Sürekli Yorgun Hissediyorsanız Bu Belirtileri Dikkate Alın!
“Bütün gün çalıştım, kendimi çok bitkin hissediyorum”
“Sürekli oturduğum halde nasıl bu kadar halsiz olabiliyorum anlamıyorum”
“Bütün vücudum kırılıyor, sanırım hasta olacağım”
Bu cümleleri sık sık tekrar ediyorsanız yorgunluğunuzun sebebi, düşündüğünüz gibi, iş yoğunluğunuz olmayabilir. Fazla çalışmanın belirtisi olduğu düşünülüp göz ardı edilen yorgunluk; kalp, akciğer ve tümör gibi birçok hastalığın tanı ve tedavisini geciktiriyor. Uz. Dr. M. Nafiz Karagözoğlu, yorgunluğun belirti verdiği hastalıklar hakkında dikkat çekici bilgiler verdi.
Yorgunluk doğal bir süreçtir; dinlenmeye ihtiyacınız olduğunun bir işaretidir. Ancak dört haftadan uzun bir süre kendinizi sürekli yorgun hissediyorsanız, bunun altında tıbbi bir neden olabilir.
Yorgunluğa Neden Olabilecek Bazı Yaygın Durumlar
1. Sürekli Yorgun Hissetmenin Nedenleri
- Kalp Yetmezliği ve Tansiyon Düşüklüğü Yorgunluğa Neden Oluyor
Kalp, kan dolaşımını sağlayan bir motor gibidir. Yetersiz çalıştığında organların kan dolaşımı düzensizleşir, azalır ve bozulur. Bu durumda kalp yetmezliği, halsizlik ve yorgunluğa sebep olmaktadır.
- Ara Ara Tansiyonunuzu Ölçtürün
Bunun dışında; eğer tansiyonunuz düşükse organlar ihtiyaç duyduğu kadar kan ihtiyacını tamamlayamaz. Uykusuzluk, yetersiz su içmek, çeşitli ilaç kullanımları tansiyonunuzu düşürebilir. Ara ara tansiyon ölçümünüzü yaptırın.
- Kansızlığı Önemsemek Gerekiyor
Kadınlar özellikle adet dönemlerinde kanamaları nedeniyle halsizlik ve yorgunluk şikayeti yaşarlar ve bu durumu önemsemezler. Kansızlığın tanı ve tedavisi konulmazsa çok uzun yıllar halsiz ve yorgun bir yaşam sürülebilir. Birçok kan kanserinin en önemli şikayetlerinden bir tanesi yorgunluktur. Kendimizdeki değişiklikleri erken fark etmeliyiz. Erken kontrol ve tanı daha başarılı tedavilere olanak sağlayabilir.
- Uzmanlar, Tiroid Kontrolü Yaptırmak Gerektiğini Söylüyor
Troid bütün organların orkestra şefidir. Az çalışırsa tüm vücut az çalışır ve beraberinde yorgunluk yapar. Böbrek üstü bezi hastalıkları, özellikle bedenin salgıladığı hormonlar ve kan tuzları, minerallerindeki değişiklikler nedeniyle kişide yorgunluk yapabilir. Bu nedenle bu hastalıkların erken tanısında yorgunluk şikayetinin dikkatlice değerlendirilerek tetkik edilmesi önemlidir.
Enfeksiyon Hastalıklarının da Yorgunluk Nedeni Olabileceğini Biliyor muydunuz?
Karaciğer iltihapları (Hepatit): Hangi sebepten olursa olsun karaciğerin iltihaplanması önemle üzerinde durulması gereken bir durumdur. Birçok görevi olan bu organın zarar görmesi halinde, yorgunluk ilk bulgu olabilir. Beraberindeki diğer şikayetler ve tetkiklerle tanı erken konulursa, tedavi sonuçları daha yüz güldürücü olabilir.
- Kalbin iç yüzünün iltihabı (endokardit):
Kalbin iç yüzünün iltihaplanması sonucunda dolaşım ve tansiyon etkilenebilir. Bu da yorgunluk şikayetine neden olabilir.
- Kalp Zar İltihapları (perikardit):
Kalbimiz bir iki tabakalı bir zarla çevrilidir. Bu iki tabakalı zarın iltihapları sırasında arasına sıvı, iltihap, kan dolabilir. Bu da kanın pompalama yeteneğini azaltabilir. Tansiyon ve dolaşım bozulabilir. Yorgunluk en erken ortaya çıkan şikayetlerdendir.
- Verem (tüberküloz):
Uzun süreli iltihapların başında verem hastalığı gelir. Akciğer veya akciğer dışı organların vereminde yorgunluk en belirgin, en uzun süre devam eden şikayettir.
