KOAH’ın En Önemli Risk Faktörü Sigara
‘Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı’ isminin baş harflerinden oluşan kısaltılmış bir hastalık ismi olan KOAH uzmanlara göre dünyada en sık ölüme yol açan hastalıklar arasında yer alıyor.
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Bülent Eriş, Koah hastalığının nedenleri ve belirtileri hakkında önemli bilgiler verdi.
KOAH'ın En Önemli Risk Faktörü Sigara
KOAH, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı, yani uzun süreli bronşlarda tıkanmayla seyreden bir hastalıktır. Yapılan tüm çalışmalarda KOAH’ın en önemli risk faktörünün SİGARA olduğu gösterilmiştir.
KOAH 40'lı Yaşlarda Belirti Veriyor?
Ülkemizde beş milyona yakın KOAH hastası olduğu düşünülüyor. Kaba bir hesapla her beş sigara içicisi kişiden bir tanesinde KOAH gelişir.
Genellikle 40’lı yaşlardan sonra belirti vermeye başlayan hastalığın en sık bulguları olan öksürük ve balgam, kişiler tarafından sigaraya bağlı şikâyetleri olarak değerlendirildiği için genellikle tanı hastalığın ilerlemiş safhalarında konulabilmekte bu da tedavi başarısını maalesef azaltmaktadır.
KOAH'ın Belirtileri Nelerdir?
Sigara başta olmak üzere zararlı maddelerin bronş yapısını bozmasıyla bronşit ve de hava keseciklerinin yapılarının bozmasıyla da amfizem gelişir. KOAH bu iki durumun bir birleşimi olarak ortaya çıkar. KOAH’ın söylediğimiz gibi en sık belirtileri öksürük, balgam ve nefes darlığıdır.
Öncelikle sabahları yoğun olarak başlayan şikâyetler, sigara içimine devam edilmesi ve tedavi alınmaması sonucunda gün içine de yayılarak ilerleyici bir yapıya bürünür ve giderek şiddetlenir.
KOAH Hastalarına Zatürre ve Grip Aşısı Yapılabilir
KOAH Tanısı Solonum Fonksiyon Testi ile Çözülüyor
Üzerine basarak söylemek gerekirse hastalığın ilerleyerek ağır rahatsızlıkların ortaya çıkmasını önlemek için yapılması gereken SİGARA içiminin bırakılmasıdır. KOAH tanısı, uzun süreli sigara içim hikâyesi olan ve bahsedilen şikâyetlere sahip kişilere Solunum Fonksiyon Testi yapılıp tıkanıklığın saptanmasıyla konur.
KOAH Hastaları Grip ve Zatürre Aşısı Yaptırmalı?
Tedavi başta sigara olmak üzere akciğerlere zarar veren tüm etkenlerden korunma ve düzenli nefes açıcı ilaçların kullanımı şeklindedir. Yiyeceklerden daha çok sulu gıdalar tercih edilmeli, gaz şikâyeti oluşturacak besinlerden kaçınılmalıdır. KOAH hastalarına her sene kışa girerken mutlaka grip ve zatürre aşılarının yapılması da mikrobik alevlenmelerin engellenmesi adına önem taşımaktadır.
KOAH, sigaranın sebep olduğu bir hastalıktır, hayatınız boyunca sigara içmeyerek ilerlemiş evrelerinde ölümcül olabilen bu kronik rahatsızlıktan uzak durmanız gerekir.