HASTALIKLAR

Erken Teşhis ve Uygun Tedaviyle Bel Fıtığı İyileşebilir

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 10.12.2012

Erken Teşhis ve Uygun Tedaviyle Bel Fıtığı İyileşebilir

Bel fıtığı hastası için kalıcı bir sinir hasarı, belden başlayarak bacak ve ayaklara kadar yayılabilen bir ağrının, zamanla azalmaya başlamasıyla birlikte gelen his kaybı veya kaslarda yaşanan güçsüzlükle kendini gösterebilir. Eğer bel fıtığı erken teşhis edilir ve uygun tedavi uygulanırsa, geri dönüşü olmayan bu tür hasarlara yol açmadan tam iyileşme sağlanabilmektedir. Anestezi ve Reanimasyon Bölümü doktorları, “Bel Fıtığında Ozon Tedavisi” hakkında bilgi verdi.

Gövdenin Yükünü Taşıyan Belde Fıtıklaşma Daha Çok Oluyor

Bel fıtığında “Ozon Tedavisi”, tedavi seçenekleri arasında çok tercih edilenlerden biridir. Herhangi bir yan etki ya da risk taşımamakta, tedavide narkoza ve hastanede yatışa gerek kalmadan, kişi tedavisi tamamlandıktan 1-2 saat sonra günlük yaşantısına geri dönebilir.

Neden Bel Fıtığı Rahatsızlığı Yaşanır?

Omurga kemikleri arasında, ortaya çıkan yükün taşınmasını kolaylaştırmak ve hareketlerde elastikiyet kazandırmak için disk denilen yastıklar bulunmaktadır. Bu diskler çeşitli nedenlerle omurilik kanalından çıkan sinirleri sıkıştıracak derecede fıtıklaşabilmektedir. Gövdenin ağırlığına en fazla maruz kalan saha, omurganın bel bölgesidir. Bu nedenle fıtık rahatsızlığı da en sık olarak omurganın bel bölgesinde ortaya çıkmakta ve “bel fıtığı” olarak adlandırılmaktadır.

Bel Fıtığının ileri Safhasında Acil Cerrahi Müdahale Gerekebilir

Bel fıtığına bağlı ağrılar genellikle sıkıştırılmış olan sinir kökü boyunca belden başlayarak bacak ve ayaklara kadar yayılmaktadır. Ağrı duyusu sinirin baskı altında olduğunu ancak henüz kalıcı bir hasar oluşmadığını göstermektedir.

Zaman içerisinde ağrının azalmaya başlamasıyla birlikte etkilenen bölgede his kaybı veya kaslarda güçsüzlük gibi problemlerin ortaya çıkması ise, fıtığın sinire hasar verecek derecede büyüdüğünü düşündüren belirtilerdir. Bacaklarda ortaya çıkabilecek ciddi derecede güç kaybı veya hissizlik durumunda, sinirlerin kalıcı hasara uğramaması için acil cerrahi müdahale gerekebilmektedir.

Ozon Tedavisi ile Fıtık Hacmi Küçültülebilir

Bel fıtığı, eğer erken teşhis ile tedavi edilirse cerrahi müdahale gerektirmeyen bir hastalıktır. Erken teşhis edilen uygun hastalarda, fıtıklaşmış disk içine ozon tedavisi (ozon nükleolizis) tedavisi uygulanmaktadır.

Ozon, merkezdeki basınç artışına bağlı olarak sinir köküne doğru fıtıklaşmış olan diskin hücresel yapısında büzüşmeye neden olarak, disk içindeki basıncın azalmasını ve fıtığın küçülmesini sağlar. Ayrıca ozonun sahip olduğu ödem çözücü ve ağrı kesici etki ile de sinirin üzerindeki ödeme bağlı baskının ve ağrının ortadan kaldırılması mümkün olmaktadır. Sonuçta fıtık hacmi küçülür ve bacaklara giden sinirler üzerindeki baskı ortadan kalkar.

Hasta Tedavi Sonrası Evine Yürüyerek Gidebilir

Ozon tedavisi, steril ameliyathane koşullarında ve radyolojik görüntüleme eşliğinde yapılmaktadır. Hasta yüzüstü pozisyonda yatırılır. Girişim bölgesi mikroplardan arındırılmak için bir antiseptik solüsyon ile silinir. Radyolojik olarak bel fıtığı olan bölge işaretlenir.

Hastanın bel bölgesine lokal anestezik ilaç yapılarak girişim sahası uyuşturulur. Hedeflenen disk içine özel bir kanül yerleştirilerek, disk büyüklüğüne göre yeterli volümde ozon, diskin merkezine uygulanır.

Hasta Tedavisi Sonrası Yürüyerek Evine Gidiyor

Girişim sonrası hasta 1 – 2 saat gözlem altında tutulur. Ardından yürüyerek evine gönderilir. İşlem sonrası, 1 hafta süresince iyileşmenin daha hızlı olabilmesi için, hastanın bel bölgesinde ağırlık oluşturabilecek işlerden kaçınması önerilir. 4 haftalık kontrol süresi sonunda, klinik düzelmenin derecesine göre işlem tekrarlanabilir.

Konular :