EMLAK

Taşınmadan Önce Nelere Dikkat Etmeniz Gerekiyor?

Aysegul Baran Ayşegül BAŞARAN
Yayın : 25.10.2024

 

Taşınma işleri her zaman büyük efor gerektirir. İyi bir nakliye şirketi bulunacak, eşyalar özenle toparlanıp kolilenecek, araçlara yüklenecek ve yeni evde yeni düzen kurulacak. Bu telaşın içinde gözden kaçan bazı detaylar da olabiliyor. Özellikle elektrik ve su gibi bazı ihtiyaçlarla ilgili yapılacakları henüz eve taşınmadan ayarlamak gerekiyor.

Yeni bir ev yeni bir muhit yeni başlangıçlar getirirken bu başlangıçların mümkün olduğu kadar sorunsuz yaşanması için taşınma sürecinde bazı noktalara dikkat edilmesi gerekiyor. İşin en vakit alan ve can sıkıcı kısmı ise eşyaların dikkatlice toplanıp paketlenip yerleştirilmesi oluyor. Bunlar dışında taşınma sürecinde genelde gözden kaçan bazı konular da var. 

Yeni bir yere taşındığımızda çoğu zaman ayrıntılara dikkat etmeyi unutup daha sonra pişman olmamız şaşırtıcı değildir. Bu yüzden taşınma gününü biraz daha az zahmetli hale getirmek için size beş ipucu verdiğimiz bir makale hazırlamaya karar verdik.

Taşınmadan Önce Nelere Dikkat Etmeniz Gerekiyor

Yeni bir eve taşınmak, neredeyse herkesin yaşadığı zorluklardan biridir. Bu makalemizde, yeni evinize kolayca  taşınmanın ipuçlarını bulacaksınız,

Yeni Evinize Taşınırken Bunlara Dikkat!

1. Yeni Evinize Taşınırken Mutlaka Adres Güncellemesi Yapın

-Yeni ev demek yeni adres demek. Adresinizin yer aldığı her türlü abonelik için güncel adres değişikliğini yapmak önemli. Buna banka da dahil. İşlemlerinizi yaptığınız evinize yakın olan şubeyi yeni adresinizle beraber güncellemeniz gerekebilir.

-Yeni evinizin zorunlu deprem sigortasını yaptırmayı unutmayın.

-Eski adresinize gelebilecek kargolar için komşularınıza yeni adresinizi bırakın.

-Önemli evraklarınızı kolilere koymak yerine yanınızda bulundurun.

-Evlerin olmazsa olmazı elektrik, su ve doğalgaz. Eski evinizden çıkarken herhangi bir borç kalmadığından emin olun. Aynı zamanda geçeceğiniz yeni evde de hali hazırda bir borç olup olmadığını kontrol edin.

2. Yeni Evinize Taşınırken Elektrik, Su ve Doğalgaz İşlemlerini Yapın

-Yeni evinize geçmeden elektrik, su ve doğalgaz bağlantılarını yaptırın. İlk gün telaşında, eşya yerleştirirken bu detaylarla uğraşmak zorunda kalmayın. Üstelik bu işlemler için eskisi gibi işlem merkezine gitmek de gerekmiyor. Elektrikle ilgili her türlü işlem (abonelik başlatma, taşınma, kapatma) artık internet üzerinden yapılabiliyor.

  • Elektrik sayaçlarına dikkat

Anahtarlarınızı aldığınız anda, elektrik, gaz ve su sayaçlarınızın okumalarını belgelemeyi bir öncelik haline getirmelisiniz. Bu, faturalar geldiğinde faydalı olacak ve yanlış anlaşılmaları önlemenize yardımcı olacaktır. En iyi seçeneğiniz, başlangıç ??sayaçlarınızı sözleşmenize eklemek ve fotoğraflarını çekmektir. 

-Benzer şekilde, serbest tüketiciler elektrik tedarikçisi değiştirmek isterlerse bu işlemi de online olarak, mesafeli satış sözleşmeleriyle encazip.com üzerinden gerçekleştirebiliyor. Şu an için ticarethanelerin faydalanabildiği bu hizmetten yakında mesken tüketicileri de yararlanabilecek.

-Perakende satış sözleşmesinin feshi ile birlikte güvence bedeli tüketiciye iade edilmek zorundadır. Bu işlem de internet üzerinden yapılabilir. Elektrik tüketicisinden güvence bedelinin gönderileceği hesap bilgileri istenir ve iade yapılır.

-Elektrik fatura bildirimlerini tedarikçinizden e-posta veya SMS olarak talep edin. Böylece hem adres değişikliği yapmanız gerekmez hem de kağıt israfını önlemiş olursunuz.

3. Yeni Evinize Taşınırken Teknik Servisle İletişime Geçin

-Buzdolabı, çamaşır, bulaşık makinesi gibi beyaz eşyaların sökülüp monte edilmesi için teknik servisle iletişime geçin.

-İçinde kırılacak eşya olan kolilerinizin üzerine mutlaka yazın. Kolilerinizi numaralandırın, böylece sayması ve kontrolü kolay olur.

