HAMİLELİK ÖNCESİ

Yumurtlama Gününü Belirlemenin En Pratik Yolu Nedir?

Melis Demiryas Melis DEMİRYAS
Yayın : 27.02.2014 - Güncelleme : 07.11.2024

Ovülasyon; yani yumurtlama dönemi bebek sahibi olmak isteyenler için önemli konuların başında gelmektedir. Birçok kadın bu hesaplama ile hamile kalmaya çalışır. Bu nedenle de doğru- yanlış pek çok farklı bilgi, kimi zaman bu süreci zorlaştırmaktadır.

Kadınlarda yumurtlama takibinin hamile kalmayı kolaylaştırdığına dikkat çeken Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Arzu İlknur Özdemir yumurtlama takibi hakkında bilgi verdi. 

Yumurtlama Gününü Belirlemenin En Pratik Yolu Nedir

Yumurtlama Gününü Belirleme

1. Yumurtlama Süreci Nasıl Takip Edilir? 

Yumurtlama, belirli bir yaş ve dönemden sonra her kadının yaşadığı bir durumdur.  Yumurtlama süreci; yani yumurtlama hamilelik için en uygun günlerdir. Ovülasyon sayısının artırılması ve gebe kalınmasının yükseltilmesi sürecini içermektedir. 

  • 11 ve 21’nci Günler Arası Önemli 

Adet döngü süresi ortalama 28 gündür. Kadınların %15'inde 28 günde bir regl kanaması görürlerken, %0.5'inde 21 günden daha kısa, %1'inde ise 35 günden daha uzun bir zamanda kanama görülmektedir. Kadınlarda adet dönemi genelde 24-35 gün arasında değişir. Bazı durumlarda daha da uzun sürebilir. Kadınların büyük çoğunluğu adet döneminin 11 ve 21’nci günleri arasında yumurtlamaktadır. 

  • Yumurtlama Günü Her Bünyeye Göre Farklılık Gösterebilir 

Pek çok kadın yumurtlama günü hesaplaması konusunda farklı yöntemler kullanmaktadır. Genellikle ovülasyon tahmin kitleri ve bazal vücut ısısı ölçümünden faydalanılır. Bazen regl döneminin ortasında yumurtlama olmasına rağmen, gerçek yumurtlama günü değişebilmektedir. Bu tarihlere yakın günlerde gebelik elde edilme ihtimali daha yüksektir.

 

Yumurtlama Günü Nasıl Hesaplanır?

2. Yumurtlama Gününü Doğru Belirleme

  • Uygun Günleri Belirlemenin En Pratik Yolu 

Adet döngüsü normal olan kadınlarda yumurtlama, adet kanaması başlamadan yaklaşık 14 gün önce gerçekleşmektedir. Bu, yumurtlama gününü tespit etmenin en pratik yoludur. Bu hesapla adet dönemi 28 gün süren bir kadında yumurtlama adetin 14’üncü günü olur, adet kanamasının başladığı ilk günden sayarak 14’üncü güne denk gelir.

Bu günden 2-3 gün önce başlayarak 1 hafta boyunda 2-3 günde bir cinsel ilişkide  bulunmak hamile kalma şansını artıracaktır. Adetleri düzenli olarak 30 gün süren bir kadın adet kanamasının başladığı ilk günden başlayarak 16’ncı gün yumurtlama olacağını hesaplamalıdır. Adet kanamaları düzenli 35 günde bir olan kadınlarda yumurtlama günü yaklaşık olarak 21’nci güne denk gelecektir. 

3. Adet Düzensizliği Olanların Yumurtlama Hesabı 

  • Adet Düzensizliği Olanlar Yumurtlama Gününü Nasıl Hesaplamalı?

Adetleri düzensiz olan kişilerde yumurtlama gününü tahmin etmek daha zordur; ancak her zaman adet kanaması başlamadan ortalama 14 gün önce yumurtlama meydana gelmektedir. Reglinin ikinci döneminin; yani yumurtlama ile adet kanaması arasındaki sürenin 14 gün ve sabit olmaktadır.

