Ayaklarda Şekil Bozukluğuna Neden Olan 6 Hata!
Kış geldi… Birbirinden güzel ayakkabı, bot veya çizmeler vitrinlerde alıcılarını bekliyor. Ancak özellikle kadınlarda şık görünmek her zaman ön planda olduğu için ayakkabılarda rahatlık hep ikinci planda kalıyor. Bunun sonucunda ayaklarda su toplaması ve yara oluşmasının yanı sıra şekil bozukluğu gibi çok daha ciddi sorunlar ortaya çıkabiliyor!
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Metin Türkmen, ayak sağlığını korumak için ayakkabı, bot veya çizme seçerken dikkat edilmesi gereken noktaları anlatıyor.
"Bu Ayakkabılar Yılın Modası Ama"DiyerekAyak Sağlığınızı Bozmayın
Yüksek topuklu, yüksek platformlular… Çok dar ya da çok büyükler… Ve çok sert tabanlı olanlar. Şık giyinmek ile moda her zaman birbirine karıştığı için ayağın rahat olması hep ikinci planda kalıyor. Sonuç; su toplayan, cildi soyulan, nasır bağlayan ve sık sık burkulan ayaklar! Üstelik geç kalındığında problem gittikçe ilerleyerek ciddi sinir sıkışmalarına, ayaklarda ve parmaklarda şekil bozukluklarının oluşmasına veya artmasına yol açabiliyor.
İşte Ayak Sağlığını Tehdit Eden6 Hatalı Seçim!
1) Önü daralan ve ayağı sıkanlar:
Ayakkabılarda en sık yaşanan problem, önü daralan ve ayağı sıkan dar kalıp, topuklu ayakkabılar ya da botlar giyilmesi ve bunlarla uzun süre ayakta kalınması. Önü daralan ayakkabılar parmakların rahatça hareket etmesini engelliyor. Zamanla parmakların şekli bozuluyor.
2) Yüksek topuklu olanlar:
Yüksek topuklu ayakkabılarda ağırlık tarak kısmına geçeceği için parmaklara aşırı yük biniyor ve uzun süreli kullanımlar ayak ile parmaklarda şekil bozukluklarına neden oluyor.
3) Çok yüksek platformlular:
Kadınlar moda olduğu için çok yüksek platform gibi denge bozan ürünler kullanılabiliyor. Ayrıca bu platformların sert olanları ayağın kıvrılmasını engelliyor, şoku emmeden diğer eklemlere aşırı baskı iletiyor.
4) Tamamen topuksuz olanlar:
Özellikle gençlerin çok sık tercih ettikleri tamamen topuksuz ve aşırı yumuşak, genellikle bez veya süet olan ayakkabı ile çizmeler de sakıncalı# Çünkü ayağı hiç tutmayan, iç tabanı hiç desteklemeyen bu ayakkabılar içe basmaya meyilli olanlarda bu durumun daha da kötüleşmesine neden olabiliyor.
5) Bir numara büyükler:
Topuklu ayakkabı ya da bot seçerken ince kalıplı ürünlerin büyük numaralarını almak büyük bir hata. Çünkü ayak öne gidince ayakkabı önden vuruyor, arkadan boşluk kalıyor ve topuk yürürken hareket ediyor. Bunun sonucunda ayakkabılar sürtüyor ve yara yapıyor.
6) Çok sert deriler – sert rugan olanlar:
Gerekli esneme ve yumuşama olmadığı için ayağın fonksiyonlarını bozuyor:
İdeal Ayakkabı Nasıl Olmalı?
•Ayağın şekline uygun olmalı ve tam oturmalı. Ayak üç boyutlu olduğu için ayakkabının sadece boydan uyması yetmez, eni ve yüksekliği de uymalı. Ayağı iyi kavramalı ve özellikle bilek kısmı iyi tutmalı.
•Ayağı taraklı olanlar daha geniş kalıplı ayakkabılar kullanmalı, ince ayaklı kadınlar ise ince kalıplı olanları giymeli.
•Ayağı destekleyen bir iç taban ve şoku emen, doğru noktalarda esneyen bir dış tabanı olmalı.
•Ayakkabının önü ve yanları dar olmamalı, parmaklar yanlardan ve üstten rahat etmeli.
• İçi dışı deri olmalı. Bu tür ayakkabılar hem nefes aldığı için terletmez, hem de ayağın şekline daha kolay uyum sağlarlar.
•Derinin cinsi de önemli. Hassas cilde sahip, kemik yapısı belirgin ve çıkıntılı olanlar ile diyabet hastaları yumuşak derileri giymeli.
•Ayakkabı tabanının dış kısmı yeterince geniş olmalı. Özellikle denge ve burkulma sorunu olan kadınlar geniş, topuk kısmı daralmayan ayakkabılar seçmeli.
•Çok sert deri ve sert rugan yerine, ayağın şeklini daha iyi alan süet ve nubuk deriler tercih etmeli.