GENEL SAĞLIK

Rüya Görmek Beyni Güçlendiriyor

Cansu Buldu ÇAN Cansu Buldu ÇAN
Yayın : 11.11.2018 - Güncelleme : 04.06.2024

 

Rüyalar, gün içinde öğrenilmiş olan bilgilerin uygun şekilde belleğe yerleştirilmesini ve kısa süreli hatırlamanın uzun süreli hatırlamaya çevrilmesini sağlıyor. Rüyaların öğrenmeyi kolaylaştırdığını belirten uzmanlara göre, rüyalar beyindeki sinir hücrelerinin ve sinir ağlarının sağlıklı bir şekilde çalışmasına ve gelişmesine hizmet ediyor. Bu nedenle bebek ve çocukların beyin gelişimlerinde rüyaların önemli bir yeri var. 

Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Fatma Duygu Kaya Yertutanol, rüyaların gün içindeki yaşantıların, deneyimlerin, duyguların, düşüncelerin düzenlenmesi, analiz edilmesi, anlamlandırılması yani kısacası zihinde işlenip netleştirilmesini sağladığını söyledi.

Rüya Görmek Beyni Güçlendiriyor

Uzmanlara göre, rüyalar beyindeki sinir hücrelerinin ve sinir ağlarının sağlıklı bir şekilde çalışmasına ve gelişmesine hizmet ediyor. 

 

Rüya Görme Neden Olur?

1. Uyku Sırasında Rüya Görmek

  • Yaşamın üçte biri uykuda geçiyor 

Yrd. Doç. Dr. Fatma Duygu Kaya Yertutanol, rüyaları, “zihnimizin uyku sırasında oluşturduğu görüntü ve öyküler olarak ya da duyusal, bilişsel ve duygusal boyutların olduğu farklı bir tür bilinçlilik hali” olarak tanımladı. Yertutanol, şunları söyledi: 

“Yaşamın yaklaşık üçte birinin uykuda geçtiğini biliyoruz. Uyku, karmaşık fizyolojik mekanizmaların işlediği ve kabaca hızlı göz hareketlerinin olduğu (REM) ve olmadığı (NREM) dönemleri içeren bir süreçtir.

Bu dönemler birbirini izler ve 8 saatlik bir gece uykusu boyunca 4-5 dönem geçiririz. Rüyalar yoğun olarak zihnimizin tıpkı uyanıklıktaki gibi çok aktif olduğu bir dönem olan REM döneminde görülür ve süreleri birkaç saniyeden 20-30 dakikaya kadar değişebilir. Gece boyunca sıklıkla birden fazla (3-6 arası) rüya görmekle birlikte çoğunu (yaklaşık %95-99’u) uyandığımızda hızla unuturuz.”

 

  • Rüya süreci ile ilgili bilinenler az 

Rüyaların zaman zaman eğlenceli, keyif verici, mantıklı olduğu gibi zaman zaman da korkutucu, kaygı verici, kafa karıştırıcı ya da tuhaf olabildiğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Yertutanol, “Rüyalarımızın başlangıcı/bitişi ve içeriği gibi özellikleri üzerine kontrolümüz yok denecek kadar azdır. Rüyalar başlar, belirli içerikler taşır, bize bazı duygular yaşatır ve biterler. Bu sürecin ayrıntıları ile ilgili bilgilerimiz azdır” dedi.

 

Rüya Görmenin Bize Faydası Ne?

2. Neden Rüya Görürüz?

  • Rüyalar, öğrenilmiş bilgilerin belleğe yerleştirilmesini sağlıyor 

Rüyaların biyolojik, fizyolojik ve psikolojik önemi kesin olarak bilinmemekle birlikte işlevine ilişkin birçok açıklamanın olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Fatma Duygu Kaya Yertutanol, bu açıklamalardan bazılarını şu şekilde özetledi: “Rüyalar gün içinde öğrenilmiş olan bilgilerin uygun şekilde belleğe yerleştirilmesi ve kısa süreli hatırlamanın uzun süreli hatırlamaya çevrilmesini sağlar. O nedenle öğrenmeyi kolaylaştırır.

 

Rüya Görmek Yaratıcılığı ve Problem Çözmeyi Geliştiriyor

  • Gün içerisinde yaşananları zihinde işliyor 

Gün içindeki yaşantıların, deneyimlerin, duyguların, düşüncelerin düzenlenmesi, analiz edilmesi, anlamlandırılması yani kısacası zihinde işlenip netleştirilmesini sağlar. Zaten çoğu kez rüyalarda son zamanlarda yaşadıklarımızdan parçalar olduğunu fark ederiz. Örneğin devamlı üzerinde düşündüğünüz bir soruna gün içinde bir çözüm bulamamışken, sağlıklı bir uyku sonrası sorunu çözmeye yönelik bir yol bulmuş olarak uyanmak mümkündür.

 

3. Rüyaların Bebek ve Çocuklar Üzerindeki Etkisi 

  • Bebek ve çocukların beyin gelişimi için önemli 

Rüyalar beyindeki sinir hücrelerinin ve sinir ağlarının sağlıklı bir şekilde çalışmasına ve gelişmesine hizmet eder. O nedenle bebek ve çocukların beyin gelişimlerinde önemlidir.” 