Sürekli yorgun hissetmek, besin eksikliğinin bir işareti olabilir.
- Parazit Hastalıkları:
Özellikle çiğ et ve kirli ellerle yapılan yemekler, sağlıksız kesimler nedeniyle toplumumuzda yaygın bir hastalıkta parazitozlardır. Parazitler bedenimize ait gıda ve kanla beslenirler. Kansızlık, vitamin ve mineral eksiklikleri dahil olmak üzere pek çok mekanizmayla yorgunluk sebebi olan hastalıklardır. Kolay unutulup, önemsenmediği için uzun süreler sessiz bir şekilde bizleri yorabilir.
- AIDS:
Bağışıklık sisteminin direk etkilendiği bu hastalık birçok nedenle yorgunluk yapar. Tekrarlayan sık enfeksiyonlar ve yorgunluk başlangıçta ilk bulgu olabilir.
- Tüm Tümörler Yorgunluk Belirtisi Gösteriyor
Her organın tümörü bedende yorgunluk meydana getirebilir. Bedenin düzenli olarak takip edilmesi tüm hastalıkların tespitinde ilk önemli adımdır.
- Akciğer Hastalıklarında İlk Belirti Yorgunluktur
Akciğerin tüm hastalıklarında yetersiz oksijenlenme veya karbondioksit gazının birikmesi yorgunluğun kaynağıdır. Neredeyse ilk şikayet yorgunluktur. Özellikle geçirilmiş akciğer hastalığı olanlar, sigara içenler, riskli işlerde çalışanlar ortaya çıkan yorgunluk şikayetlerini önemsemelidir.
- Metabolik Hastalıklara Dikkat!
Kalsiyum yüksekliği, potasyum düşüklüğü, böbrek yetmezliği, karaciğer yetersizliği gibi hastalıklar metabolik hastalıklar arasında yer alır. Beden çalışması sırasında kan tuzlarında veya minerallerinde meydana gelen azalmalar, değişiklikler yorgunluğa neden olabilir. Bunları düzenleyen böbrek ve karaciğer hastalıklarında da yorgunluk şikayeti baskın olarak hissedilebilir.
- Bunama Yorgunluğa Yol Açıyor
Yorgunluk tarifinin farklı yapıldığı, sık ifade edildiği durumlardan biride bunamadır. Hasta hatırlayabildiği en eski ifadelerle bir şeyler anlatmak isteyebilir.
- Depresyon Sizi Yorar
Depresyon, kaygı, evham, “hastalık hastası” olma… Bu durumların kendisi olumsuz kaygı ve his yarattığından yorgunluk tanımlaması çok sık yapılabilir. Kullanılan ilaçlarda buna neden olabilir. Bazen hasta yakını olarak da bu durumu tespit edip doktorunuza iletebilirsiniz.
- Stresten Uzak Durun
Stres, fazla çalışma, sosyal ilişkilerdeki zorluklar, ailede hasta birinin olması, yetersiz uyku…
Bu saydığımız durumlarda sonucunda doğal olarak yorgunluk ortaya çıkabilir. Eksikleri tespit edip tamamlayın. Buna rağmen şikayet geçmez veya uzun sürerse mutlaka değerlendirilmesi gereklidir.
- Kullandığınız İlaçlara Dikkat Edin
Uyku ilaçları, sakinleştiriciler, kan şekerini düşüren ilaçlar, depresyon ilaçları, idrar söktürücüler, tansiyon düşüren ilaçlar, kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar gibi birçok ilaç yorgunluğa yol açabilir.
Bu nedenle; hangi sebepten olursa olsun, hangi doktor başlarsa başlasın ilaç sonrası ortaya çıkan veya artan yorgunluk şikayetini tespit etmeniz gerekir. Siz fark ederseniz doktorunuza iletip tedavinin yeniden gözden geçirilmesini sağlayabilirsiniz.
- Reflü ve Alerjik Rinit Yorgunluğa Yol Açıyor
Reflü, çeşitli sebeplerle meydana gelen beslenme düzensizliğinden dolayı yorgunluğa neden olabilir. Bunun dışında alerjik rinit; burun tıkanıklığı gerek sindirim sistemini gerekse solunum sistemini direk etkiler.
Burun tıkanıklığından dolayı ağız solunumu başlayabilir. Yetersiz burun solunumu, yardımcı solunum kaslarını fazla çalıştırır. Gerek akciğerin yetersiz derecedeki oksijenlenme temposu gerekse yardımcı solunum kaslarının fazla çalışması yorgunluk şikayetini bütün güne yayabilir.