  

4. Sağlıklı Yumurtlama Takibi Nasıl Yapılır?

Yumurta takibi folikül, yumurta hücresini içeren küçük keseciklerdir. Kadın yumurtalıklarında çok sayıda folikül bulunur ve bunlardan her adet döngüsünde bir tanesi büyüyerek çatlar içerisinden yumurta hücresi atılır. Yumurta ölçümü yumurtalıkta büyüyen folikülün aşama aşama boyutlarının ölçülmesidir.

Bu ölçümlerin yapılmasının sebebi folikül çapı belli bir büyüklüğe ulaşınca çatlama zamanını belirlemek, zamanlamalı ilişkiyi programlamayı sağlamaktır. Vajinal ultrason yoluyla folikül büyüklüğü ölçülür. Karından yapılan ultrason yoluyla da ölçüm yapılabilir; ancak transvajinal ultrason kadar net görüntü sağlanamaz. Ultrason işlemi sırasında ağrı olmaz bu basit ve rahat bir uygulamadır.

Yumurtlama Dönemi Belirtileri Neler?

5. Yumurtlama Belirtileri Nelerdir? 

• Vajinal (servikal) akıntıda artış olması ve bunun şeffaflaşması yumurtlama olmadan bir kaç gün önce başlamaktadır.

• Yumurtlama ile beraber vücut ısısında artış saptanır. Bu hafif artış genellikle hissedilmez; ama derece ile ölçümde rahatlıkla fark edilir. Özellikle vücut ısısı takibi yapan kadınlar bunu rahatlıkla tespit edebilir. Genellikle yarım  derece civarında bir artış olur.

• Bu sürecin öncesi veya sırasında kasık ağrısı şikayeti de görülebilir. Tek taraflı (sadece sağda veya solda) kasık ağrısı genellikle yumurtlamanın olduğu gün hissedilir. Ağrı bazen iki taraflı da olabilir. Bazen büyüyen yumurtaya bağlı ağrı yumurtlama olmadan birkaç gün önce başlar, yumurtlamanın olduğu gün artar ve sonra birden kaybolur. Kimi zaman bu ağrıya hafif vajinal kanama da eşlik edebilir.

• Memede hassasiyet, dolgunluk ve gerginlik en sık belirtilerdir.

• Karında şişkinlik hissi görülebilir.

• Libido artışı genellikle yumurtlama olmadan birkaç gün önce başlar.

SIKÇA SORULAN SORULAR (SSS)

S.1. Adet bittikten kaç gün sonra yumurtlama olur?

Yumurtlama bir sonraki adet başlangıcından 14 gün önce gerçekleşmektedir. Aynı şekilde adetten önceki 12-18 gün arasında da meydana gelebilir. Regl döngüsü 35 günse 19 ile 25. günde doğurganlık dönemi olabilir. Eğer 23 günlük bir döngü varsa 7 ile 13. günler arasında yumurtlama gerçekleşebilir.

S.2. 27 günde bir adet gören kadın ne zaman yumurtlar?

Ortalama 28 günde bir gerçekleşen âdet kanaması, her 21 ila 35 gün arasında gerçekleşebilir. Her 28 günde bir âdet gören kadınlarda yumurtlama, bir sonraki âdet kanamasının başlayacağı ilk günden önceki 14. günde gerçekleşir. Her 30 günde bir âdet gören kişilerde ise yumurtlama dönemi 16. güne denk gelir.

S.3. Yumurtlama neden gecikir?

Anovulasyon (Yumurtlamanın Olmaması): Bir çok faktör kadinlarda yumurtlama bozukluğuna neden olabilir. Hormonal düzensizlikler, polikistik over sendromu (PKOS), erken menopoz, aşırı egzersiz, düzensiz diyet, stres, sigara ve alkol kullanımı yumurtlamayı etkileyebilir.

S.4. Adet bittikten kaç gün sonra ilişkiye girilir?

Spermlerin belli bir süre canlı kaldığı da düşünüldüğünde adet bittikten sonra girilen cinsel ilişkinin de gebelikle sonuçlanması mümkün olduğu gibi genel olarak adetten sonra 6. günde ilişkiye girmeye başlamak ve gün aşırı birliktelik yaşamak hamilelik şansını arttırır.

Konular :

#Ovülasyon #yumurtlama hesaplama #hamile kalmak