  • Bilinçdışındaki bilgilere ulaşmak mümkün hale geliyor 

Rüyaların bilinçdışında bastırdığımız isteklerimizin, korkularımızın, kaygılarımızın açığa çıktığı bir süreç olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Yertutanol, “Böylece rüyalar sayesinde bilinçdışındaki bilgilere ulaşmak mümkün hale gelir.

Rüya Görmek Beyni Güçlendiriyor

Bilinçdışındaki içeriğin bir kısmına rüyalar yoluyla ulaşmanın, özellikle bazı psikoterapi türlerinde büyük önemi vardır. Bu içerik terapi seansları sırasında incelenir ve kişinin bastırılmış istek, korku ve kaygılarının farkına varmasına yardımcı olunur” diye konuştu.

 

Rüyalarımızı Hatırlamak İstiyorsanız Bunu Yapın!

4. Rüyalarımızı Nasıl Hatırlayabiliriz? 

Yrd. Doç. Dr. Fatma Duygu Kaya Yertutanol, rüyaların anlaşılmasının kişinin zihinsel süreçleri ile ilgili önemli bilgiler verdiğini ve bu nedenle rüyaların hatırlanmasının önemli olduğunu söyledi. Ancak rüyaları hatırlamanın her zaman mümkün olmadığını ifade eden Yertutanol, “Rüyalarımızı hatırlamak için öncelikle sağlıklı bir uyku uyumayı sağlamak gerekir.

Daha sonra her gece yatarken kendimize ‘rüyalarımı hatırlamak istiyorum’ diye telkinde bulunmak ve sabah uyanır uyanmaz başka hiçbir şey yapmadan ve düşünmeden zihnimizde kalan rüya parçacıklarını başucumuzda tutacağımız ufak bir not defterine (rüya defteri) yazmak zaman içerisinde rüyalarımızı daha iyi hatırlamamıza yardımcı olabilir” dedi.

5. Uyku Kalitenizi İyileştirmenin 5 Yolu  

Peki yeterince uyuduğumuzdan ve rüya durumunu deneyimlediğimizden nasıl emin olabiliriz? Uyumak için uyku hapı kullanma eğiliminde olsak da bunun rüya görme açısından zararlı olduğu birçok çalışmada gösterilmiştir. Uyku hapı almak yerine uykunuzu iyileştirmenin bazı basit yollarını deneyebiliriz: Örneğin;

5.1. Yatmadan önceki son bir veya iki saat içinde odanızın karanlık olduğundan; bilgisayar ekranları ve cep telefonları gibi parlak ışık kaynaklarına bakmadığınızdan emin olun. Hatta akşamın erken saatlerinde evinizdeki ışıkları kısmaya başlamak isteyebilirsiniz, bu da uykunuzu artırmaya yardımcı olur.

5.2. Her gün yaklaşık olarak aynı saatte yatın ve uyanın. Bu, vücudunuza düzenli bir uyku zamanı sinyali göndermeye yardımcı olur. Hafta sonları çok fazla uyumaya çalışmanın faydası yok. Hafta boyunca düzenli uyku kaybını telafi etmenin bir yolu yoktur. Uyku düzeninize sadık olun. 

5.3. Geceleri uyuduğunuz odayı serin tutun; hatta olması gerektiğini düşündüğünüzden daha soğuk olması çok daha faydalı olacaktır. Geceleri rahat bir uyku için vücut sıcaklığınızın düşmesi gerekir ve daha düşük oda sıcaklığı, beyninize uyku zamanının geldiğine dair sinyal göndermeye yardımcı olur.

5.4. Uykuya dalmakta güçlük çekiyorsanız veya gece kendinizi huzursuz hissederek uyanıyorsanız, yatakta uyanık kalmayın. Bu beyninizi yatağınızın uyumak için bir yer olmadığı konusunda eğitir. Bunun yerine kalkın ve farklı bir odada, loş ışık altında kitap okuyarak uykunuzun gelmesini sağlayın. 

Uykunuz kaçtığında bilgisayarınıza veya cep telefonunuza bakmayın. Uykunuz geldiğinde yatağa geri dönün. Veya yataktan çıkmak istemiyorsanız meditasyon yapmayı deneyin. Araştırmalar, meditasyonun bireylerin daha hızlı uykuya dalmasına yardımcı olduğunu ve aynı zamanda uyku kalitesini artırdığını gösteriyor.

5.5. Günün geç saatlerinde kafein veya alkol içeren içecekler içmeyin. Bunların her ikisi de uykuyu engeller; ya sizi uyanık tutar ya da gece boyunca sık sık uyanmanıza neden olur.

Uyku, beynimizi ve fiziksel sağlığımızı her gün dinlendirmek için yapabileceğimiz en etkili rutinimizdir. Uykunun yanı sıra rüya görmek, beyinde temel duygusal ilk yardım olabileceği gibi ve benzersiz bir bilgi simyası yaratır. Her zaman sağlıklı, mutlu ve yaratıcı olmak istiyorsanız mümkün olduğunca uyku kalitenizi iyileştirin. 

Konular :

#rüya #görmek #beyni güçlendirmek #rüya görmek #rüyayı hatırlamak