Reflü Kendiliğinden Geçebilir mi?
Reflü, mide ekşimesi veya sadece reflü olarak da bilinir; birçok kişinin mücadele ettiği toplumda yaygın görülen, ağrılı bir durumdur. İyi haber şu ki reflü, yaşam tarzı değişikliği ve reçetesiz satılan ilaçların yardımıyla reflüyü tamamen ortadan kaldırmak mümkün!
Medipol Üniversitesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Taşçı, aşırı kilolu kişilerde artan karın basıncının reflü oluşumunu kolaylaştırdığını söyledi.
Taşçı, reflünün mide asidinin yemek borusuna kaçmasıyla oluştuğunu anlattı. Aşırı kilonun reflüyü artıran önemli bir etken olduğunu ifade eden Taşçı, ''Aşırı kilolu kişilerdeki karın basıncı, reflü oluşumunu kolaylaştırıyor.
Yemek borusu ve mide arasında bozulan açı, reflü riskini artırıyor. Yatar pozisyonda açının bozulmasıyla reflü ortaya çıkar'' diye konuştu.
İşte, Prof. Dr. Taşçı'nın reflüye dair önemli açıklamaları.
Yaşam tarzınızda yapacağınız birkaç değişiklik ve reçetesiz satılan ilaçların yardımıyla mide ekşimesinden kurtulmak mümkün olabilir ve reflü kendiliğinden ortadan kalkabilir.
İçindekiler: Reflü Kendiliğinden Geçebilir mi?
Aşırı Kilo Reflüyü Tetikliyor
1. Reflü Şikayetlerini Artıran Sebepler Nelerdir?
Taşçı, reflü şikayetlerinin yattıktan sonra veya sabah kalkarken şiddetli hissedildiğini vurgulayarak, yağlı, kızarmış yiyecekler, bol baharatlı ve salçalı yemekler ile açken tüketilen tatlıların, kahve, çay, kola ve benzeri asitli-gazlı içeceklerin karın basıncını bozarak hastalığa neden olduğunu kaydetti.
Reflü hastalığını tetikleyen diğer durumlar:
- Öğünlerde fazla yemek ve yemekten hemen sonra uzanmak
- Aşırı kilolu veya obez olmak
- Yatmadan hemen önce atıştırmak
- Narenciye, domates, çikolata, nane, sarımsak, soğan veya baharatlı veya yağlı yiyecekler gibi belirli yiyecekleri yemek
- Alkol, gazlı içecekler, kahve veya çay gibi belirli içecekleri içmek
- Sigara içmek
- Hamilelilk
- Aspirin, ibuprofen, bazı kas gevşeticiler veya tansiyon ilaçları reflüyü tetikleyebilir.
2. Reflüden Kurtulmak İçin Dengeli Beslenin ve Spor Yapın
Her birey reflüye yakalanabilir. 'Hayat tarzımızı sağlığımızı koruyacak şekilde düzenlersek, bu hastalığın yol açtığı çoğu şikayeti ortadan kaldırabiliriz. Ayrıca, akşam yatmadan 3-4 saat önce yemek yemeyi bırakıp, yatak başını da 15 santim yükseltirsek şikayetleri azaltabiliriz.
Reflü Kendiliğinden Geçebilir mi?
3. Reflüyü Önlemeye Yardımcı Olan Besinler Neler?
Reflüyü önlemeye yardımcı olacak birçok yiyecek mevcut. Mutfağınızda ve sofralarınızda bu yiyeceklere yer açın:
- Yüksek Lifli Besinler
Lifli yiyecekler tok hissetmenizi sağlar, böylece mide ekşimesine neden olabilecek aşırı yeme isteğinizi azaltır.
Bu nedenle, şu yiyeceklerden sağlıklı lif alın:
- Yulaf ezmesi, kuskus ve esmer pirinç gibi tam tahıllar.
- Tatlı patates, havuç ve pancar gibi kök sebzeler.
- Kuşkonmaz, brokoli ve taze fasulye gibi yeşil sebzeler.
Alkali Besinler
Yiyecekler pH ölçeğinde bir yere düşer (asit seviyelerinin bir göstergesi). Düşük pH'a sahip olanlar asidiktir ve reflüye neden olma olasılıkları daha yüksektir. Daha yüksek pH'a sahip olanlar alkalidir ve mide asidini dengelemeye yardımcı olur.
Alkali yiyecekler şunlardır:
- Muz
- Kavun
- Karnabahar
- Rezene
- Fındık
- Sulu Yiyecekler
Çok fazla su içeren yiyecekler yemek mide asidini seyreltebilir ve zayıflatabilir.
- Kereviz
- Salatalık
- Marul
- Karpuz
- Et suyu ile yapılan çorbalar
- Bitki çayları
Reflüden Kurtulmak Mümkün!
Mide Ekşimesi İçin Evde Tedavi Yöntemleri
Mide ekşimesi olan kişiler genellikle mide asidini nötralize eden reçetesiz ilaçlar olan antiasitlere yönelir. Ancak belirli yiyecekleri yemek de semptomlardan kurtulmayı sağlayabilir.
