GENEL SAĞLIK

Dişler Neden Ağızda Gömülü Kalır?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 08.01.2013

Dişler Neden Ağızda Gömülü Kalır

Günümüzde insanların çenelerinde yer darlığı, buna bağlı olarak sıkışıklık ve çapraşıklık daha yaygınlaşır. Özellikle alt 20 yaş, üst 20 yaş, üst köpek dişi gömülükalır. Bakın Diş Hekimi Dr. Kemal Kavut bu durumu nasıl açıklıyor.

Gömülü Diş Nedir?

Ağızda sürme yaşı tamamlandığı halde ağız içinde yerini alamamış, kısmen veya tamamen kemik dokusu içinde kalmış olan dişlere “Gömülü Dişler” denir.

Dişler Neden Ağızda Gömülü Kalır

Eski dönemlerde insanlar sert ve çiğ gıdalarla beslendiği için çene, yüz yapıları özellikle çene arkları büyük ve gelişmiş idi, bu yüzden dişler kolaylıkla çene arkları içindeki yerini alabilmekteydi.

Fakat günümüzde insanlar daha yumuşak ve hazır gıdalarla beslendiği için, çene arkları yeteri kadar gelişmez. Çene arklarında küçülme vardır, bu nedenle çenede yer darlığı meydana gelir ve bazı dişler çene kemiği içinde gömülü kalırlar.

Gömülü Dişler Neden Alınmalıdır?

Gömülü dişler (yarı veya tam gömülü ) hastalarda çeşitli rahatsızlıklara sebep olurlar. Gömülü dişler, çene arkı içerisinden geçen damar sinir paketine ve komşu dişlere baskı yaparak ağrıya sebebiyet verirler. Komşu dişlere baskı yaparak diş dizisinin düzenini bozabilir ve dişlerde eğrilikler, çapraşıklıklar yapabilir.

Dişler Neden Ağızda Gömülü Kalır

Özellikle ortodontik tedavi görmüş ya da görmekte olan hastalarda, gömülü dişler diş hekiminin uygulayacağı ortodontik kuvvete, ters yönde kuvvet uygulayıp, tedavi ile düzeltilmiş diş dizisinin bozulmasına sebep olup, ortodontik tedavi başarısını ortadan kaldırabilir.

Dişler Neden Ağızda Gömülü Kalır

Bazen gömülü dişler, kısmen ağız ortamına sürerek yarı gömülü halde kalabilirler. Yarısı süren bu dişler ile dişin yarısını örten dişeti arasında bakterilerin yerleşeceği derin enfeksiyonel cepler oluşur. Bu enfeksiyon ağrı, şişlik ve ağız açma zorluğu gibi problemler oluşturabilir. Böyle durumlarda hasta mutlaka diş hekimine başvurmalıdır.

Gömülü dişler çevrelerindeki diğer dişlerin kemik dokusunu zayıflatır ve komşu dişlerin dişetlerinde hastalığa sebep olabilir. Ayrıca komşu dişlerin köklerine basınç yaparak bu dişlerin köklerinde erimeye sebep olabilir.

20 Yaş Dişleri Genelde Normal Pozisyonda Çıkmaz

Gömülü dişlerden kaynaklı kist veya tümörler de ortaya çıkabilir. Sık rastlanılan bir başka sıkıntı da 20 yaş dişleri genelde normal pozisyonda süremediklerinden hastalarda yanak ısırma ve mukozada yaralanma şikâyetlerine sebep olabilmektedir. Böyle durumlarda da 20 yaş dişlerinin zaten normal fonksiyon görmediklerinden alınmaları uygundur.

Konular :