Partneriniz Evlilik İçin Doğru Kişi mi?
Evlilik hayatında başarılı olabilmek; birey, çift, ebeveyn ve çocuklar dörtlüsünün dışında sosyal çevre ve iş hayatını hatta geleceğimizi de etkileyebiliyor.Peki ama evlilikle ilgili gerçekçi mi yoksa hayali mi beklentiler içindesiniz hiç düşündünüz mü?Eş adayınıza kendinizi doğru anlatabilme ve onu doğru anlayabilmek için, etkili iletişim kurma tekniklerini biliyor musunuz? İlişkiniz sırasında karşınıza çıkabilecek olası sorunlarla baş edebilecek güce ve yeteneğe ne kadar sahipsiniz? Evliliğe dair iyi bir başlangıç için fırsatları doğru değerlendirmeniz önemlidir. Fakat hepsinden de daha önemlisi önce kendinizi, ne isteyip ne istemediğinizi özetle bir evlilikten, eşten beklentilerinizi çok iyi kavramanız mutluluğa giden yolda doğru kararlar almanızı sağlayacak çok önemli kıstaslardır.
Evlilik öncesi çiftlerin birbirlerini iyi tanımaları gerektiğinin önemini anlatanCİSED Onursal Başkanı, Aile ve Cinsel Terapist Dr. Cem Keçe, evlilik öncesi eğitimin zorunlu kılınması ve ülke genelinde yaygınlaştırılması gerektiğine dikkat çekti.
Aile İçinde Çatışmalar Tırmanmaya Başladığında Krizler Çıkar
Gündelik hayatın stresi ve zorlukları bireylerin ailesel değerleri ve kişisel düşünceleriyle birleşince, çiftlerin kimi zaman fikir ayrılıkları ve tartışmalar yaşamaları kaçınılmaz olabiliyor. Ailedeki çatışmalar tırmandığında bundan ailedeki herkes olumsuz etkileniyor ve nihayetinde çocukların uyumları ve ruh sağlıkları bozuluyor.
Sorunsuz ve Çatışmasız Bir Evlilik Hayatı OIur mu?
Çok az çift evliliklerindeki sorunları çözmek için profesyonel yardım alıyor, evlilik terapisine gidiyor. Ama asıl şaşırtıcı olan neredeyse kimse evlilik öncesi bir eğitim almayı veya boşanma sürecini sağlıklı geçirmek için destek almayı aklından bile geçirmiyor.
İki kişinin aile kurmak üzere ruhen ve bedenen, bir ömür boyu sürecek bir şekilde bir araya gelmesi olarak bilinen “evlilik”, bireylerin hayatlarındaki en önemli olaylardan biri.
Kişi Kendini Tanımadıkça Bütün Eşler Yanlış Seçimdir!
Bir dönüm noktası olan ve hayatın geri kalanını büyük ölçüde etkileyen evlilik hayatında başarılı olabilmek birey, çift, ebeveyn ve çocuklar dörtlüsünün dışında sosyal çevre ve iş hayatını hatta geleceğimizi de etkileyebiliyor. Bu nedenle, devletin sorumluluğu altında, çiftlerin evlilik öncesi eğitim alması ve bu hizmetin devlet tarafından karşılanması huzurlu insan, sağlıklı cinsellik, mutlu bir evlilik ve aile yaşantısı için büyük bir ihtiyaç. Çünkü evlilik uyumunda eşlerin evlilik öncesi hazırlığının ve evlilik problemleri henüz ortaya çıkmadan eğitim almalarının önemi bütün dünyada bilimsel çalışmalarla ortaya konuluyor.
Evlilik İçin Doğru Kişi mi?
Mali işler, iletişim stilleri, çiftlerin birbirlerinden ve evlilikten beklentileri, bireylerin evlilikteki rolleri, cinsel hayat ve samimiyet, çocuklar ve ebeveynlik, çatışma çözme gibi başarılı bir evlilik için gerekli olan tüm bileşenlerin öğretilerek, evlenecek olan çiftlere destek verilebilmesi için evlilik öncesi eğitimin verilmesi gerekiyor.
Evlilik Danışmanı Seçerken Nelere Dikkat Etmeli?
Profesyonel lisanslı aile ve evlilik danışmanları, kişinin kendisini tanımasını, bir evliliğin nasıl yürütülebileceğini, insanların nasıl birlikte mutlu kalabileceğini, bir ilişkinin sağlıklı ve uzun süre nasıl devam ettirilebileceğini öğretmenin yanında çok özel tavsiyeleri çiftlere sunmalı.
Olası Sorunlar Karşısında Birbirinizi Suçlamayın
Kişi kendini tanımadıkça bütün eşler yanlış seçimdir. Bunun dışında, evlilik öncesi danışmanlık alan çiftler, olası problemler sonucu boşanmaya karar verdiklerinde de, aldıkları eğitimin sonucu bu süreci daha az sancılı ve sağlıklı atlatabilecekler. Çünkü evlilik öncesi danışmanlıkla sorun çözmeye ve partneri tanımaya yönelik deneyimler kazanılmış olacak. Dolayısıyla, olası sorunlar karşısında çiftler, birbirlerini suçlamadan, sadece problem odaklı konuşmalar yapabilecekler, sağlıklı ve net kararlar alabilecekler ve böylece travmatize olma ihtimalleri en aza inebilecek.
Evli çift aynı zamanda birer ebeveyn ise aile içi sorunların çocuklara yansıtılmadan hal olabilmesi diğer bir değişle, sarsıntılı sürecin çocuklar tarafından daha az hissedilmesi ve hissettirilebilmesi için mutlaka evlilik öncesi eğitim alınması gerekiyor.
Bu nedenle de, çiftlerin evlilik öncesi eğitimlere devlet tarafından zorunlu olarak yönlendirilmesi ve bu yönlendirilmelerle alınacak psikolojik yardım hizmetinin yine devlet tarafından ücretsiz olarak karşılanması çok büyük önem taşıyor. Çünkü aile toplumun temelidir, sağlıklı kurulacak bir aile geleceğimizin teminatıdır.