Ağız Kokusunu Önlemek İçin Bunlara Dikkat Edin!
Dil üzerinde oluşan tabakanın altında oksijensiz ortamda yaşayan mikropların ağız kokusuna neden olduğunu belirten uzmanlar, her gün en az bir kere dil temizliği yapılması gerektiği uyarısında bulunuyor.
Diş Hekimi Hakan Erdoğan; sosyal hayatı etkileyen, özgüveni sarsan, iletişim bozukluğuna yol açan ve utangaçlık duygusunun yaşanmasına neden olan ağız kokusunun, insanlarda içe kapanma ve stres gibi olumsuzluklar yaşamasına, evliliklerde boşanmalara bile neden olduğuna dikkat çekiyor. Dr. Erdoğan ağız kokusu problemlerinin nedenlerini ve neler yapılması gerektiğini şöyle anlatıyor:
İçindekiler: Ağız Kokusunu Önlemek İçin Bunlara Dikkat Edin!
- Ağız Kokusunun Başlıca Nedeni Ağız Bakımı Yapılmamasıdır
Ağız kokusuna, sigara, ağız kuruluğu, kötü ağız hijyeni, dental, burun, sinüs ve boğaz problemleri, alt solunum yolları enfeksiyonları, açlık, diyet ve çeşitli hastalıkları neden olabilir. Toplumun yüzde 25′i ağız kokusu problemi yaşıyor. Bunun başlıca nedeni ağız bakımı yapmamaktandır.
- Diş Temizliği Kadar Dil Temizliğine de Dikkat Etmek Gerekiyor
Ağız kokusuna, oksijensiz ortamda yaşayabilen mikroplar neden olmaktadır. Dil üzerinde oluşan tabakanın altında yaşayan bu mikroplar, kokunun en büyük nedenidir. Diş eti problemleri, diş çürükleri de bu mikroplara yaşayacak ortamlar sunar. Ağız kokusu basite alınmamalıdır. Yeterli diş ve dil temizliği yaparak insanlarımızın birçoğu yaşadıkları bu sıkıntıdan kurtulabilir.
- Yoğurt, Maydanoz, Tarçın ve Yeşil Çay Ağız Kokusunu Önlüyor
Dil temizliğinin yapılabilmesi için gerekli aletlerin satışının da yok denecek kadar az. Günde en az bir kere dil temizliği yaparak, mikropların yaşamasına imkân tanıyan oksijensiz ortamın ortan kaldırabililirsiniz.
Ağız kokusundan kurtulmak için özellikle yemeklerden sonra bol su ile gargara yapılması gerekiyor. Özellikle yoğurt, maydanoz, tarçın ve yeşil çay kullanımının da ağız kokusunu giderir.
Yüksek protein içeren et, yumurta, deniz ürünleri, baklagiller, peynir gibi gıdaların ağız kokusu yapar. Bu tür gıdaların tüketiminin ardından mutlaka ağız temizliği yapılmalı.
Ağız kokusunun yaşanmaması için ağzın nemli olması gerektiğine gerekir. Sıvı azlığı, ağız kokusuna neden olabiliyor. Diyet yapanlar da yeterli sıvıyı almadıkları için ağız kuruluğu nedeniyle ağız kokusu yaşayabiliyorlar.
Ağız kokusunun birden fazla nedeni olabilir. Bunun için öncelikle ağız kokunuzun neden kaynaklandığını bulmak gerekiyor.
2. Ağız Kokusunun Nedenleri Bunlar Olabilir
Sinüzite kaynaklanan nedenler : Sinüzitli kişinin geniz akıntısının iltihaplı olması nefesinde hoş olmayan bir kokuya neden olur
Bademcik iltihabından kaynaklanan nedenler
Diş ve dişeti hastalıklarından kaynaklanan nedenler
Mide ve bağırsak sistemi hastalıklarından kaynaklanan nedenler
Dil üzerindeki mantar enfeksiyonlarından kaynaklanan nedenler
3. Ağız Kokusunu Önlemek İçin Alacağınız Önlemler
Eğer ağzınızda herhangi bir enfeksiyon, vücudunuzda nefesinizin kokmasına yol açacak herhangi bir sağlık sorunu yoksa ağız kokusunu engellemek için gargara ve diş macunlarıyla yapılacak düzenli temizliğinizi aksatmayın.
Diş fırçalama işleminin yanında dil temizliğinize de özen gösterin.
Diş ipi kullanmaya özen gösterin.
Sarımsak, soğan ve baharattan kaçının ya da pişirerek yemeyi tercih edin. Çoğunlukla kötü sindirildikleri için süt ürünleri de bu probleme neden olabilir.
Çok fazla çay ve kahve tüketmeyin.
Alkolü ve sigarayı bırakın.
Tükürük salgısını hareketlendirin. Bakteri oluşumunu önlemek için ağzın oksijenlenmesine yardımcı olun. Şekersiz sakız çiğnemek bunun en kolay yolu. Ağız kuruluğunu önlemek için gün boyu su için.