"Bebeğimi Nasıl Kaşığa Alıştırabilirim?" Diyen Annelere...
İlk aylarda, emme yolu ile beslenmeye alışan bebek, yavaş yavaş ilave besinlerle desteklenmeye başlar. Ancak ilk günlerde bu pek de kolay olmaz. Emmede dudaklar, dil, damak ve yanaklar kullanılırken; kaşıkla beslenmede, ağza verilen mamayı yutmak vardır. Bebek başlangıçta bunu pek beceremeyecektir. Ağzını verilen mamayı diliyle dışarı itecek veya tükürecektir.
Bebeğinize Yemeğini Zorla Yedirmeye Çalışmak İleride Problemlere Yol Açabilir
Bebeğinizi kaşıkla beslemeye ilk defa bebek acıktığı bir sırada başlamış iseniz, durum daha da dramatik bir manzaraya dönüşebilir. Alışık olmadığı bu yeni usule tepki gösterir, karnı doymadığı için de sinirlenir; huzursuz davranışlarda bulunur.
Eğer bu konuda sırra eder, zorla yedirmeye çalışırsanız, ileriki günler için doğması muhtemel problemleri hızlandırmış olacaktır.
“Bebeğimin Üstü Kirlenecek” Fikrinden Uzaklaşmak Gerekiyor
En doğrusu, bir oyun havası içinde, sabırla onu kaşıkla yemeye alıştırmaktır. Bebek kaşıkla yemenin zevkine vardıkça yavaş yavaş süt verme öğünleri ve miktarı da azaltılır.
Bebek, kaşıkla yemeye alışırken, mama tabağına uzanır, içine elini daldırır, kaşığı yakalamaya çalışır. Bütün bunlar normal davranışlar olup fazla büyütülecek ve ciddiye alınacak şeyler değildir. Titiz anneler, “bebeğin üstü kirlenecek” korkusu ile bundan pek çok hoşlanmazlar.
Disiplin Altında Yemek Yiyen Çocuklar Meme Özlemi Çeker!
Bebeğin kollarını bağlayan veya bir eliyle sıkı sıkıya tutarken öbür eliyle mama vermeye çalışan annelere şahit oluruz. Hatta bunlardan biri belki de sizsinizdir. Böyle sıkı bir disiplin altında mama yedirilen çocuklar, meme emme özlemi çeker; parmaklarını emer.
Son bir not: Uzmanlar, yalancı memeden veya anne memesinden vazgeçirilemeyen bebeklerin, sevgi ve ilgi eksikliği çektikleri konusunda ebeveynleri uyarıyorlar.