Bunları deneyebilirsiniz:
- Süt
Günlük süt mide astarı ile asidik mide içeriği arasında geçici bir tampon görevi görebilir ve mide ekşimesi semptomlarında anında rahatlama sağlayabilir. Ev yoğurdu da mide ekşimesine karşı aynı rahatlatıcı özelliklere sahiptir.
- Zencefil
Zencefil, tıbbi özellikleri nedeniyle en iyi sindirim yardımcılarından biridir. Alkali yapıdadır ve iltihap gidericidir, bu da sindirim sistemindeki tahrişi hafifletir. Mide ekşimesi hissettiğinizde zencefil çayı yudumlamayı deneyin.
- Doğal Elma Sirkesi
Elma sirkesi içmenin asit reflü için işe yaradığını kanıtlayacak yeterli araştırma olmasa da, birçok kişi bunun yararlı olduğu görüşünde. Ancak, yemek borusunu tahriş edebilen güçlü bir asit olduğu için asla tam konsantrasyonda içmemelisiniz. Ilık suya çok az miktarda koyup yemeklerle birlikte içebilirsiniz.
- Limon Suyu
Limon suyu genellikle çok asidik olarak kabul edilir, ancak ılık su ve doğal balla karıştırılmış az miktarda limon suyu, mide asidini nötrleştiren alkalileştirici bir etkiye sahiptir. Ayrıca doğal bal, hücrelerin sağlığını koruyan doğal antioksidanlara sahiptir.
- Papatya Çayı
Papatya çayı, özellikle asit reflüsü çekenler için faydalı olan yatıştırıcı anti-inflamatuar etkilere sahiptir. Papatya çayının anti-inflamatuar özellikleri, mide asitlerinin neden olduğu yemek borusu iltihabını azaltmaya da yardımcı olur.
Yatmadan önce bir fincan papatya çayı içmek sadece sindirim sistemini rahatlatmakla kalmaz, aynı zamanda genel sindirim sağlığı için çok önemli olan uykunuzun da daha kaliteli olmasını sağlar. Yatıştırıcı özelliği, vücudun daha rahat bir duruma geçmesine yardımcı olur ve doğal olarak gece reflü oluşumunu azaltmaya yardımcı olur.
- Meyan Kökü Çayı
Meyan kökü çayı, asit reflüsü olanlar için son derece faydalı bir bitkidir. Mide ve yemek borusunda mukus üretimini uyarır, bu da astarları asit hasarından korumaya yardımcı olur ve boğazı rahatlatır. Bu mukus bariyeri, sadece asit reflüsüyle ilişkili ağrıyı azaltmakla kalmaz, aynı zamanda mide astarının geçmişteki hasardan iyileşmesine de yardımcı olur.
Ancak meyan kökü ölçülü tüketilmelidir; meyan kökünde bulunan glisirizin bileşiği aşırı alındığında yüksek tansiyona, su tutulmasına ve potasyum seviyelerinde düşüşe neden olabilir. Bu nedenle kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın.
4. Hangi Durumlarda Ameliyat Gereklidir?
Yapısal bozukluklara bağlı reflü gelişiminde cerrahi müdahaleye ihtiyaç olabileceğini anlatan Taşçı, hastalara genel cerrahi uzmanıyla görüşmelerini tavsiye etti.
SIKÇA SORULAN SORULAR (SSS)
S.1. Reflü olup olmadığı nasıl anlaşılır?
Mide içeriğinin yemek borusuna kaçması olarak tanımlanan reflü, uzun süre tedavi gerektirmektedir. Göğüs kemiğinde yanma, yemek sonrasında ağıza ekşili veya asitli mide içeriğinin gelmesi, geğirme, hıçkırık, yutma güçlüğü, bulantı ve sabahları ses kısıklığı reflünün belirtilerindendir.
S.2.Reflü ağrısı nerelere vurur?
Reflü hastalığının en yaygın belirtisi, göğüste yanma olarak bilinen “heartburn” semptomudur. Mide dışında omuzlarda, boyun bölgesinde, sırt ve kolda da hissedilebilen bu yanma hissi, zaman zaman kalp ağrısı ile karıştırılmaktadır.
S.3. Reflü kendi kendine geçer mi?
Bireyin her zaman yaşamadığı, dönemsel olarak görülen reflü bir müddet sonra kendiliğinden geçebilir. Ancak sürekli şikayeti olan hastalar içinde; dikkat edilmesi gereken tüm hususlara uyulduğu ve yaşam tarzında köklü değişiklikler yapılabildiği ölçüde reflü hastalığının tamamen geçmesi olasıdır.
S.4. İlerlemiş reflü belirtileri nelerdir?
Ses kısılması ve öksürük boğazda reflü belirtileri arasında gösterilebilir. Kronik olarak seyreden reflü hastalığı ileri dönemlerde ses tellerinin iltihaplanması (larenjit), diş çürükleri, ağız kokusu, astım gelişmesi ve kronik öksürük şeklinde ilerlemiş reflü belirtileri görülebilir.
#reflü #reflü şikayetleri #reflü tedavisi #mide ekşimesi