Diş Tedavisinde Lazer Kullanımının Riskleri Var mı?
Lazer tedavisinin, ağız ve diş sağlığında farklı birçok alanda kullanım alanı bulunuyor. Peki lazer tedavisinin riskleri var mı? Nelere dikkat edilmeli? İşte, yanıtları...
Göz ve cilt gibi birçok sağlık sorunu için uygulanacak cerrahide sıklıkla kullanılan bir yöntem haline gelen lazer tedavisi, ağız vediş sağlığı tedavisinde de etkili çözümler sunuyor. Peki bir takıp handikapları olan lazer tedavisinin ağız ve diş sağlığı üzerinde ne gibi etkileri var?
Lazerle ağız ve diş sağlığı tedavisi günümüz pratiğinde daha çok cerrahi branşlarda ve yumuşak dokuyu içeren tedavilerde kullanıldığını belirten İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sait Mete Üçok, ağız ve diş sağlığı için kullanılan lazerlerin diş hekimliğinde kullanılmasıyla anestezik uygulama ihtiyacının azaldığını ve işlemlerin daha az ağrı ile yapılabildiğinin önemini anlattı.
Diş hekimliğinde kullanılan lazerler hem yumuşak dokuda hem de sert dokuda kullanılmak üzere iki çeşidi bulunuyor.
Yumuşak doku lazerleri, yumuşak dokucerrahisi ya da koagülasyonunda, kanal içi ya da cep içi dezenfeksiyonundakullanılır. Sert doku lazerleri ise çürük temizlenmesi, kuron boyu uzatma,kanal genişletme, apikal rezeksiyon, lamina vener için diş kesimi, kuron(kaplama) sökümünde kullanılır.
Lazerlerin kompozit rezin dolguların polimerizasyonunda, diş hassasiyetinin giderilmesinde, tükürük taşının parçalanmasında ve dişlerdeki çatlakların ve çürüğün erken teşhisinde dekullanım alanı bulunuyor.
Diş Tedavisinde Lazer Kullanımının Riskleri Var mı?
Lazer Tedavisi Sert Dokularda Etkili mi?
Restoratif diş tedavisi alanında çürük lezyonunun temizlenmesi amacıyla kullanılabilen sert dokuyla ilgili olan dental lazerler var. Bu sert doku lazerleri seçici olarakçürük dişte yalnızca çürük lezyonunu temizleyerek dişin sağlıklı ve sağlamkısımlarına dokunmamaktadır. Ancak diş sert dokularında her zaman etkilideğildirler ve diş minesini ve metal içeren restorasyonları kaldıramazlar.
Lazerlerin çürük lezyonunun temizliğinde kullanılabildiğigibi endodontide (kök kanal tedavisi) kök kanallarının dezenfeksiyonunda ve dişbeyazlatılması işlemleri ve dişin canlılığının (vitalitesinin) ölçülmesi içinyapılan testler gibi farklı alanlarda da kullanım alanı bulunuyor.
Lazerin sert dokulardan ziyade daha çok yumuşak dokularda ve onların cerrahisinde kullanılıyor. Biyopsi alımında, diş eti büyümelerinin tedavisinde, gingivektomive gingivoplasti gibi pembe estetiği içeren uygulamalarda, ağız içinde oluşanaftların tedavisinde, siyahlaşan ya da kahverengileşen diş etlerinin eskiestetik pembe haline getirilmesi işlemi olan melanin pigmentasyonu tedavisindekullanılabilmektedir.
Yapılan akademik çalışmaların cerrahi işlemler esnasında insizyon yapmak (kesi yapmak) için lazer kullanılması iledikişe olan ihtiyacın azaldığını, kanama kontrolünün sağlandığını ve tedavi sonrası iyileşmenin daha iyi olduğunu gösteriyor.
Tıpta ve diş hekimliğinde kullanılan lazerlerin esas özelliği tek renkli olmalarıdır. Bu sayede hedeflenen dokulara etki edilirken çevre doku tahribatın minimum düzeyde olması sağlanmaktadır.
Lazer Tedavisindeki Risklere Dikkat!
Lzer kullanımından kaynaklanan herhangi bir yansıyan enerji hasarı önlemek için uygun koruyucu gözlük kullanımı hem hasta hem de hekimin göz sağlığı açısından önemlidir. Yoksa istenmeyen hasarlar hem hekimde hem de hastada oluşabilmektedir. Özellikle gözde ilk lazer ışığınamaruz kalındığında aşırı sulanma ve ani görüntü dalgalanmaları olabilir. Daha ileri maruziyet durumlarında kornea yanıkları ve katarakta kadar varan hasarlarortaya çıkabilir.
Deride kabarcık oluşumu ve kızarıklıklar oluşabilir. Lazerler yüksek voltaj sistemleri ile kullanılırsa elektrik şoku riski ortaya çıkabilir. Bazı lazerlerde bulunan toksik gazlar sızıntı yaparsa soluma yoluyla hasarasebep olabilir. Lazerin yangın çıkarma ve tutuşma riski de vardır. Lazer uygulaması yapılan oda oldukça iyi havalandırılmalı ve odanın kapısına gerekliuyarı levhaları konulmalıdır.