyor Olabilir
1. Bebek Neden Memeyi Reddeder?
- Memeyi Ani Reddetme Nedenleri:
Emzirme grevi, sürekli emzirilen bir bebeğin aniden emmeyi bırakmasıdır. Sütten kesmeyle aynı şey değildir. Emzirme grevleri genellikle 2 ila 4 gün sürer, ancak daha uzun sürebilir.
Bebeğinizin aniden memenizi reddetmesinin birkaç nedeni olabilir:
- Rahatsızlar (karın ağrısı, kulak ağrısı, ağız pamukçukları vb.)
- Memeden sütün çok az gelmesi.
- Çok fazla süt, bebeğinizin süt akışıyla ilgili sorun yaşamasına neden olabilir.
- Bebeğin rutinlerinde büyük değişiklikler.
- Parfümünüzü, deodorantınızı, sabununuzu vs. değiştirdiyseniz bebeğinize farklı kokuyor olabilirsiniz.
- Ekstra bir stres altındaysanız (fazla misafir, seyahat, taşınma veya aile krizleri).
- Bebeğinizin emzirilmesini zor kılan rahatsızlıklar (kulak iltihabı, tıkanmış burun, ağızda kesik veya pamukçuk) oluştuysa.
- Dişetleri, dişlerden dolayı hasas ise. Emzirme rutinini değiştirdiyseniz (çaılşmaya başlamak, daha fazla bakıcı ile bırakmak veya meşgul olduğunuz için emzirmeyi ertelemek)
- Sizi ısırdığında sert tepki verdiyseniz korkmuş olabilir.
Asıl mesele, bebeğin memenin yanında olmaktan tekrar mutlu hissetmesi gerektiğidir ve bunun en iyi yolu, birkaç gün boyunca bebeğinizi memenizin yanında rahat bırakmaktır.
Meme Reddiyle Nasıl Başa Çıkılır?
2. Memeyi Reddeden Bebeğe Nasıl Yaklaşılmalı?
Bu reddi sona erdirmek bir sabır işidir. Unutmayın ki, bebek sizi reddetmiyor ve anne sütüne ihtiyacı vardır. Aynı yakınlığı kurmak için çaba gösterin, daha çok vakit ayırın.
Daha çok kucaklamak, okşamak ve cilt cilde temas eski yakınlığı yakalamakta yardımcı faktörlerdir.
Gevşemeye ve daha iyi konsantre olmaya çalışın. Eğer siz beslemeye çalışırken bebek daha kötü oluyarsa, ara verin ve bebeğin rahatlatmasını sağlayın.
Ancak durum, herhangi bir hastalıktan kaynaklanan rahatsızlıktan ileri geliyorsa, mutluka doktora başvurmak gerekir.
Faydalı olabilecek bir başka nokta da bazı bebeklerin uykuda emme istekleridir.
Eğer bebeğinizi sallıyorsanız veya onunla yürüyorsanız yardımcı olabilir.
Memeyi hafifçe sağarak çıkartacağınız bir damla sütte meme reddinde yardımcı olur. Emzirmek için her zaman sessiz ve loş ortamları seçin.
3. Meme Reddiyle Baş Etmenin Yolları
İşte, meme reddiyle başa çıkmanın birkaç yolu…
- Bebeğinizin Yanında Rahatlamaya Çalışın
Beslenmeden önce, gözleriniz kapalıyken 3 uzun ve yavaş derin nefesler alın verin. Sandalyeye veya yatağa yaslanın ve omuzlarınızın düştüğünü fark edin. Rahatlatıcı müzik veya sözler çalan bir meditasyon uygulaması bulun veya kaslarınızı gerçekten rahatlatmak için beslenmeden önce birkaç dakika boyunca en sevdiğiniz müziği dinleyin.
- Bebeğinizle Daha Fazla Ten Temasında Bulunun
Bebeğinizi ten temasında göğsünüzde dikey tutun. Bebeğin bezi takılı olsun ve sırtını da sıcak tutmak için bir battaniye ile örtün.
- Annenizin Nazik Sesini Kullanın
Ten tene temas halinde birlikte rahatlarken, bebeğinize şarkı söyleyin ve yumuşak bir ses tonuyla onunla konuşun. Anlamlı ve tam cümleler olması gerekmez; sadece sakinleştirici seslerle sesinizi duyması hem bebeğiniz hem de sizin için rahatlatıcıdır. Yumuşak sesinizin stresli bir durumu yatıştırmadaki gücünü asla hafife almayın.
- Bebeğinizin Beslenme İçgüdülerini Takip Edin
Bazı bebekler memeye doğru eğilebilir ve meme ucunu dudaklarında hissettiklerinde ağlamaya veya çığlık atmaya başlayabilirler. Bebeğiniz emmeyi reddederse, bebeği nazikçe göğsünüzde dikey pozisyona getirin ve yumuşak nazik kelimelerle, sırtını elinizden sıkı ama nazik bir şekilde tutarak sakinleştirin.