-Yeni evinizi taşınma yaklaşırken temizletip havalandırın.

 

Taşınırken Kolayca Eşyaları Toplamanın Yolları 

4. Mümkün Olduğunca Önceden Eşyalarınızı Kolilemeye Başlayın 

İdeal olarak, taşınma hakkında, haftalar hatta aylar öncesinden bilgi sahibi olursunuz. Sezon dışı eşyaları ve özlemeyeceğiniz eşyaları paketleyerek başlayın. Yazın taşınıyorsanız, kışlık montları önceden paketleyebilirsiniz—ve muhtemelen kitaplar ve ara sıra kullandığınız diğer eşyalar. Sonunda taşınma zamanı geldiğinde, birçok eşyanız gitmeye hazır olacak ve bu da sizin için daha az stres yaratacaktır.

  • Ağır eşyaları kutuların alt kısmına, hafif eşyaları ise üst kısmına koyun

Ve eğer kamyonu kendiniz yüklüyorsanız, denge için en ağır kutularınızı önce kamyonun ön tarafına doğru yerleştirin.

  • Kutularda boş alan bırakmayın

Boşlukları giysi, havlu veya paketleme kağıdıyla doldurun. Taşıyıcılar genellikle gevşek veya dengesiz paketlenmiş gibi görünen kutuları taşımazlar.

  • Aynı kutuda farklı odalardan gelen eşyaları karıştırmaktan kaçının

Bu, paketlemenizi hızlandıracak ve paketleri açmanızı da çok daha kolay hale getirecek.

  • Her kutuyu, gideceği odayı ve içindekilerin açıklamasını içeren bir etiketle etiketleyin

Bu, sizin ve taşıyıcılarınızın her kutunun yeni yerinizde nereye ait olduğunu bilmenize yardımcı olacaktır. Her kutuyu numaralandırmak ve küçük bir not defterinde bir envanter listesi tutmak, neleri paketlediğinizi takip etmenin ve paketleri açtığınızda her şeyin hala sizde olduğundan emin olmanın iyi bir yoludur.

  • Taşınma kutularınızı iyi bir şekilde bantlayın

Alt ve üst dikişleri kapatmak için birkaç parça bant kullanın, ardından taşıyıcıların tekniklerinden birini kullanın; stresin yoğunlaştığı kutunun üst ve alt kenarları boyunca birkaç kez sarın.

  • Taşınırken mutfak eşyalarını paketlemeye daha fazla özen gösterin  

Mutfak eşyalarını paketlemek diğer eşyalara oranla daha fazla itina ister. Taşınmak için tabakları nasıl paketleyeceğinizi gelince, öncelikle her tabağın etrafına paketleme kağıdı koyun, sonra beş veya altılı demetleri daha fazla kağıtla sarın. Tabakları yan yatırarak yerleştirin, asla düz koymayın. Ve üst ve altta dolgu olarak bol miktarda toplanmış kağıt kullanın.

Bardaklar ve kaseler, aralarında kağıt olacak şekilde birbirinin içine paketlenebilir ve bir demet halinde üç veya dört kere sarılabilir. Hepsini bulaşık leğenlerine koyun.  

Gözlükleri taşımak için paketlerken, gözlükleri korumak için karton bölmeli bir kutu kullanın ve onları korumak için bol miktarda kağıtla sarın. 

  • Buzdolabınızdaki Yiyecekler İçin Bir Soğutucu Kullanabilirsiniz 

Buzdolabınızda ve dondurucunuzda fazla gıdalarınız varsa, eşyalarınızı A noktasından B noktasına taşımak için en iyi seçeneğiniz bir soğutucudur. İdeal olarak, taşınmadan önceki haftalarda içindekileri tüketmek için elinizden geleni yaparsınız, ancak kalan her şey son dakikada paketlenebilir ve hemen açılabilir. Kiler eşyalarına gelince, bunları bir araya toplayın ve sızıntıları önlemek için açık şişelerin kapaklarının etrafına bantlayın.

5. Gardırobunuzdaki Kıyafetleri Toplamanın Yolları 

Taşınmak için kıyafetleri paketlemenin birkaç farklı yolu var: Katlanmış kıyafetleri karton kutulara, valizlere koyabilir veya doğrudan şifonyerde bırakabilirsiniz (eğer şifonyer taşınamayacak kadar ağır olmazsa!).

Giysileri asmak için özel bir gardırop kutusu kullanabilir, böylece kıyafetlerinizi doğrudan içine asabilirsiniz. 

Ayakkabılarınızı taşımak için paketlediğinizde ayakkabılarınızı birbirinden korumanız gerekir. Sivri topukların veya tokaların diğer ayakkabılara zarar vermesini ve bir çift ayakkabının kirinin diğer ayakkabılarınızı kirletmesini önlemek için ayakkabıları tek tek sarın. Çorapları ayakkabıların içine yerleştirerek şekillerini korumalarına yardımcı olabilirsiniz. 

Konular :

#taşınma #yeni eve taşınma #nakliye şirketi #eşyaları kolileme