Depresyondan Sosyalleşerek Korunabilirsiniz
Baharın gelmesiyle birlikte halsiz, bitkin ve her şeye çabuk öfkeleniyorsanız eğer dikkat! Bahar yorgunu olabilirsiniz… Mevsim geçişlerinden olumsuz yönde etkilenen bazı kişilerde bahar yorgunluğu depresyonu da beraberinde getiriyor. Psikiyatrist Dr. Uğur Hatıloğlu, mevsim geçişlerinde oluşan duygu durum bozuklukları hakkında bilgi verdi.
Mevsimsel Değişimler Her Kişide Farklı Etki Yaratıyor
Bahar yorgunluğu, depresyon ve mevsimsel değişikliklere bağlı beyindeki nörotransmitter değişimlerinin (serotonin artışı, melatonin azalması) herkeste kendini farklı gösteriyor. Halsizlik, bitkinlik, kolay yorulma, sabırsızlık, isteksizlik, dikkat dağınıklığı, konsantre olmakta zorlanma ve çabuk öfekelenme gibi belirtileri en az iki hafta, günün büyük çoğunluğunda ve nerdeyse her gün kendinizde gözlemliyorsanız eğer depresyon açısından değerlendirilmek üzere bir psikiyatri uzmanına başvurmalısınız.
Beynimiz İklim Değişikliklerini Stres Faktörü Olarak Görüyor
Mevsimsel değişiklikler aslında yeni bir stres kaynağı sayılabilir. Çünkü her canlı gibi biz de içsel ya da dışsal gelişen olumlu/olumsuz bir duruma karşı hep adapte olmaya çalışırız. Çok fazla dışımızda gelişen bir durum olan ve hakkında elimizden bir şey gelmediği için iklim değişikliğini bilinçli olarak stres faktörü gibi görmesek de beynimiz görüyor olabilir. Geçişler her zaman sıkıntılı olacağından çoğumuz kısa süre bu yakınmaları yaşarız ve uyum sağladığımız zaman belirtiler de kaybolur. Bazen ortaya çıkan yorgunluk zaten önceden var olan bir durumdan kaynaklanıyorsa eğer kronik yorgunluk; fiziksel ya da psikiyatrik rahatsızlıkların habercisi olabilir.
Depresyondan Korunmak İçin Uzmanlar Neler Tavsiye Ediyor?
1-Hareket Edin: Egzersiz her zamanki gibi en iyi baş etme yollarından biridir. Gün ışığından yararlanmak için daha çok dışarıda egzersiz yapmak bir taşla iki kuş vurmak gibi olacaktır. Ayrıca güneşle beraber D vitamini düzeyinin vücutta artmasının son dönemde yapılan bazı çalışmalarda depresif belirtilere iyi gelebileceği düşünülmektedir. Günde 15-30 dakika arası orta-hızlı tempoda yürüyüş hem bedensel sağlığınıza yararlı olacak, hem de depresif belirtilerin azalması konusunda yardımcı olacaktır. Bunun dışında yürüyen merdiven, asansör kullanmamak, toplu taşımada bir durak erken inmek, araba kullananlar içinse daha uzak yerlere park etmek gibi davranışlar da bir şekilde daha fazla hareket etmenize yardımcı olabilir.
2-Beslenmenize Dikkat Edin: Ağır, yağlı, aşırı baharatlı beslenmekten kaçının. Taze sebze ve meyvelerden oluşan bir diyet bu dönemi kolay atlatmanıza yardımcı olabilir. Maddeden, alkolden, sigaradan uzak durun.
3-Bol Su İçmeyi İhmal Etmeyin: Su tüketiminize dikkat edin, az ve orta miktarda içiyorsanız miktarı arttırın. Kahve ve çayı azaltın.
4-Sosyalleşin: İletişimde kalmak, sevdiğiniz etkinlikleri yapmak sizi aktif kılacaktır
5-Stresle Baş etmeyi Öğrenin: Artan stres bahar yorgunluğuna katkıda bulunur. Stresle baş etmek bahar yorgunluğu sürecini kısaltacaktır. Stres deyince ilk başta akla her türlü yaşam alanındaki zorluklar gelir. İnsan ne kadar başına gelenlerle ilk önce kendi mücadele etmek istese de gücü tükenmeye başladığı an yakınlarından, olmuyorsa profesyonel bir uzmandan yardım isteyebilir.
Depresyondan Sosyalleşerek Korunabilirsiniz
6-Doğru Dinlenin: Bu dönemde kişi daha kolay yorulur. İlk aklına gelen de genelde ilk fırsatta ya da olabildiğince fazla uyumak olur. Fakat bu öneri ne kadar doğru görünse de pratik olarak doğru değildir. Çünkü yorgunluğun sebebi az uyumak değil, gün ışığının artmasına bağlı olarak değişen kimyasal düzenin en kısa zamanda yeniden ayarlanmasıdır. Bu yüzden erken yatıp erken kalkılan bir düzenin tercihi yine süreci kısaltmakta faydalı olacaktır.
7-Güneşli Havaları Değerlendirin: Gün ışığından faydalanmak için dışarıda olacağınız planlar yapmaya çalışın. Evde yaptığınız aktivitelerin bazılarını dışarıya taşımak da yararlı olabilir. Perdeleri ve camları açın. Daha çok gün ışığıyla haşır neşir olun.