Bazı bebekler için, memeye tutunmaya başlamadan önce, memenin etrafında kendilerini daha iyi hissetmeleri gerekir. Bebek sıkıntı belirtileri gösterdiğinde emzirmeye devam etmek genellikle sorunu daha da kötüleştirebilir. Bunun yerine, bebek her ağlamaya veya çığlık atmaya başladığında, bebeğin pozisyonunu bebeğin tercih ettiği bir pozisyonla değiştirin ve tekrar denemeden önce bebeğiniz sakinleştirin. Bunu her beslenmede birkaç kez yapmanız gerekebilir.
Bebeğinizi yeterince emziremediğinizi düşünüyorsanız öncelikle rahatlayın, bu durumu stres yapmayın ve bebeğinize sağılmış anne sütü verin. Unutmayın, her zaman bir sonraki sefer vardır, bu süreç genellikle biraz zaman alır; sabırlı ve sakin olun.
Uzun süreli bu yakın temas, bebek için bir sıfırlama düğmesi gibidir; memenin etrafında neden üzgün veya kızgın olduklarını unutmalarını sağlar.
- Bebeğinizle Ten Temasında Bulunun
Bebeğiniz hala göğsünüz etrafında çok huzursuzsa, evde birlikte en az 2-4 çok sessiz gün geçirmeyi planlamanız önemlidir. Bebeğinizin sizinle uzun saatler boyunca çok yakın temasta olması gerektiğinden programınızdaki her şeyi iptal edin.
Kendinize bir "koza" yapmayı (ten teması günü) deneyin; bebeğinizle ten tene temas halinde günün büyük bölümünde oturabileceğiniz, rahatlayabileceğiniz, uzanabileceğiniz bir alan. Bu yatağınızda veya kanepenizde olabilir.
Ten teması uygularken bebeğinizi battaniyeye sarmanıza gerek yok. Bebeğiniz sadece bez takıyor olsa bile, vücudunuzun ısısı onu sıcak tutmaya yetecektir.
Bebeğinizin etrafına bir battaniye sarmak istiyorsanız, sorun değil, özellikle kışın hava serinse veya yazın kaloriferleriniz çalışıyorsa - sadece battaniyeyi bebeğinizin yüzünden uzak tutun; böylece burun ve ağız yanlışlıkla örtülmez. Düğmeli bir gömlek giyiyorsanız, ekstra sıcaklık için gömleğin ön panellerini bebeğinizin etrafına sarabilirsiniz.
Ten tene temas, tüm aileye fayda sağlar; yeni bebeğinizle bağ kurmanıza, oksitosin seviyenizi artırmanıza ve stres seviyenizi azaltmanıza yardımcı olabilir.
Asıl mesele, bebeğin memenin yanında olmaktan tekrar mutlu hissetmesi gerektiğidir ve bunun en iyi yolu, birkaç gün boyunca bebeğinizi memenizin yanında rahat bırakmaktır. Çoğu bebek sonunda çok daha çabuk sakinleşir ve tekrar memeden emmeyi öğrenebilir.
Ten tene temas, tüm aileye fayda sağlar; yeni bebeğinizle bağ kurmanıza, oksitosin seviyenizi artırmanıza ve stres seviyenizi azaltmanıza yardımcı olabilir.
Birkaç Gün Ev İşlerini Unutun
Birlikte birkaç "koza" günü geçirmeniz gerekiyorsa, işlerinizi önceden planlayın. Elinizde bol miktarda su ve atıştırmalık olduğundan emin olun. Bu süre zarfında ev işi yapmanız gerektiğini hissettiren çamaşır veya bulaşıklarla ilgili işlerde eşinizden yardım isteyin.
Bu zamanı sadece bebeğinizle geçirebilirsiniz; tabii ki televizyon izleyebilir veya birlikte geçirdiğiniz zamanı engellemeyecek şekilde keyif aldığınız başka bir şey yapabilirsiniz!
- Güvenli Uyku Uygulamalarına Devam Edin
Bu süre zarfında şekerleme yapıyorsanız önce bebeğinizi güvenli uyku alanına yerleştirdiğinizden emin olun. Sadece uyandığınızda ten tene sarılmaya devam edin.
- Sıfırlama Düğmesine Basın
Uzun süreli bu yakın temas, bebek için bir sıfırlama düğmesi gibidir; memenin etrafında neden üzgün veya kızgın olduklarını unutmalarını sağlar. Bu, onların tekrar memede olmalarına yol açabilir.
Bebeği Emzirmeye Geri Döndürmenin Yolları
- Bebeğinizle Birlikte Banyo Yapmayı Deneyin
Bunu yapmak için yanınızda bebeği size verebilecek ve tekrar banyodan çıkarabilecek birinin olması gerekir.