Bağışıklık Sisteminin Düşüklüğü Kronik Yorgunluk Sebebi
2. Sürekli Yorgun Hissetmenizin Nedeni Bağışıklık Sisteminiz Olabilir
- Bağışıklık sistemi düşüklüğünün 11 belirtisi
Bağışıklık sistemi, vücudun hastalıklara karşı en önemli savunma mekanizmasıdır. Bağışıklık sistemi sorunlarının çeşitli sağlık problemlerine neden olabileceğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nevrez Koylan, “Bağışıklık sistemi sorunları genetik faktörler, kronik stres, yetersiz beslenme, uyku eksikliği, hareketsizlik, HIV/AIDS gibi viral enfeksiyonlar ve bazı ilaçlar nedeniyle görülebilir” dedi.
Sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve uyku, stres yönetimi, hijyen ve sigara içmemenin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini hatırlatan Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nevrez Koylan, bağışıklık sisteminin düşük olduğunu gösteren 11 belirtiyi paylaştı:
- Sık sık enfeksiyon geçirmek
Bağışıklık sistemi güçsüzlüğünün en yaygın belirtilerinden biri, sık sık enfeksiyon geçirmektir. Eğer yılda birkaç kez soğuk algınlığı, grip, idrar yolu enfeksiyonu veya diğer enfeksiyonları yaşıyorsanız bağışıklık sisteminiz zayıf olabilir.
- Yavaş iyileşen yaralar
Yaralarınızın ve kesiklerinizin normalden daha uzun sürede iyileştiğini fark ediyorsanız, bu bağışıklık sistemi güçsüzlüğünün bir işareti olabilir. Sağlıklı bir bağışıklık sistemi, yaraların hızlı ve etkili bir şekilde iyileşmesini sağlar.
- Sürekli yorgun hissetmek
Sürekli yorgun hissetmek ve enerjik olmamak da bağışıklık sistemi sorunlarının bir belirtisi olabilir. Bağışıklık sistemi, vücudu enfeksiyonlarla savaşmak için zorladığında kronik yorgunluk oluşabilir.
- Cilt sorunlarıyla karşılaşmak
Cilt sağlığı, bağışıklık sistemimizin bir yansımasıdır. Kişide sık sık cilt enfeksiyonları, kızarıklık, egzama veya sedef hastalığı gibi problemler gözlemleniyorsa, bu durum bağışıklık sistemi güçsüzlüğünü gösterebilir.
- Sindirim sorunları yaşamak
Bağışıklık sistemi, sindirim sistemi ile yakından ilişkilidir. İshal, kabızlık, şişkinlik veya gaz gibi kronik sindirim sorunları yaşıyorsanız bağışıklık sisteminizi güçlendirmekte fayda var.
- Kronik sinüzit
Sinüzit, sinüs boşluklarının iltihaplanmasıdır ve genellikle bağışıklık sistemi sorunlarının bir işareti olarak kabul edilir.
- Alerjik reaksiyonlar
Bağışıklık sistemi sorunları, vücudun normalde zararsız olan maddelere karşı aşırı tepki vermesine neden olabilir. Sık sık alerjik reaksiyonlar yaşıyorsanız bu durum bağışıklık sisteminizin düzgün çalışmadığını gösterebilir.
- Ateş ve titreme
Açıklanamayan ateş ve titreme atakları, vücudunuzun bir enfeksiyonla savaşmaya çalıştığını ve bağışıklık sisteminizin zorlandığını gösterebilir.
- Lenf bezlerinde şişlik
Lenf bezlerinde sürekli şişlik, bağışıklık sistemi sorunlarının bir belirtisi olabilir. Lenf bezleri, bağışıklık sistemimizin bir parçasıdır ve enfeksiyonlarla savaşırken şişebilir.
- Otoimmün hastalıklar
Bağışıklık sistemi bazen vücudun kendi hücrelerine saldırarak otoimmün hastalıklara yol açabilir. Lupus, romatoid artrit, Hashimoto tiroiditi gibi otoimmün hastalıklar bağışıklık sistemi sorunlarının ciddi belirtilerindendir.
3. Ruhsal Sağlık Sorunları Yorgunluğa Neden Olabilir
Yorgunluğunuz uzun sürüyorsa ve aşağıdaki gibi başka belirtileriniz varsa mutlaka bir doktora danışın:
- Kilo kaybı,
- Kaslarınızda veya eklemlerinizde ağrı,
- Bağırsaklarınızdan kan kaybı veya daha ağır adet dönemleri,
- İştah kaybı
- Bazen yorgunluk fiziksel bir problemden değil, psikolojik bir problemden kaynaklanıyor olabilir.
Kendinizi depresif veya aşırı kaygılı hissediyorsanız, en kısa sürede bir doktorla görüşün. Yorgunluk hem depresyonun hem de kaygının bir belirtisidir.
#yorgunluk #yorgun hissetme #yorgunluk sebebi