Oruç Tutarken Mide ve Bağırsak Sorunu ile Nasıl Baş Edilir?
Uzmanlar, sahur ve iftar arasında geçen uzun sürede sindirim kanalının aktif halden inaktif hale geçtiğini, bunun da bağırsak hareketlerinde belli oranda azalmaya yol açacağınısöylüyor.
Uzun süren açlığın ardından iftarla birlikte hızlı ve yüksek miktarlarda gıda tüketiminin mide ve bağırsaklarda şişkinlik ve gaz problemlerine neden olabileceğinin söyleyen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Hocaoğlu sorunun çözümü için bakın neler öneriyor:
Şişkinlik ve Gaz Problemi Doğru Beslenerek Önlenebilir
Uzun süren açlık ve susuzluk nedeniyle oruç tutanlarda mide ve bağırsak problemleri yaşanabiliyor. İftar sonrası yoğun gıda tüketimi ve bu tüketimin akşamın ilerleyen saatlerine rastlaması, sahurda da yine beslenmenin devam etmesi kaliteli uykunun zarar görmesine de neden olabilir. Sindirim sisteminde meydana gelen değişiklikler sonucunda görülen kabızlık, şişkinlik ve gaz problemlerini doğru beslenerek aşmak mümkün.
Probiyotik ve Prebiyotikler Neden Gereklidir?
Sindirim sisteminin sağlıklı dengesinin korunmasında probiyotik ve prebiyotik içerikli besinlerin önemli yer tutar. Dost bakterilerin sağlık için önemi büyüktür. Bağırsaklarımızda 1-2 kg. kadar dost bakteriler dediğimiz probiyotikler bulunur. Bu bakteriler sağlıklı sindirim sistemi florasının oluşmasında, besinlerin sindirilmesinde, bağışıklık sisteminin desteklenmesinde, K ve B vitaminlerinin sentezinde önemli yer tutar. Ayrıca kötü bakterilerin çoğalmalarını da engelleyerek gaz, şişkinlik ve kabızlık gibi sindirim problemlerini de ortadan kaldırabilmektedirler. Sindirilemeyen karbonhidratlar olan prebiyotikler ise probiyotiklerin etkinliğini artırdığı için birlikte kullanımları, Ramazan boyunca sık karşılaşılan bu şikayetlerin giderilmesi için ayrıca önem taşır.
“Hassas Bağırsak Sendromu”nu Engellemek İçin Ne Yapmalı?
Hastalıkta; karın ağrısı, sık tuvalete çıkma isteği, şişkinlik, gaz şikayetleri gibi bulgulara sıkça rastlanır. Sendromun tedavisinde beslenme alışkanlıkları büyük önem taşır.
Yoğurt, Kefir ve Lifli Sebzelere Sofralarınızda Yer Açın
Yeterince su tüketmek, öğün sayısını artırmak, gaz yapıcı gıdalardan uzak durmak, probiyotik ve prebiyotik içerikli gıdalara (yoğurt, kefir, lifli sebzeler) sofralarda fazlaca yer vermek tedaviye önemli katkı sağlar.
Sindirim Sisteminizi En Doğal ve En Güvenilir Şekilde Koruyun
Hassas Bağırsak Sendromu olan hastalar; içerdiği probiyotik türü ve sayısı belli olan, mide ve safra asitlerinden etkilenmeden bağırsaklara ulaşabilen, yüksek stabiliteye sahip probiyotik ve prebiyotik içerikli gıda takviyelerinden kullanabilir. Böylece şikayetler kolayca giderilerek, sindirim sistemi en doğal ve en güvenilir yollarla korunacaktır.