Sıcak bir banyoya uzanın ve bebeğinizi göğsünüze dikey olarak yerleştirin. Bebeğinizin sırtını sıcak tutmak için ara sıra bir fincan banyo suyunu bebeğin üzerine dökün veya bebeğin sırtını yüz yıkama beziyle örtün.
Tıpkı bebeğinizi kucağınıza aldığınızda, ona şarkı söylediğinizde, nazikçe konuştuğunuzda ve hatta ağladığınızda olduğu gibi, kendinize ve duygularınıza akmasına izin verin.
Bebeğinizin memenize doğru yol bulmaya başladığını ve hatta birlikte ilk banyo yaptığınızda bile emzirdiğini görebilirsiniz veya sonuçları fark etmek için bunu birkaç gün boyunca her gün yapmanız gerekebilir. Bu, bir bebeği emzirmeye geri döndürmenin en etkili yollarından biri olabilir ve kesinlikle denenmeye değer.
Eğer kendinize ait bir küvetiniz yoksa, bir aile üyenize veya arkadaşınıza onların banyosunu kullanıp kullanamayacağınızı sorabilirsiniz.
- Memenizin Ucuna Süt Sağın
Bu, bebeği emmeye yeniden teşvik edebilir. Unutmayın, bu aşamada, küçük bir yalama veya emme bile önemli bir ilerlemedir. Küçük şeyleri ileriye doğru bir hareket olarak görmeye çalışın. Sonunda bebek uzun süreler emecek ve siz tekrar emzireceksiniz, ancak her şey küçük adımlarla başlar unutmayın.
- Meme Ucu Kalkanı Kullanmayı Deneyin
Bebeğiniz emziremediği dönemde biberonla beslendiyse, bazı bebekler biberonun verdiği hisse alışabilir; yumuşak göğüs dokusu yerine daha sert silikon.
Meme ucu kalkanı bir biberon emziğine benzediği için, isteksiz bir bebeği memeyi kabul etmeye ikna etmek için kullanılabilir. Bebeğiniz çok aç değilken ve göğüsleriniz doluyken bunu deneyin. Meme ucu kalkanını doğru şekilde uygulayın, meme ucunuzun bir kısmının kalkanın içine çekildiğinden emin olun.
Ucuna ve kalkanın üstüne biraz süt sıkın, nemlendirin ve bebeğin emmesini ve beslenmesini sağlayın. Bebek emmeye başladığında, daha fazla süt akmasını teşvik etmek için göğsünüzü sıkıştırın.
Bazı bebeklerin tam emzirmeye geri dönmeleri için kalkanla sadece birkaç seansa ihtiyaçları vardır. Diğerlerinin daha fazla pratiğe veya belki de her beslenmenin başında kalkanın kısa bir kullanımına ihtiyacı olacaktır.
- Göğüs Kompresyonunu Unutmayın
Bu, emzirme sırasında göğsü tutmanın ve sıkmanın kolay bir yoludur. Bu, süt akışını artırmanıza ve bebeğinizin daha fazla sütle ödüllendirileceği için, memede emmeye devam etmesini teşvik etmenize yardımcı olur.
Göğsünüzü başparmağınız ve parmaklarınız arasında göğsünüzü kavrayarak ve sıkarak tutun - örneğin başparmağınız göğsünüzün üstünde ve aynı elin parmakları altında olacak şekilde- elinizi areolanın yeterince arkasına koyun, böylece bebeği rahatsız etmeyin.
Göğsünüze ağrıya neden olacak şekilde bastırmayın ve başparmağınızı veya parmaklarınızı göğüs boyunca kaydırmaktan kaçının.
Bebeğiniz emerken sıkıştırmayı sürdürün ve daha sonra duraklamalarda elinizi memeden çekin. Aktif yutma kalmayana kadar bu sıkıştırmaları tekrarlayın.
- Süt Üretiminizi Koruyun
Çoğu zaman, bebek emmeyi reddettiğinde ve hayat anne için çok stresli hale geldiğinde, annenin süt üretimi azalabilir. Bebek tekrar memeye döndüğünde, bebeğin emzirmeye devam edebilmesi için yeterli süt bulunması amacıyla iyi bir süt üretiminin sağlanması önemlidir.
Bebeğiniz henüz doğrudan memeden emmiyorken, sütünüzü her 24 saatte yaklaşık 8 kez sağın. Bu şekilde bebeğiniz için yeterli süt üretmeye devam edeceksiniz. Bu sayı, bebeklerin yaşamlarının ilk ayında günde doğal olarak yapacakları minimum ortalama beslenme sayısına dayanmaktadır.
#bebek #memeyi reddetme #emmemek #meme reddi