Bebeğinize Biberonu Nasıl Bıraktırabilirsiniz?
Bebeğiniz 3 öğün katı gıdaya ilave olarak, günlük toplam 450-600 cc süt alıyorsa ve biberonu özlemiş gibi gözükmüyorsa, başarıyla biberonu bırakmış demektir. Ancak stres, yemek veya uyku saatlerinde belirgin değişiklikler veya hastalık gibi birçok nedenden dolayı biberonu bırakmada geri dönüşler yaşayabilir. Bu gibi geri dönüşlerin olması halinde bakın uzmanlar anne babalara hangi tavsiyelerde bulunuyor.
•Durum iyileşene kadar veya hastalık geçene kadar bekleyin ve biberonu bırakma sürecini tamamlayın.
•Herhangi bir soru ya da endişeniz olursa, doktorunuza danışın.
•Bebeğinize yatarken biberon vermeyin. Bu sadece diş çürümelerine ve kulak ağrılarına yol açkmakla kalmaz, aynı zamanda bebeğinizin biberonu güven ve rahatlkıla özdeşleştirmesine ve dolayısıyla da bırakmakta zorlanmasına neden olabilir.
Çocukların 18 aya kadar emme gereksinimi vardır. Biberonun bağımlılığı da yüksek olduğu için başlandığında bırakılması hem çocuk hem aileler için genellikle sorun olur. Bebekler biberon emerek uyuduğunda ve her uyanmada yeniden biberon kullanıldığında diş sağlığı için ciddi sakıncalar doğurur.
Süt tek başına genellikle zararsız olabilirken, içine eklenen şeker, bal gibi katkılar gece boyu diş üstünde kalır ve ağız içi bakterilerle birlikte hızla çürüklere neden olur. Ayrıca sürekli biberon (veya emzik) emmek; bunlar ağızdayken uykuya dalmaya, dişlerde yapısal bozukluklara ve üst çenede öne doğru çıkıklığa neden olabilir. Ortodontik sorunlar yaratabilir.
Biberon Nasıl Bıraktırılmalı?
Eğer biberona başlanmışsa bırakma yaşı 1'dir. Daha uzun kullanım, bağımlılığın artmasına neden olur ve bırakmak zorlaşır. Herhangi bir nedenle uzuyorsa hedef en geç 2 yaş olmalıdır. Bu süreçte çocuk bardak kullanmaya özendirilmeli, bardaklar sevdiği karakter veya desenlerde olmalıdır.
Çocuğun zorluk çıkarmaması için 1-2 ay öncesinden ona bırakması gerektiği anlatılmalı, bırakma zamanı kafasında netleştirilmelidir. Örneğin; doğum günü pastasını üfleyince veya tatilden dönünce gibi zamanları, bırakma zamanı olarak vurgulayıp, dişleri için sakıncalarını anlatarak, çürük dişlerin nelere neden olabileceğini hikayelerle, resimlerle canlandırarak, bırakma sürecini kolaylaştırabilirsiniz.
Aslında iyi ve kararlı anlatıldığında çocuklar maksimum iki-üç gün içinde bırakır ve sorun yaratmaz. Daha zor olan, annenin çocuğunun büyüdüğünü kabullenebilmesidir. Yapılmaması gereken en önemli hata, bırakma sürecine girdikten sonra değişik nedenlerle tekrar başlatmaktır. Bu durumda bıraktırma çok zor olur. Önce annenin net karar vermesi, bunu çocuğuna ayrıntılı anlatması, koyduğu hedef tarihi geldiğinde de kararlı bir şekilde uygulaması, sorunsuz biberon ayrılığında genel kurallardır.